Ismét az első negyvenben

ee

Harmadszor indul a Phoenix RT a Duna Televízió A Dal című műsorában, amelyben az év dalát keresik. A zenekar tagjai elárulták, hogy leginkább minél szélesebb közönséghez szeretnének eljutni. Az elsőválogatón már túl vannak.

A zenekar 2013-ban alakult. A tagok elmondása szerint időnként kicsit bajban vannak, amikor megkérdezik tőlük, hova valósiak. A banda fele mátyusföldi, a másik fele csallóközi, de tavaly Bochkor Gábor reggeli rádióműsorában Győr környéki zenészekként mutatták be őket. A műfajt tekintve rockzenét, annak is a modernebb változatát képviselik. Tíz évig trióként működtek, kezdetben Kálmán Ákos gitárossal,  Lépes Ferenc dobossal és Puss Tamás énekes-basszusgitárossal. Az első évben a Kowalsky meg a Vega és a Road zenekarokkal turnéztak, kiadták első lemezüket Nincs ellenszer címmel és videoklipeket is forgattak. 2015-ben jelent meg Piros karikás részletek című második lemezük, és elkezdtek együtt dolgozni Varga Zoltán producerrel, aki elmondásuk szerint nagyon sokat hozzátett a zenekar sikeréhez. 2017 végén Kálmán Ákos kilépett a trióból és a Rómeó Vérzikben folytatta.

A siker éve

A Phoenix RT jelenlegi négy tagja közül hárman voltak jelen a gombai próbatermükben készült beszélgetésen, ahol a részletekről leginkább a frontember, Puss Tamás beszélt. Lapunknak elmondta, a jelentősebb siker Győrög Márton gitáros 2018-as belépésével érkezett a zenekar életébe. Az év elején turnéra indultak, nyáron új lemezt kezdtek írni, amely decemberben jött ki, Mi kell több? címmel. „Novemberben jelent meg a Szívemen a jel című számunk, ami minden korábbi rekordunkat megdöntötte és máig a legnézettebb. A lemez is előkelő helyre került a MAHASZ sikerlistán, több videoklipet készítettünk, tehát tényleg azt éreztük, hogy felpörgött a banda élete, folyamatosan dolgoztunk. 2020-ban megjelent a Jelzőfény című lemezünk, amely két hét múlva a MAHASZ-lista harmadik helyére került. Ezután jelentkeztünk először A Dalba a Jelzőfény című számunkkal, így kezdődött a 2021-es év. Nagy élmény volt” – részletezte.

A tévés szereplés mellett 21 címmel válogatáslemezt is kiadott a Phoenix RT 2021-ben, amelyen a korábbi számaik átiratai mellett egy új is szerepelt.

A Dal

Az említett új dal a Levegőt! volt, amellyel 2022-ben ismét bejutott a zenekar A Dalba, vagyis a 400 jelentkezőből az első negyven versenyző közé. Nagyon jó élményként élték meg nemcsak a tévés szereplést, hanem a felkészülést és mindent, ami vele jár. Ezért úgy döntöttek, harmadszor is megpróbálják.

„Nem azzal a céllal jelentkeztünk a mostani versenybe sem, hogy megnyerjük. Persze örülnénk, ha minél tovább eljutnánk, de leginkább az új dalunkat és magunkat szeretnénk megmutatni, és képviselni a Felvidéket a versenyen. Reméljük, így jobban beírjuk magunkat a zenei köztudatba” – fogalmazott Puss Tamás. Lépes Ferenc hozzátette, hogy egyébként nincs sok lehetőség a televízióban szerepelni, főleg komoly látványelemekkel, szinte profi körülmények között a színpadon. A Dal 2024-be 500-an jelentkeztek, ebből 60-an vehettek részt az előválogatón decemberben, közülük 40 jutott be az élő show-ba. A Phoenix RT is bekerült a negyvenbe. Nagy élmény volt számukra a bemutatkozó kisfilm forgatása, a közös dal és videoklip felvétele, az interjúk vagy a próbák a kamerák előtt. Szintén nagyon élvezték a munka kreatív részét, amikor a stáb tagjaival közösen lehetett ötletelni, hogy milyen legyen a színpadkép, milyen látványelemeket használjanak. Remélik, hogy a tévés szereplésük sokakhoz eljut, a meglévő rajongók mellett újakra is rátalálnak.

Barátok és segítők

A Phoenix RT életében fontos mérföldkő volt, hogy 2023-ban, amikor a zenekar megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelték, Győrög Bence is csatlakozott, így lett négytagú a banda. Bence és báty-ja, Márton gitározik, Lépes Ferenc dobol, Puss Tamás basszusgitáron játszik és énekel, a vokált ugyancsak Márton adja a teltebb hangzáshoz. A testvérpár érkezésével a zenekar stílusa is megváltozott kicsit. Átmenetet képeznek a modern metál és rock között, a számaik dallamosak, fülbemászóak, több szólamban szólnak a refrének, az énekelt részek lágyabbak, a hangszeres részek zúzósabbak. A zenei alap ötleteket általában Márton és Bence adja, a dalszövegeket Tamás írja, de Ferenc is aktívan részt vesz a zeneírásban, igazi csapatmunka az övék. A stábhoz tartozik még Csiba Gábor hangtechnikus, Király Győző fotós, párja Évi és lánya Aliz pedig a lemez-eladásért felel a koncerteken. Bíró Dávid és Győrög Samu sofőrként és segítőként támogatja a csapatot, de a stáb tagja még Bíró István, Varga Vera, Tarjáni Nori, Góber Szofi is. A jól összehangolt munka fontossága az évi két – tavaszi és őszi – turné idején és a nyári fesztiválokon mutatkozik meg leginkább, a zenekar évi 30-40 koncertet ad, 80 százalékban Magyarországon.

A Phoenix RT nagyon sokat szerepelt előzenekarként, például a Kowalsky meg a Vega, a Tankcsapda, a Road, a Depresszió, a Hooli-gans koncertjein, amelyek nagyon jó tapasztalatok és emlékezetes élmények voltak, főleg, amikor több ezer ember előtt játszhattak. Ugyancsak sikert arattak Salzburgban, Bécsben, Grazban, Prágában, Londonban és Erdélyben is, de mindig igyekszenek belföldi koncerteket is szervezni. Úgy vélik, sikerük záloga a rengeteg próba és a törekvés arra, hogy rendben legyen a technika, hangszerek, ügyelnek a látványelemekre, saját felszerelésük és olyan háttércsapatuk van, amelynek minden tagja tudja a dolgát.

„Amikor eljön a koncert, az már mindenkinek kikapcsolódás” – zárta Győrög Bence.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?