James Bond "csak mese", de az igazi ügynökök is szívesen nézik

<p>James Bondnak, őfelsége leghíresebb filmbeli titkosügynökének világa ugyan semmiben sem hasonlít az MI6 - vagyis a brit külső hírszerzés - valódi ügynökeinek mindennapjaihoz, de a titkosszolgálatosok is szívesen nézik a Bond-filmeket.</p>

A legújabb Bond-epizód, a Skyfall hétvégi bemutatója alkalmából a Financial Times névtelenségbe burkolózó, de igazi MI6-illetékesek véleményét kérdezte a filmvásznon látottakról. Az ügynökök elmondták: az ő tényleges tevékenységüket egy világ választja el a száguldó vonatokról leugráló, ellenségeit nemes egyszerűséggel felrobbantó, a kínzókamrákból az utolsó pillanatban valahogy mindig kimenekülő filmbeli kollégájukétól. 

 Egyikük jellemzése szerint a valódi MI6-ügynök rendszerint "csendben, diszkréten" teszi a dolgát, ami gyakran abból áll, hogy "furcsa helyeken várakozik a végtelenségig", mire befut az információ, amelyre vadászik.    Az MI6 tevékenységének megvannak a világosan megrajzolt határai. James Bonddal ellentétben a brit titkosszolgálatosok - akiknek nincs katonai rendfokozatuk - nem hordanak maguknál fegyvert. Ha olyan feladatot látnak el, amelyhez személyi védelemre van szükségük, azt más szolgálatok biztosítják számukra.    A műveletek egész sorához a brit külügyminiszter személyes jóváhagyása szükséges. Az ilyen engedélyköteles tevékenységek közé tartozik például az, ha egy külföldi informátornak pénzt kell átadni, de az is, ha az MI6-ügynök valaki másnak álcázza magát, és így lép kapcsolatba a kiszemelt információforrással.     A Financial Timesnak nyilatkozók egyike úgy fogalmazott, hogy az MI6 "nem olyan agresszív, mint Bond... de az összes korlátozással együtt is azért eléri, amit akar".    A brit lap forrásai szerint James Bond stílusa nem annyira a brit, mint inkább az amerikai titkosszolgálati módszerekhez hasonlít. Egy volt brit kormányzati illetékes szavai szerint a CIA "egyre inkább félkatonai szervezetté válik", amely pilótanélküli repülőgépekkel és különlegesen kiképzett kommandós egységekkel "semmisíti meg" Amerika ellenségeit külföldön. "Az MI6 és a CIA évtizedek óta intenzív hírszerzési együttműködést folytat, ám a CIA kezd nagyon is megkérdőjelezhető praktikákat alkalmazni... ez felveti azt a kérdést, hogy az MI6 és a CIA útjai nem válnak-e el a jövőben" - tette hozzá az egykori titkosszolgálati bennfentes.    Mindettől függetlenül az MI6 igazi ügynökei kedvtelve nézik James Bond kalandjait, sőt a szolgálat a Financial Times forrásai szerint szívesen segíti is a Bond-filmek stábját az egyes epizódok forgatása során. "Ez jót tesz a morálnak" - mondta az egyik nyilatkozó, hozzátéve: nem lepődne meg, ha az MI6 ingyenes vetítésen mutatná be munkatársainak az új Bond-filmet a Temze partján emelkedő futurisztikus londoni főhadiszállásán. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?