Isten arca

Isten arca

Vasárnap ránk tört, és áramlott apokaliptikus reménységgel, a tavasz. Nem tudom, hogy került arcomra a szájmaszk, én az utcára, de mindenki ott volt, akikkel három hete nem találkoztam.

Néztük a Városba Bevonulót, szívünk fájdalmas gyönyörrel dobbant: Ki ez? Én a látványt támadó hangokon túl szólongattam: Jézus, nézz rám! Nagyböjt a kedvenc évszakom. Be kellett jönnünk házainkba. Na, ez tényleg böjt. Átrendezkedtünk. Falat húztunk feladatokból, kifordítottuk szorongásainkat: zene, tánc, otthonedzés. Most túlélünk amíg van étel, és nincs halott. Rám nézett. Ijedtemben becsuktam a szemem. Még élni akarok.

A kukából kimászik egy kis fekete. Nincs maszkja. Én csak lefutottam a szeméttel.

A Városban a Téren könyörög a magányos pásztor a világért, a bezárkózott bárányokért. Kéken hull az eső. A csodatévő Krisztus-szobor szétázik.

Napok óta hasznavehetetlen hordalékként parton hagy az éjszaka, izzadtan ébredek. Hiába magyaráztam a süket térbe diákjaimnak.

A melléknevek: egyszerű, bölcs, érthetetlen, irgalmas, szeretetteljes, bíborpiros, szelíd, fájdalmas, mezítelen, védtelen, töviskoronás…

Az igenevek: lázadó, lázító, káromkodó, leköpött, elítélt, kigúnyolt, megalázott, elhagyott, elárult, haldokló … Nem csak bennetek keverednek össze.

Szivárognak a hírek. Botrány a templomban, aztán megátkozta a fügefát: ha nem termett, hát ne teremjen többet!

Volt rá egy egész élete. És beszél. Bár sokan hallgatják, de mit érthetnek?

Paradicsompalántákat nevelgetek az ablakpárkányon.

Otthon legyen béke, rend és tisztaság. A pincében raktár.

A tengerparti kirándulást elhalasztottuk jövőre. A szomszédok elköltöztek? Ma mennyi a fertőzött és a halott? Milyen kicsi lett a világ! Hol van most Isten?

Virágvasárnap és nagypéntek között. Bennem vonul és kiált, hogy végre nézz fel? Ne fordítsd el tőlem arcodat!

A szeretet fájdalom. Úgyis egyszer ledőlnek a falak.

Nézzek meggyötört arcára, aki életemért életét adja!

Ne magamnak éljek, életem adjam az életért!

Nem száll le a keresztről. Odaadja. Reng a föld, a kövek megrepednek, sötét van. Valami visszafordíthatatlanul szétszakadt. Ne félj! Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké.

Németh Csilla
tanár

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?