Karácsonyi mesterművek Bernini oszlopcsarnokában

aeafe

Szép karácsonyi hagyomány a betlehemi jászol felállítása. A Biblia tanúsága szerint Jézus Betlehemben egy ottani istálló jászlában született. Ennek emlékére állítanak jászlakat a templomokban, az otthonokban pedig általában a betlehemek kisebb változatai jelennek meg a karácsonyfa mellett. Központi témájuk a jászolban fekvő újszülött Jézus az édesanyjával, Máriával és Szent Józseffel.

A katolikus templomokban karácsonykor megtalálható betlehemi jászol tisztelete a kora keresztény időkben kezdődött. A jászol állításának szokása Assisi Szent Ferenctől ered, aki 1223-ban a grecciói erdőben az éjféli misére egy barlangot rendezett be. Szent Ferencnél még élő személyek szerepeltek, ezt váltották fel később a különféle – nemegyszer kiváló művészek által készített – faragott betlehemek.

Az első, mai értelemben vett jászlat Arnolfo di Cambio készítette márványból 1283-ban, és ma is látható a római Santa Maria Maggiore-bazilikában, bár az eredeti szobrokból kevés maradt fenn.

A barokk és rokokó korban a jászolkészítés elterjedt egész Európában, a templomokból a házakba is eljutott, és profán elemekkel bővült. A hagyományos szereplőket kiegészítő, az adott kor divatjának megfelelően öltöztetett alakok sokszor hétköznapi jeleneteket, mesterségeket stb. ábrázoltak, gyakran háttérbe szorítva az eredeti figurákat. Így jelentek meg a betlehemekben a királyok mellett a pásztorok, a vándorok, kereskedők, muzsikusok. Gyakran mechanikus elemeket is tartalmaznak, pl. működő malmok vagy patakok, fűrészelő favágók, piknikező család.

A képzőművészek gyakran merítenek témát a hazai folklórból, ennek köszönhetően igazán különleges kis mesterművek születnek agyagól, fából, terrakottából, üvegből, kukoricaháncsból.

Az olasz fővárosban minden évben több karácsonyi hangulatteremtő kiállítást nyitnak, köztük a legnépszerűbb a 100 jászol nevű nemzetközi betlehemes kiállítás, amelyen a világ minden tájáról láthatók alkotások a Szent Péter tér híres Bernini oszlopcsarnokában. Idén az egyik betlehem az ukrajnai Mariupol városában található Azov­sztal kohászati üzemet ábrázolja. Az Azovsztal acélműben dúlt a háború egyik legvéresebb összecsapása. A délkelet-ukrajnai kikötőváros 82 napig tartott ki az orosz erők ellen. Az Azovsztal üzem volt az ukrán ellenállás utolsó pontja az oroszok által lerombolt Mariupolban. A város hősies védelmének emléket állító betlehem mellett Ukrajna további két betlehemet is kiállított, az egyiket a Nemzeti Építészeti Múzeum, a másikat pedig a Cserkaszi régió egyik lakosa készítette.

Olaszország és Ukrajna mellett Tajvanról, Máltáról, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Magyarországról, Venezuelából és Guatemalából is érkeztek jászlak. Ezekből nézünk meg párat.

Galéria

(MTI, life.karpat.in, ug)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?