Kabaréjelenetekkel és kuplékkal várja a nézőket a Kassa Orfeum

Kassa |

<p>Újabb bemutatóra készül a kassai Thália Színház. A péntek esti premier a kabaréjelenetek és kuplék szerelmesei számára jelentheti a legnagyobb izgalmat. A könnyed szórakozást ígérő előadás a Kassa Orfeum címet kapta.</p>

„Az igazgató úr kérésére jött létre egy ilyen típusú produkció, ami egyáltalán nem volt ellenemre. Magyarországon ennek a műfajnak, profi kőszínházi körülmények között, igazából az 1970-es évek végétől van hagyománya, akkor készült el a Budapest Orfeum című produkció az akkori Nemzeti Színházban. Az a három művész, aki játszott ebben, éveken keresztül fellépett ezzel a darabbal. Ez az előadás műfajt teremtett. Nem önmagában a kuplék vagy a kabaréjelenetek műfaját teremtette meg, hiszen az már korábban a két világháború között folyamatosan kiteljesítette magát. Ez az akkori Európa nagyvárosaiban egy teljesen hétköznapi szórakozási lehetőség volt Londontól Bukarestig. Természetesen legfőbbképpen Párizsról beszélhetünk, de minden nagyváros megteremtette a maga világát ebben a műfajban. Budapesten ennek nagyon nagy kultúrája lett. A második világháború utáni politikai változások sem tudták tönkretenni ezt az alapvetően polgári műfajt. Tovább élt, és a televízió, illetve a rádió révén újabb lendületet kapott. A műfaj iránti igény nem veszett ki. Magyarországon a kabaré a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes években teljesen közkeletű kultúrkincs volt. Régen volt ehhez hasonló produkció itt Kassán. Arra jutottam, hogy a Budapest Orfeum műfajteremtő cím után mi csinálunk egy Kassa Orfeum munkacímű produkciót. Ezeket a 20-as, 30-as évekből való budapesti jeleneteket némi átírással áthelyeztük kassai környezetbe. Összesen hét kabaréjelenet van a darabban. Még kérdéses, hogy kilenc vagy tíz kuplé hangzik-e el. Ez egy olyan műfaj, hogy az utolsó pillanatig lehet változtatni. A társulat jelentős része szerepel a produkcióban. Van, aki már ismeri a műfajt. Vannak, akik most ismerkedtek meg vele. Társulati szempontból is fontosnak tartottam, hogy megszülessen egy ilyen előadás” – közölte Korognai Károly, a Kassa Orfeum rendezője és a Thália Színház főrendezője, aki hozzátette: nincs politikai töltete a produkciónak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?