Karlovy Vary gyöngyszemei Pozsonyban

kép

A héten tart a Šary Vary nevű filmszemle, melynek keretén belül a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjából készült hivatalos válogatást tekinthetik meg a nézők.

A Šary Vary olyan filmeket vonultat fel, melyeket csupán pár hete mutattak be a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A válogatást ez idáig Prágában és Brünnben vetítették minden évben, idén Pozsony is csatlakozott: a nézők a Lumière moziban nézhetik meg Karlovy Vary filmes különlegességeit.

A Grand Tour egy 1917-ben játszódó kapcsolati dráma, melynek rendezője a portugál Miguel Gomes, aki egyébként a forgatókönyvön is dolgozott, Karlovy Vary előtt pedig a legjobb rendezésért járó Arany Oroszlánt is győzte bezsebelni Cannes-ban a filmért.

Szintén a század elején játszódik a The Girl with the Needle (A lány a tűvel), melynek főszereplője egy fiatal, várandós lány, aki között erős kapcsolat szövődik egy földalatti örökbefogadási ügynökséget vezető nővel. A film rendezését Magnus von Horn jegyzi, a filmben való alakításáért Trine Dyrholm a legjobb színésznő díját vitte el az Art Film Festen Kassán.

A család olyasmi, amibe beleszületünk, vagy olyasmi, amit életünk folyamán építünk fel? Ezt a kérdést veti fel a macedón–ausztrál Goran Stolevski rendezése, a Housekeeping for beginners (Háztartás kezdőknek).

A Mord Adam Martinec cseh rendező bemutatkozó alkotása. A film történetének egy hagyományos cseh család hagyományos eseménye nyújtja a kiindulópontot – a disznóölés. Idén azonban korántsem alakulnak a dolgok a hagyományos módon: szinte minden családtag úgy érkezik, hogy van valami tikolnivalója.

Dokumentumfilm is van a filmszemle kínálatában: a tata_bojs.doc című alkotás egy cseh együttes történetét meséli el, amelyet 36 évvel ezelőtt alapított két általános iskolás diák, az évek során azonban a cseh kulturális élet egyik meghatározó jelenségévé nőtte ki magát.

A filmszemle programjában szerepel még az izlandi Rúnar Rúnarsson drámája, a When the Light Breaks (Amikor eltörik a fény), illetve a mexikói Michel Franco Memory (Emlékezet) című filmje.

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Csehország legnagyobb filmfesztiválja és Közép-Kelet-Európa egyik legrangosabb fesztiválja. Évente mintegy kétszáz filmet vetítenek le a világ minden tájáról, és rendszeresen látogatják jelentős filmesek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?