Januárban mutatják be Esterházy darabját Pozsonyban

Pozsony |

<p>Tizennyolc bemutatót tart a Szlovák Nemzeti Színház az új évadban. A prózai társulat hét premiert tervez: néhányat a nagyszínpadon, másokat a stúdiószínpadon tartanak, és lesznek új előadásaik a Kék Szalonban is. Az opera hat, a balett-társulat pedig két darabbal készül az induló évadban.</p>

„Ebben az évadban érkezik záró szakaszába a négy évvel ezelőtt kidolgozott és indított dramaturgiai koncepciónk, melynek lényege, hogy széles stílusbeli és műfaji skálán mozogva időszerű, fontos és ütős témákkal tudjuk megszólítani a közönséget” – mondta Román Polák, a prózai társulat igazgatója a pozsonyi Nemzeti szerdai évadismertető sajtótájékoztatóján.

Az első év a bűn évada volt, a második szakasz a szlovák évad, a harmadikban, vagyis a mögöttünk hagyottban szlovák rendezők állították színpadra kortárs világirodalmi szerzők társadalmi drámáit, illetve szlovák kortárs darabokat külföldi rendezők vittek színre. A most induló évad az előzőek irányait vegyítő ún. mix évad lesz. Folytatódik a külföldi rendezők vendégszerepeltetése – ők szlovák szerzők darabját vagy szlovákiai tárgyú műveket állítanak színpadra. A Szlovák Nemzeti Színház felkérésére külföldi szerzők – Esterházy Péter, az osztrák Bernhard Studlar és mások – írtak darabot, amelyeket hazai rendezők visznek színre. Ezeket a darabokat értelemszerűen a pozsonyi Nemzeti színpadán mutatják be először.

Ha már Esterházy Péternél tartunk, Román Polák úgy nyilatkozott, a magyar író Mercedes Benz című művének bemutatása az elkövetkező színházi évad jelentős kulturális eseményévé válhat. „A darabot én magam rendezem majd. Két évvel ezelőtt találkoztuk Esterházy Péterrel, beszélgetéseink eredmé-nyeként született meg a téma. A Mercedes Benz nem autókról szól” – mondta. Majd annyit elárult a rendezői koncepcióról, hogy Janis Joplin sátáni nevetéssel végződő, Mercedes Benz című dala adja meg az Isten és az ördög párbeszédén alapuló, nagyon epikus, filozófiai előadás alaphangulatát. A Mercedes Benz főszereplőinek sorsában nagy horderejű események, elsősorban a 20. század történései jelennek meg.

UTAZÁS AZ ÜGYNÖK KOPONYÁJA KÖRÜL - BEMUTATÓ ELŐTT KOMÁROMBAN

A hazai Pavol Weiss Az emberiség életéből című darabja szintén először kerül a világot jelentő deszkákra, az első, november 5-re tervezett bemutatóként, a bosnyák Dino Mustafic rendezésében. A történet a múltból indít, két fiatalember bemutatásával. Mindkettő lázadó, az egyik kapitalizmus ellenes graffitikkel, a másik luxusautók rongálásával tiltakozott a rendszer ellen. A jelenben az egyikük neonáci, a másik érzéketlen üzletember. Ugyanazzal a nővel próbálnak kiépíteni kapcsolatot, aki viszont egy toleráns, emberi világ ideálját kergeti. Milyen eredményt hozhat e három különböző személyiség és értékrend találkozása, erről fest nem éppen kedvező, a radikalizálódással és az extrémizmus terjedésével terhelt jövőképet a szlovák szerző.

Az előbbi témával rokonítható művet alkotott a pozsonyi teátrum felkérésére Bernhard Studlar is. Jövő márciusban tartják az Ellenségkeresés című drámájának ősbemutatóját. Az előadást, mely a közös ellenségkép kialakításának negatívumaival szembesíti a nézőt, a hazai legfiatalabb rendezőnemzedék ígéretes képviselője, Ján Luterán rendezi.

Ugyancsak a Szlovák Nemzeti felkérésére írta Jiří Havelka neves cseh rendező Az ELIT – bűnügyi történet politikai háttérrel című darabját, amelyet Pozsonyban ő maga állít színpadra. Az ősbemutatót jövő április elejére tervezik. A cseh szerző politikai thrillerében vázolt megvázolt viszonyok azt mutatják, hogy a bársonyos forradalom, a rendszerváltás után az eliten belül nem történt lényeges személyi változás.

Valeria Schulczová és Roman Olekšák közösen írták a Földiek című drámát ugyancsak a színház felkérésére. E kortárs szlovák darabot a német Tilman Köhler állítja színpadra. Ez a történet is a múltból indít, valahol Közép-Szlovákiában játszódik. Egy régi, első köztársaságbeli iskola és később hozzá épült tornaterme a helyszín. Az esti órákban aerobikórát tartanak itt helybeli lányok-asszonyok, amikor éles robbanás rázza meg a környéket. A edzés résztvevői ijedtükben találgatni kezdik, mi történhetett. Közben sebesülteket szállítanak a tornaterembe. Elindul a vádaskodás, annak a találgatása, hogy kik a kialakult állapot, az esetleges fenyegetettség okozói.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?