Ismét szépült egy kicsit

Somorja. Öt évvel ezelőtt, amikor a helybeli zsinagógában megkezdte működését az At Home Gallery, az épület nagyon rossz állapotban volt. Kiss Csaba és Suzanne, a galéria tulajdonosai tisztában voltak azzal, hogy a restaurálás nem valósulhat meg egyik napról a másikra.

Somorja. Öt évvel ezelőtt, amikor a helybeli zsinagógában megkezdte működését az At Home Gallery, az épület nagyon rossz állapotban volt. Kiss Csaba és Suzanne, a galéria tulajdonosai tisztában voltak azzal, hogy a restaurálás nem valósulhat meg egyik napról a másikra. ĺgy az eltel esztendők folyamán lassan, fokozatosan, a galéria rendezvényeivel párhuzamosan haladt a felújítás. Többnyire önerőből, valamint az erre a célra szervezett jótékonysági koncertek bevételeiből, magánszemélyek adományaiból jött össze bizonyos összeg, amelyet a zsinagóga felújítására lehetett fordítani. Az épület belső terének rendbetétele után a közelmúltban a külső falak is sorra kerültek. A megújult, megszépült homlokzat Beata és Marek Dolník, a privigyei restaurátor házaspár, valamint Ferdics Gábor dunaszerdahelyi képzőművész munkáját dicséri. Áprilistól szeptemberig, hosszabb-rövidebb megszakításokkal, a galéria alkotótáboraként folyt a felújítás, erre az időre a zsinagóga szomszédságában álló Művészetek Házába költözött a Dolník házaspár és Ferdics Gábor.

„Egy kis öröm, egy kis siker” – öszszegzi a végeredményt Kiss Csaba. Örömöt jelent számukra, hogy a gondos, aprólékos munkával rendbehozott homlokzat nemcsak a zsinagógát, hanem a városképet is szépíti, és sikert is, mert manapság, amikor az ország számos műemlékének restaurálására nem jut pénz, és siralmas állapotban van, ők elmondhatják, hogy a somorjai zsinagóga szerencsére nem tartozik ezek közé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?