Katonák gitárral

<p>Április 16-án kezdődik az ötödik évfolyamába lépő, és a maga nemében egyedülálló rendezvénysorozatnak számító Pozsonyi Kamaragitár fesztivál, amelynek keretében több izgalmasnak ígérkező hangversenyre invitálják a közönséget a szervezők, az Ergon művészeti iroda és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete.</p>

Pénteken, április 17-én a Jiráskova utcai CC Centrumban lép színpadra a Nyugat-Európában már ismertnek számító magyarországi Katona Twins gitárduó, azaz egy tehetséges fiatal ikerpár, Katona Péter és Zoltán.

Budapesten kezdték gitártanulmányaikat, előbb egyénileg, majd duóban folytatták Frankfurtban és Londonban, a Királyi Zeneakadémián. New Yorkban 1998-ban mutatkoztak be a legjelentősebb koncerthelyszínek között számon tartott Carnegie Hall-ban. Ezután néhány évig együtt dolgoztak egy kortárs zenei formációval, a Park Lane Grouppal. A gitárduó repertoárja rendkívül széles, Scarlattitól Astor Piazzolláig a hangszer irodalmának valamennyi korszakából feldolgoztak műveket. Eddig hat CD-jük jelent meg, amelyeken Vivaldi, Bach, Tedesco, Albéniz, de Falla és Mozart darabjait játszák egyéni stílusban. Az érdeklődők a www.bratislavafestival.sk internetes honlapon találnak bővebb információkat a fesztivál programjáról, illetve a fellépő művészekről. A Katona-ikerpárról a www.katonatwins.com oldalon tudhatnak meg többet.

A fesztiválszervezők egyik fő célja a gitár, mint klasszikus zenei instrumentum népszerűsítése. A könnyűzenében rendkívül népszerű hangszerről kevesen tudják, hogy különböző kamarafelállásokban, illetve szólóhangszerként mennyire sokoldalú tud lenni. A fesztiválon idén francia, japán, bolgár, portugál és magyar művészek lépnek fel, kiegészítő programként pedig szemináriumok és gitárkurzusok várják a hangszer szerelmeseit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?