Internet vagy Internyet?

Az utóbbi hetekben Szlovákiára nézve kedvező hírekről hallhattunk. Először jött a NATO-felvételünkkel kapcsolatban hozott pozitív döntés híre, majd a Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásaink lezárásáról szóló, szintén jó hír, később az uniós csatlakozásunk közeli időpontjának kitűzéséről érkezett megnyugtató üzenet.

#Somogyi Tibor illusztrációs felvételeKérdés azonban, hogy felkészültünk-e a belépésre? Ennek a problémának sok összetevője van, én most csak az informatikai és oktatási jellegű problémákra szeretném felhívni a figyelmet. Ezen a téren óriási a lemaradásunk a nyugat-európai országokkal szemben. Ugyanakkor az uniós országokban sem mindenhol sikerült előrelépni a csatlakozás után. Erre a legszomorúbb példa Görögország, ahol az Internet-felhasználás visszaesett. Ráadásul az EU sem ülhet ölbe tett kézzel, mert az USA-ban pl. az internetezési költségek alacsonyabbak. Az információs társadalmat kiszolgáló ipar lemaradása pedig óriási. Ennek a kiküszöbölésére született meg az EU programja, az eEurope. Az egyik fő célja, hogy 2003-ban minden iskola összes tantermét nagy sebességű Internet-elérést biztosító számítógépekkel szereljék fel. Magyarországon most kezdik el az információs tudásalapú társadalom kiépítését a Nemzeti Információs Stratégiai Program megvalósításával. A kérdés az, hogy mi hol tartunk? Ki dolgozza ki a stratégiát, ki felel ezért? Magyarországon van Informatikai és Hírközlési Minisztérium, amely koordinálja ezeket a programokat.

Végre tudatosítani kellene, hogy a következő évtizedek húzóágazata az oktatás és az informatika lesz. Az elmúlt években az USA-ban a 40 millió új munkahely 5%-a a gépiparban, 90%-a pedig az információfeldolgozás és – szolgáltatásban jött létre. Mit kellene tennünk? Először egy nemzeti információs program kidolgozása és a koordinátor megnevezése lenne a fő cél. Egyebek mellett megfelelő stratégiát kell kidolgozni az Internet-használat elterjesztésére; megfizethetővé kell tenni az Internet-szolgáltatást, melynek köszönhetően a jövőben családtaggá válhatna minden egyes háztartásban a hálózati számítógép; nagyobb súlyt kellene fektetni a számítógépes ismeretek oktatására és az emberek hálózati írástudásának fejlesztésére.

Az Internet használati értékének növelésével könnyebbé, hatékonyabbá válhat a munkavégzés. Az információs, tudásalapú társadalom megteremtése a fő cél. Milyen lépéseket kell megtennünk ehhez ?

1. Társadalmi és területi esélyegyenlőség megteremtése

– A hátrányos helyzetű állampolgárok és települések támogatása a digitális írástudás elemeinek elsajátításában

2. A humán erőforrás fejlesztése

– lakossági tudásszint emelése e-tanulással

– digitális írástudás általánossá tétele

– e-gazdaság feltételeinek megteremtése

– munkaerő alkalmazkodóképességének növelése – távmunka

– egészségügyi rendszer informatikai korszerűsítése

– társadalmi esélykülönbségek eltüntetése

3. Versenyképességet biztosító e-gazdaság

– e-kereskedelem feltételeinek megteremtése

– információs iparág fejlesztése

– szoftveripar megerősítése

4. Közszféra további demokratizálása

5. Az információs társadalom infrastrukturális alapjainak kialakítása

6. Társadalmi innováció az IT kialakításáért

7. Reformok az oktatásban

– széles sávú hálózatok fejlesztése

– széles sávú egyetemi és kutatási hálózat

– kedvezmények az oktatásban (számítógép-vásárlás, Internet-támogatás, adókedvezmények stb.)

– tartalom és eszközfejlesztés

– e-learning használata

– távoktatás

Az információs társadalom megvalósulásának legfőbb forrását a költségvetésben kell megteremteni. További pénzeszközöket, támogatásokat az EU alapjaiból lehet meríteni, és ezáltal bekapcsolódni a nagy nemzetközi projektekbe.

Egyes országok kormányai már felismerték, hogy a jövő záloga, a siker kulcsa az oktatásban rejlik. Vagy felismerjük ezt és megvalósítjuk mi is, vagy továbbra is az oktatásból vonjuk ki a pénzt arra hivatkozva, hogy a gazdaság nem bír el többet. Közben az IT-at kiszolgáló ipar rohamléptekkel halad előre. Nekünk pedig nem lesznek megfelelően képzett szakembereink. Hiába bocsátanak ki az egyetemeink évről évre több diplomást, ha ezek a szakemberek itthon nem találnak megfelelő munkahelyeket. Az utóbbi években Szlovákiából 150–170 ezer egyetemi, főiskolai végzettségű, idegen nyelvet jól beszélő informatikus, mérnök, nyelvtanár stb. vándorolt ki jobb munkalehetőség végett. És őket még több fogja követni, mert semmilyen előrelépést nem tapasztalnak országunkban. Pár éven belül az EU kapui kinyílnak, és mindenki kereshet külföldön munkát. Az idősebb generáció tagjai már nem fognak élni ezzel a lehetőséggel, de a fiatalok, akik még nem eresztettek gyökereket, kétszer is meggondolják, milyen feltételek mellett és hol fognak dolgozni.

Pedig nagyon jó példák vannak előttünk. Az ázsiai kistigrisek (Tajvan, Hongkong, Szingapúr, Dél-Korea) felemelkedésüket a nagymértékű oktatási fejlesztésüknek köszönhetik. ĺrországban néhány éve még nagyobb volt a munkanélküliség, mint nálunk, a gazdaság haldoklott. A kormány megfelelő innovációs lépésekkel megteremtette a lehetőségét az EU-ban soha nem látott fejlődésnek. Természetesen a kiemelt ágazatok egyike az oktatás volt. Már több tanulmányutat szerveztek az ír csoda megismerésére. Csak az a kérdésem, hol jelentkeznek ezek a tapasztalatok? A költségvetés kidolgozásánál és megvitatásánál minden információ elszáll, és ismét maradunk ott ahol vagyunk. Majd jövőre talán... ! És ez így megy évről évre.

Végre meg kell tennünk a megfelelő lépéseket. Nem élhetünk a következő generációk kárára. Egy társadalom nagysága a tudásban rejlik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?