Jótékonykodó sztárok

Angliában november huszonkilencedikén kezdték el árusítani a Do They Know It’s Christmas? című jótékonysági dal új változatát, amelyet óriási érdeklődés és reklámkampány övez. Az eredeti verzió húsz évvel ezelőtt jelent meg.

Bob Geldof 1984-ben egy negyventagú, híres és elismert énekesekből, zenészekből álló csapatot verbuvált a dal feléneklésére, amelynek bevétele Afrika éhező lakosságát segítette. Olyan sztárok mondtak igent a felkérésre, mint Phil Collins, Elton John, Paul McCartney, George Michael, Paul Young vagy Bono. A dalhoz akkor egy hatalmas segélykoncert is párosult.

Geldof kezdeményezésére ismét összefogtak az angol könnyűzene előadói, együttesei. Több neves sztár működik közre a felvétel új változatában, igaz, a lista korántsem olyan impozáns, mint a húsz évvel ezelőtti. Az akkori gárdából Paul McCartney és Bono maradt meg, rajtuk kívül többek között Dido, Jamelia, Chris Martin, Dizzee Rascal, Robbie Williams, a The Darkness és a Sugababes tagjai fakadnak dalra. A maxin az új verzió mellett az eredeti, 1984-es felvétel is szerepel.

Bob Geldof elégedetten nyilatkozott. „A sláger újrafelvétele felidézte a húsz évvel ezelőtti hangulatot, visszahozta a régi emlékeket. Az emberek most jóval tudatosabbak, mint a nyolcvanas években, remélhetőleg könnyebben megértik azt is, hogy milyen ügyet szolgálnak. Akik emlékeznek a húsz évvel ezelőtti eseményekre, biztosan felfigyeltek az akkori és mostani kormány hozzáállása közti különbségre. Az Államkincstár ezúttal egyetlen pennyt sem vesz el a befolyt öszszegből. Természetesen az áruházak, kereskedelmi láncok is lemondtak a profitról. Tudom, az éhezők problémái általunk nem oldódnak meg, csak enyhítünk valamit a szenvedéseiken, de azáltal, hogy felhívjuk a világ figyelmét rájuk, máris sokat tettünk az érdekükben. A terveimben a húsz évvel ezelőttihez hasonló, tévés közvetítéssel támogatott segélykoncert is szerepel, hogy még több pénzt gyűjtsünk össze” – mondta a BBC News-nak.

A maxi cédé nem egységes áron került Európa lemezboltjaiba, így 2,15 és 2,95 font közötti összeg megy minden eladott példány után a Band Aid Trust számlájára, amely a befolyt összegből Szudán nélkülöző lakosságát támogatja.

A dal Angliában a megjelenés napján 72 ezer példányban kelt el. A projekt szóvivője, Gennaro Castaldo elégedett volt az első napok eladási adataival. Tegnap, az esti órákban derült ki, hogy az első héten mennyi fogyott el belőle. „Félmillió darab már több mint egymillió fontot jelent a nélkülözőknek. Annak örülnénk a legjobban, ha december folyamán Európa-szerte legalább kétmillió gazdára találna” – nyilatkozta szintén a BBC News-nak.

Az angol zenei szakemberek már hetekkel ezelőtt megjósolták, hogy az Elton John-féle Candle In The Wind című, Diana hercegnő emlékére átírt dal óta ez lesz a legnagyobb zenei szenzáció a szigetországban, és szerintük könynyen elképzelhető, hogy egész decemberben vezeti majd országuk kislemezlistáját. (pj, o, z)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?