Ilyen volt az idei Oscar-gála

kép

Ez volt az az Oscar, amely megfelelt a várakozásoknak, bár egy-két meglepetés azért akadt. Idén is van magyar díjazott.

A nagy győztes

Nem meglepetés, hogy az idei gála mezőnyét az atombomba atyjáról forgatott film uralta, hiszen Christopher Nolan alkotása előzőleg a Golden Globe-díjátadó és a Bafta-gála főszereplője volt, illetve az Oscar-díj végkimenetelének szempontjából sokkal inkább irányadó színészcéh díjait is bezsebelte, csakúgy, mint a producerekét. Az Oscar-gálán tizenhárom jelölésből hetet váltott valóra az Oppenheimer, beleértve a legjobb film kategóriáját. Ha többen sikerül győzedelmeskednie, akár rekordot is dönthetett volna – a Szegény párák azonban több kategóriában is elhalászta előle az aranyszobrocskát. Az Oppenheimer így végül jócskán elmaradt a csúcstartó, tizenegy Oscart begyűjtő produkcióktól (három ilyen van a gála történelmében, az 1959-es Ben Hur, az 1997-es Titanic és a 2003-as A Gyűrűk Ura: A király visszatér).

A címszereplőt, J. Robert Oppenheimert alakító Cillian Murphy az első Oscar-díját vehette át, csakúgy, mint Robert Downey Jr., aki Lewis Strauss, az amerikai Atomenergia Bizottság egykori elnökének megformálásáért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában érdemelte ki az Oscar-szobrot. „Filmet készítettünk arról az emberről, aki megalkotta az atombombát, többé-kevésbé mindnyájan Oppenheimer világában élünk” – konstatálta Murphy köszönőbeszédében. Murphyhez hasonlóan számos díjazott ragadta meg az alkalmat, hogy emlékeztessen a világban pusztító háborús konfliktusokra: a gázai és ukrajnai humanitárius válság többször is szóba került a gálán, a díjátadónak otthont adó Los Angeles-i Dolby Színháztól nem messze pedig több százan tüntettek a gázai tűzszünetért a gála idején.

A legjobb eredeti filmzenéért Ludwig Göransson svéd zeneszerző kapta meg második Oscar-díját az Oppenheimerért. A film a legjobb operatőr, a legjobb vágás kategóriájában, nem mellesleg pedig a legjobb rendezésért kijáró Oscar-szobrot is elvihette.

A vitás rendezés

Christopher Nolan így két Oscarral távozhatott a ceremóniáról. Nolan, a nagy történetmesélő, aki bonyolult sztorikből készít hollywoodi kasszasikereket, először érdemelte ki egyébként a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat, bár többször is jelölték a kategóriában – legutóbb a 2017-es történelmi trilleréért, a Dunkirkért. A rendezői kategóriát tehát továbbra is a férfiak uralják – tavaly például egyetlen női rendezőt sem jelöltek a kategóriában. Idén sikerült az Akadémiának kiküszöbölnie ezt a csorbát, hiszen a cannes-i Arany Pálmás Egy zuhanás anatómiájának rendezője, Justine Triet is szerepelt a jelöltek között – a Barbie-t jegyző Greta Gerwig azonban nem. Gerwig hiánya már csak azért is szemet ütött, mivel filmjét számos más díj jelölte a legjobb rendezésért kijáró kategóriákban, beleértve az amerikai rendezők céhét, a Golden Globe-ot és a kritikusok díját, a Critics’ Choice-t is, a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztiválon pedig meg is nyerte a kategóriát. Érdekesség, hogy az Oscarok történelmében – az ideit is beleszámítva – mindössze nyolc női rendezőt jelöltek legjobb rendezésért: Lina Wertmüller, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow, Emerald Fennell, Chloé Zhao és Jane Campion mellett Greta Gerwig is szerepel a listán a 2017-es Lady Bird című alkotásáért.

Volt azért Barbie

Az este házigazdája, Jimmy Kimmel a tavalyi év legnagyobb kasszasikereként emelte ki a Barbie-t a gálát indító beszédében. A Barbie látványosan hiányzott egyes kategóriákban – sem a rendezői, sem a legjobb női főszereplő kategóriájában nem kapott jelölést, márpedig Margot Robbie lubickolt a főszerepben. A 2024-es gálára tehát úgy is emlékszünk majd, mint az az Oscar, amely nem tartotta fontosnak, hogy kiemelje azt a produkciót, mely képes a tömegeknek mesélni a női egyenjogúság fontosságáról – mindezt ráadásul szórakoztató módon. A Barbie csapata nyolc jelöléssel érkezett a gálára, ebből a legjobb filmdal Oscarját nyerte el a What Was I Made For című számért, melyet Billie Eilish és fivére, Finneas O'Connell vettek át.

