Jubilál a népszerű rajzfilmfigura

dd

Kilencven éve, 1934. június 9-én szerepelt először rajzfilmben Walt Disney egyik legnépszerűbb állatfigurája, a méregzsák Donald kacsa.

Donald nevét először egy 1931-es, Miki egér kalandjai című képregény említi, melynek hátsó borítóján is látható volt, de megjelenése eltért a ma ismert változattól.

A világ leghíresebb kacsája, a mindig tengerészruhát, fekete vagy piros csokornyakkendőt és sapkát viselő Donald igazi születésnapjáról csak annyi derül ki a filmekből, hogy a tojást, amelyből a peches szárnyas kikelt, március 13-án, pénteken rakták, az év pontos megjelölése nélkül. 1934-től számos mellékszerepben tűnt fel Miki egér mellett, első főszerepét az 1937-es Don Donald című mesefilmben kapta. Népszerűsége hamarosan felülmúlta Miki egérét is, ami azzal magyarázható, hogy az egér az amerikai nőszervezetek nyomására bátor személyiséggé lépett elő, míg Donald megmaradt szerethető, kissé ügyefogyott figurának.

A kacsát először Art Babbitt, a Disney egyik rajzolója vetette papírra, már akkor matrózsapkát és matrózruhát viselt. A Disney céget Donald kalandjaiért kilencszer jelölték Oscar-díjra, de csak a második világháború idején készült A Führer arca című epizód győzött a versengésben, 1942-ben.

Donald gyakran dühös, keveset beszél, inkább cselekszik. Szándékai alapvetően jók, de mert mindig a rossz irányba indul, egyre nagyobb bajba kerül. Neve Olaszországban Paperino, Németországban Schnatterich, Finnországban Aku Ankka, Dániában Anders And, Izlandon Andrés Önd, Dél-Amerikában Pato Donald, Szaúd-Arábiában Batut, Indonéziában Donald Bekek, kínaiul pedig Tang Lao Ya. 

Kabalafigurája az Oregoni Egyetem sportegyesületének és az amerikai parti őrségnek is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?