Jerry Lee Lewis több volt öntörvényű botrányhősnél

dd

Ki hitte volna, hogy egyszer ő is elmegy? A rock and roll első igazi lázadója, ön- és közveszélyes őrültje, aki Little Richard, Chuck Berry és Elvis mellett állt a rajtvonalnál, és aki már kamaszként kivívta a Killer becenevet. A legenda szerint egy tanárt próbált a nyakkendőjénél fogva megfojtani, ő viszont úgy mesélte, hogy egy másik srácot hagyott helyben, aki ráragasztotta ezt a nevet.

Jerry Lee Lewis is Sam Phillips memphisi istállójából indult, mint Elvis Presley. Kölcsönösen tisztelték egymást, hiába próbálták őket sokan összeugrasztani. Ám Lewis legalább annyit szerepelt viselt dolgaival a lapokban, mint zenéje okán. Egész életében azt szerette volna, ha csak a zenéjével foglalkoznának, ha úgy tetszik, legitimizálnák, amit csinál.

Mélyen vallásos környezetben nőtt fel Louisianában, és legnagyobb félelme (Johnny Cash szerint) az volt, hogy pokolra jut, mert a rock and rollt délen „az ördög zenéjének” tartották. Sok évtizednek kellett eltelnie, mire elhitte, hogy az a zene, amely annyi embernek okoz örömet, csak Istentől való lehet. Élete vége felé gospeleket énekelt, és azzal a prédikátorral vonult stúdióba, aki korábban kiátkozta őt.

Persze nem ez ugrik be róla elsőként, hanem az, hogy 23 évesen feleségül vette 13 éves unokahúgát, ami majdnem a karrierjébe került, mert feketelistára tették őt a rádiók. Lángoló zongorák is sokaknak bevillannak, pedig nem igaz, hogy show-elemként felgyújtotta a hangszereket, legalábbis ő csak egy esetet emlegetett 1957-ből. Viszont beismerte, hogy párszor szétverte dühében a zongorát, vagy épp az óceánba lökte Floridában, mert elégedetlen volt vele.

A tények kiszínezése már anno is nagy divat volt az urbánus folklórban, pedig még nem létezett bulvár-sajtó. Több változat kering például arról az esetről, amikor egy részeg éjszakán Lewis a kaput bedöntve hajtott be Elvis gracelandi birtokára, és puskát fogott a testőrökre.

Már 1989-ben életrajzi film készült róla, bár nem igazán ismert magára Dennis Quaid alakításában. „Senki nem játszhatja jobban Jerry Lee Lewist, mint maga Jerry Lee Lewis” – zárta le a témát frappánsan. Biztosra veszem, hogy sosem játszott szerepet, legalábbis tudatosan nem duzzasztotta saját legendáját. Csak azt csinálta, amit imádott: a rock and rollt. Később átnyergelt a countryra, abban is nagyot alkotott. A fiatal zenészek már a 70-es években istenként tisztelték. John Lennon egyszer letérdelt előtte és megcsókolta a cipőjét. Rory Gallagher elsírta magát örömében, amikor megtudta, hogy ő gitározhat az egyik lemezén (The Session, 1973), amely egyébként Lewis pályafutásának egyik csúcsalbuma lett. Elton John idegesen toporgott, amikor 2015-ben egy fesztiválon végre találkozhatott vele a backstage-ben.

Rengeteg sztori idekívánkozna még, de szűkös a hely, és amúgy is tele van velük világunk krónikája, az internet. A lényeg a lényeg: Jerry Lee Lewis nélkül sok minden másként alakult volna a könnyűzenében. Talán nem is létezne a rockabilly. És talán sosem kapcsolódott volna össze olyan laza természetességgel a blues, a country és a rock and roll, új alstílusokkal gazdagítva a zenei palettát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?