Január 9-én újévi Csermely-koncert Kassán

Kassa |

<p>Immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Csermely kórus újévi koncertjét. A kórusokon kívül színpadra lépnek a nemzetközi zenei életben is komoly sikereket elért előadók. A koncert január 9-én, 17 órakor kezdődik a Művészetek Házában.</p>

„Volt egy másfél év, amikor nem működtünk, majdnem szét is esett a kórus. Végül mégiscsak összejöttünk néhányan próbálni, és akkor jött az ötlet, szervezni kellene egy karácsonyi koncertet. Addigra a lehetséges helyszínek mindegyike le volt foglalva, csak az újévre volt időpont, így lett belőle újévi koncert” – mesélt a kezdetekről Havasi Viktória, a Csermely kórus tagja és a koncert egyik főszervezője.
A mostani koncert a hagyományoknak megfelelően két részből fog állni. Azelső felében a kórusoké lesz a főszerep. Így hallhatjuk a Csengettyű gyermekkórust, a szepsi Egressy Béni Kórust, a konzervatórium hallgatói által alakított Intermezzo kórust és a világot bejárt bécsi Wiener Vokalensemble kórust. A koncert második fele a szólistáké és a szimfonikus zenekaré, melyet a Kassai Állami Filharmónia és a Kassai Állami Színház tagjai alkotnak. „Már hagyománnyá válik lassan, hogy Karol Kevický vezényli az újévi hangversenyeket, egy fantasztikus személyiség, aki vonzza a közönséget.” Az idei koncert szólistái között megtaláljuk Wiedemann Bernadettet, aki Magyarországon és külföldön egyaránt befutott operaénekesnő, jelenleg a Magyar Állami Operaház tagja. Olyan művészekkel dolgozott, mint Polgár László, Jevgenyij Nyesztyerenko, José Carreras, a karmesterek közül Jurij Szimonov, Pier Giorgio Morandi, Rico Saccani, Kobayashi Ken-Ichiro. Továbbá fellép Szegedi Csaba, aki ugyancsak a Magyar Állami Operaház tagja. „Idén részt vett egy BBC rádiós versenyen és meghallgatást nyert a New York-i Metropolitan Operában és a londoni Covent Gardenban. Egyikük sem énekelt még Szlovákiában” – közölte Havasi Viktória, aki hozzátette, miden évben igyekeznek egy hazai előadót is meghívni. „Idén Tatiana Paľovčíková lesz a hazai vendég, aki Wiedemann Bernadettel fogja énekelni a világhírű Virágduettet Leo Delibes, Lakmé című operájából. „Ennek a kottaanyaga Amerikából érkezett, mert Szlovákiában nem található. Továbbá bemutatkozik egy fiatal orgonista, František Beer, aki tavaly fejezte be Kassán a konzervatóriumot, s jelenleg Pozsonyban tanul orgona szakon” – nyilatkozott Havasi Viktória. A program keretén belülrészletekethallhatunktöbbek közt Strauss, Händel, Mozart, Rachmaninov, Mendelssohn-Bartholdy, Bizet, Lehár és Rossini műveiből.
Jegyek elővételben a fő utcai Panta Rhei könyvesboltban és a Városi Információs Központ irodáibankaphatóak. „Továbbra is szeretettel várjuk azokat, akik szeretnének kórusban énekelni. A tagfelvétel folyamatos” – beszélt a jövőről Havasi József, kórusvezető és a rendezvény másik főszervezője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?