A gála azonban nem maradt emlékezetes Barbie-pillanat nélkül, köszönhetően Ryan Goslingnak, akit egyébként a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában jelöltek Ken megformálásáért. Sokáig kérdéses volt, Gosling vajon énekel-e az idei Oscar-gálán. 2017-ben ugyanis, mikor a Kaliforniai álom City of Stars című betétdalát jelölték a legjobb eredeti filmzene kategóriájában (melyet végül megnyert), Gosling nem volt hajlandó erre – márpedig a kategóriában jelölt dalok a gála szerves részeként szoktak felcsendülni. Gosling ezúttal énekelt, ráadásul nem is akárhogyan: harsány rózsaszín öltönyben, rózsaszín kesztyűben, lila fényben fürödve adta elő az I’m Just Ken című betétdalt, amivel az idei gála leghumorosabb pillanatát produkálta. A színész a nézőtérről, Margot Robbie mögötti székén ülve indította a produkciót, onnan táncolt fel a színpadra. A kategória öt jelöltje közül kettő volt a Barbie betétdala.

Lánthimosz és a magyar vonatkozás

Emma Stone nyert már Oscart, az ő neve is a Kaliforniai álom kapcsán íródott be a gála történetébe. A bravúrt a 2016-os musical főszerepétől igencsak eltérő karakter megformálásával ismételte meg: a Jórgosz Lánthimosz rendezésében készült Szegény párák című filmben nyújtott alakításáért kapta meg az Oscar-szobrot. Az Alasdair Gray skót író regénye nyomán forgatott Szegény párák tizenegy jelölésből négyet váltott díjra, köztük a produkciós tervezés kategóriában: ennek a csapatnak volt a tagja Mihalek Zsuzsa is, mely nevében Shona Heath és James Price vette át a díjat. A legjobb jelmeztervező díját a Szegény párák kosztümjeiért Holly Waddigtonnak nyújtották át, Lánthimosz filmje pedig a maszk és haj kategóriában is nyert.

Emma Stone Oscarja azt is jelenti, hogy nincs meg az első őslakos származású színésznek ítélt Oscar-díj, melyet Lily Gladstone kaphatott volna meg Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjében nyújtott alakításáért. Gladstone egyébként Golden Globe-ot kapott a filmbeli szerepért, melyben a legendás rendező két kedvenc színésze, Leonardo DiCaprio és Robert De Niro is játszanak. Emma Stone legyőzte a német Sandra Hüllert is, aki a tavalyi Cannes-i fesztivál-győztes, az Egy zuhanás anatómiájában való fantasztikus alakításáért kaphatta volna meg a szobrocskát. Michelle Yeoh, a kategória tavalyi győztese találóan jegyezte meg a gálán Hüller karakterét illetően, hogy „itt ülünk az Oscar-gálán, és még mindig nem tudjuk, hogy ő volt-e a tettes.” Az Egy zuhanás anatómiája elvitte a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-szobrot is, míg a legjobb nemzetközi film kategóriáját olyan film nyerte, melyben Sandra Hüller játssza az egyik főszerepet - Az érdekvédelmi terület. A film, mely az auschwitzi haláltábor tőszomszédságában berendezett családi idill látszatát kérdőjelezi meg, a legjobb hangért járó Oscart is bezsebelte. A legjobb női mellékszereplő díját Da'Vine Joy Randolph, a Téli szünet sztárja nyerte el.

Ukrajna és a többiek

A fiú és a szürke gém lett a legjobb animációs film. Mijazaki Hajao gyönyörű látványvilággal és gazdag, filozofikus tartalomba hajló mondanivalóval rendelkező alkotásának győzelme természetesen nem meglepetés, a világhírű japán rendező másodszor nyer Oscart. A legjobb rövid animációs film díját a John Lennon és Yoko Ono zenéje ihlette War is Over! című produkció kapta.

A legjobb dokumentumfilmért járó elismerést a 20 nap Mariupolban alkotói kapták. „Ez Ukrajna történetének első Oscar-díja” – mondta el Msztyiszlav Csernov ukrán filmrendező. Hozzátette: „megtiszteltetés számomra, de valószínűleg én leszek az első rendező ezen a színpadon, aki azt mondja, bárcsak sohase készítettem volna el ezt a filmet.“

Nem arattak a streamingszolgáltatók. Csupán egyetlen Oscart zsebelt be a Netflix, annak ellenére, hogy az Apple-vel közösen 32 jelölést kapott. Az Oscar a legjobb rövidfilm kategória győztesének, a Henry Sugar csodálatos történetének járt ki. A film alkotója, Wes Anderson, aki Roald Dahl novelláskötetének néhány novelláját filmesítette meg a streamingszolgáltató számára, nem volt jelen a ceremónián.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?