Jó helyre került a korszerű porszívó

Engem ért a kedves feladat, hogy közöljem a szerencsésekkel a jó hírt.
– Szomolai Máriával szeretnék beszélni – szólok bele a telefonba.
– Tessék, én vagyok.
– Jó hírt közlök, az olvasói versenyben megnyerte a korszerű Electrolux porszívót.
– Nem, ez nem lehet igaz, ekkora szerencsénk nem lehet.

A korszerű porzsák elzárja és elpusztítja az atkákatSomogyi Tibor felvételeEngem ért a kedves feladat, hogy közöljem a szerencsésekkel a jó hírt.

– Szomolai Máriával szeretnék beszélni – szólok bele a telefonba.

– Tessék, én vagyok.

– Jó hírt közlök, az olvasói versenyben megnyerte a korszerű Electrolux porszívót.

– Nem, ez nem lehet igaz, ekkora szerencsénk nem lehet. Nemrég romlott el a porszívónk. Mindhárman allergiásak vagyunk, az anyukáméktól kérjük mindig kölcsön, hiszen muszáj rendszeresen portalanítani a lakást. Ugye, nem viccel? – hadarja Mária asszony a vonal túloldalán, majd megbeszéljük az ajándék átadásának időpontját.

Amint megállunk a gútai ház előtt, a férj, Szomolai Tibor elénk siet, üdvözöl és tessékel beljebb. Míg a felesége kitölti a kávét, ő röviden összefoglalja betegségének történetét. Ugyanis rokkantnyugdíjas . – Nyolcvannyolcban megműtöttek, majd leszázalékoltak, részleges rokkantnyugdíjba helyeztek. Természetesen dolgozni próbáltam, asztalos vagyok, de az állapotom romlott, túl gyakran betegeskedtem. Megemelkedett a vérnyomásom, a szívem is rendetlenkedni kezdett, a tesztek után kiderült, hogy 12-félére vagyok allergiás, illetve a betegségem már asztmává súlyosbodott. Marokszámra szedem a gyógyszereket, eközben persze kerülnöm kell a fertőzést, a polleneket. Csak hát a házunkkal szembeni fákról nemcsak az utcán, a lakásunkban is „havazik” – kapkodja a röpködő pelyheket.

– Annak reményében, hogy az egészségesebb környezet hatására elmúlnak nyavalyáink, komáromi lakótelepi lakásunkból Gútára költöztünk. Kilencvenegyben építkezni kezdtünk, 1992-ben beköltöztünk az új házba. De a betegségeket nemcsak én, hanem az 1995-ben született kisfiam sem úszta meg. Én hatfélére – atkára, tollra, pollenekre, füvekre, külső és belső penészre, illetve a napra is allergiás vagyok, holott pl. a tollal soha nem kerültem testközelbe. A fiam sem, ám hároméves korában a tesztek kimutatták, hogy tollra, atkára és pollenre érzékeny. A kis Tibike oviba járt, ám négy-öt naponként rendszeresen megbetegedett. Két hétig tartott, amíg meggyógyult, s visszamehetett kis társaihoz, de nem maradt sokáig egészséges. Sajnos, közel két évvel ezelőtt asztmás rohammal kórházi kezelésre szorult. Nagyon megrázott a fulladó, levegő után kapkodó gyerek látványa – vallja Marika.

Ha allergológusra van szükségük, a gyerekkel Komáromba utaznak, a felnőtteket viszont a dunaszerdahelyi szakorvos kezeli. Azért, mert Gútán nincs szakrendelő. Azzal, hogy az utazás nemcsak fárasztó, hanem idő- és pénzigényes is, az egészségügyi ellátásért felelős illetékesek nem nagyon törődnek. – Igyekszünk óvakodni a fertőzéstől, s nem panaszkodunk, hiszen sokan élnek hozzánk hasonló körülmények között. Nem mondom, minden fillért nagyon be kell osztani, sem az én bérem, sem a párom járadéka nem magas. Amennyire lehet, takarékoskodunk, nemrég kölcsönre vásároltunk gáztűzhelyet, mosógépet. Nem tagadom, amikor elromlott a porszívónk, nagyon elkeseredtem. Tudtam, míg nem fizetjük le az előbbi kölcsönt, újat nem vehetünk fel. Ráadásul hónapok kellenek ahhoz, hogy az új háztartási eszköz árának bizonyos százalékát összespóroljam. Ezért is örülök annyira a nyereménynek, mert megoldódott a gondunk. Mint a telefonba is elmondtam, anyukám porszívóját cipeljük ide-oda, hogy ők is, mi is tisztán tarthassuk otthonunkat – tudatja Monika Karoliovával, az Electrolux cég képviselőjével, aki átadta a világoskék, Clario típusú, nagyteljesítményű nyeremény porszívót. Természetesen Marika nyomban kipróbálja szívóképességét, de elégedetten nyugtázza a teleszkopikus nyél előnyét is: mivel magasságához igazítja, nem kell többé hajolgatnia. – Általában közismert a svéd háztartási gépek megbízhatósága, a porszívók esetében a korszerű porzsákra és a mosható filterre hívnám fel a figyelmet. Ezek nélkül nem képzelhető el a lakás tisztán tartása, „atkamentesítése” – magyarázza a cég képviselője. Marika asszony boldog mosollyal veszi át a használati utasítást, a különféle tájékoztatókat, s írja alá a porszívó átvételéről szóló igazolást. – Talán csak most merem elhinni, hogy a szerencse valóban ránk mosolygott, s tényleg mi vagyunk a nyertesek. Annyira kételkedtem, hogy a nyereményről a kollégáimnak sem szóltam. De ma persze megteszem, mindenkivel megosztom az örömünket – ragyog a boldog nyertes.

A véletlen hozta úgy, hogy a versenyben részt vevő több mint 150 olvasó közül épp Szomolaiékat sorsoltuk ki, akik valamennyien allergiások, ráadásul a porszívójuk is elromlott. Nem véletlen viszont az Electrolux ajándékozó kedve: – A cég minden évben több alkalommal olyan tervezeteket valósít meg, amelyek segítik a lakosság egészségvédelmét. És a kiváló háztartási berendezésekkel örömmel szerezünk örömet – összegzi Monika Karoliová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?