Kultúra

Kedden Szeberényi Zoltánt faggatjuk

Szeberényi Zoltán: Még ha talán közhelynek is tűnik, de erős meggyőződésem, hogy kellő számú igényes olvasó nélkül színvonalas irodalom sincs.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 8. 16:58

 

Szeberényi Zoltánnal, az egykori nyitrai tanárképző főiskola nyugalmazott docensével komáromi otthonában beszélgettünk.
Az önök generációja, tehát az 1930-asok nemzedéke az a korosztály, amelynek kamaszkorát, majd az életben tett első lépéseit először a világháború, majd a csehszlovákiai magyarok jogfosztottságának időköze is megjelölte. Ha most például Duba Gyulára, Dobos Lászlóra, Török Elemérre, Fónod Zoltánra vagy önre gondolok – bár nyilván bőven említhetnék az élet számos területéről másokat is –, mégis helytálltak. Mi hajtotta önöket a bizonyítás irányába?
Ez a nemzedék tényleg nem volt a sors kegyeltje. Sokáig autodidakták voltunk, és az életpályáinkon is megkésve indultunk. Én például 23 évesen érettségiztem, ráadásul technikumot végezve. Első cikkemet pedig, Kölcseyről, harmincévesen írtam. Tény és való, nem ekkor illik elkezdeni egy tudományos pályát... Ebben a generációban élt viszont valami egészséges tudásszomj meg tenni akarás. Talán pont azért, mert éveket rabolt el tőlünk a háború, utána egészen 1948 februárjáig a magyarüldözés. Addig ez látványosan, utána rejtettebben folyt, és máig sem felhőtlen a helyzet, beszéljünk is bármiről. A nacionalizmus, sajnos, nem szűnik meg, még ha más színt ölt, akkor sem. Ezért voltunk, és akik még élünk, vagyunk is elkötelezettek az írott szó iránt. Ahhoz ugyanis, hogy valaki bizonyíthasson, először tenni kell. Ezt érezhette Dobos, Duba, Fónod és a többiek Tőzsérék generációjáig. Én mindmáig nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy az irodalomnak küldetése, önazonosság-fejlesztő és óvó ereje van. Hiába állítják a mai fiatal titánok az ellenkezőjét. Hogy a művészetnek nincs küldetése, hacsak az a szándék nem, hogy tetszést váltson ki. Szerintem az önismeret az egyik legfontosabb tulajdonság, ami nevelhető és kialakítható. Természetesen, az irodalom segítségével is. Ebben hovatovább, egyre biztosabb vagyok.
A teljes interjút a keddi Új Szó Keddi faggató című rovatában olvashatják!
 
Önnek ajánljuk
RegioJet

Marad a káosz a RegioJet vonalán

fuvarossztrájk

Újra blokád alá kerültek a határátkelők

168 millió euró a nyomtatott sajtóban

Egyre több hamis eurót foglalnak le

Több mint 24 órája oltják a tüzet Nagysurányban

Több mint 24 órája oltják a tüzet Nagysurányban

koronavírus

Koronavírus – Németországban is megerősítettek egy megbetegedést

karate

Edzőtáborok seishinesekkel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.