Karneváli kavalkád a márciusi Kalligramban

Az új Kalligram alaphangját egyrészt egyfajta italianisztikai érdeklődés, másrészt Itália elfojtódásokkal teli katolikus közege és egyben nyüzsgő felszabadultsága adja meg.

Az új Kalligram alaphangját egyrészt egyfajta italianisztikai érdeklődés, másrészt Itália elfojtódásokkal teli katolikus közege és egyben nyüzsgő felszabadultsága adja meg. Madarász Imre tanulmányában a reneszánsz és humanista irodalom antiklasszicista tendenciáit veszi számba, rámutatva, hogy a modellként fölfogott klasszikus alkotások iránti reneszánsz lelkesedés sajátos kettősséget tükröz: az imitáció tárgya gyakran parodisztikus szövegeket ihlet. Josef Winkler Keserű narancsok temetője című regényének újabb részlete (Vida Petra fordításában) töredékesen felvillanó epizódokban mutatja be a vallási-liturgikus közegre rátelepedő blaszfémiát. Mindez már a szereplők sokféleségében is feltárul: apácák, sekrestyések, papok mellett arab, néger menekültek, transzvesztiták, római utcakölykök sorstöredékei alkotják ezt az Itáliára olyan jellemző, szinte karneváli kavalkádot. A lelki extázis és a szexuális regiszter barokkos keveréke uralja Winkler szövegét. Motivikusan Jóry Judit Ágyban, tükörben című elbeszélésfüzére is kötődik a Winkler-prózához: részint a szexualitás tematizálásában, részint egy itáliai utazás kapcsán, ám egy sajátos női nézőpontból megjelenítve.

A márciusi szám másik támpillére Hushegyi Gábor tanulmánya a 100 éve született Jakoby Gyuláról. Jakoby „száz év művészeti magánya” tulajdonképpen a festő életművének kanonizálatlanságára, illetve a magányos zseni mítoszára utal. Hushegyi rámutat, hogy a magyar műtörténetírás nem fogadta be Jakoby életművét, ezzel szemben a szlovákiai szakma 1989 után az elméleti értékelések számát megsokszorozta.

Egy viszonylag terjedelmes blokk foglalkozik a lapban Elek Tibor munkásságával, aki a békéscsabai Bárka folyóirat főszerkesztője és a határon túli magyar irodalmak kutatója. Ezt az összeállítást Elek Tibor Grendel Lajos korai regénytrilógiájáról szóló tanulmánya vezeti be. Németh Zoltán interjúja elsősorban Elek Tibor a Kalligram Tegnap és Ma sorozatában megjelent Széky János-monográfiájával, a kánonértelmezésekkel, az önmetaforákkal, az irodalomkritikusi és esszéírói gyakorlattal foglalkozik. Elek Tibor monográfiáját, valamint esszéit, illetve politikai, közéleti írásait tartalmazó köteteit Németh Zoltán és Filep Tamás Gusztáv elemzi.

A szépirodalmi anyagot Kibédi Varga Áron és Nyilas Attila versei egészítik ki. Kibédi Varga Áron számozott verseinek elevenségét az elhallgatás- és kihagyásalakzatok adják, de a nyelv öngerjesztő játékossága is hangsúlyozott szerepet kap, Nyilas Attila szövegeit pedig a végletekig fokozott trivialitás lecsupaszító gesztusa élteti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?