Kultúra

Illusztrációk fák ölelésében

Érsekújvár | Az illusztrációkat általában színes könyvekben szoktuk megcsodálni, hogy a kínált látvány tartalmával is bővítsük olvasmányélményünket. Ha mégsem könyvben lelünk rájuk, hanem kiállításon vonultatnak fel illusztrációkat, akkor leginkább klasszikus módon, galériában teszik ezt. Török Bianka Paper tales című interaktív projektje kedves figuráival viszont erdőparkba invitál.
Tallósi Béla

2021. április 9. 11:28

kiállítás
Tobi, digital art, 2021 (Forrás: a projekt weboldala)

Az illusztrációk különböző figurái a megszokott felületekről, mint a könyv, a társasjáték vagy a plakát, ezúttal nyomtatással nagy méretű plasztikpanelekre kerültek, majd kivándoroltak az élő természetbe, és beköltöztek az érsekújvári Berek erdőparkba. A tavaszi pezsdülő természetben a fák alatt, a bokrok és a növényzet ölelésében Török Bianka rajzolt bevándorlóira bukkanhatnak az arra járók.

Az érsekújvári grafikus-illusztrátor nem rendhagyó helyszínre „kihelyezett” kiállításának a célja (az ő szavait idézve), hogy a látogatók – kicsik és szüleik egyaránt – betekintést nyerjenek a világába. Azáltal is, hogy a Berekben kiállított illusztrációi a helyhez kötődő emlékeit mesélik el. Figuráit a megszokott környezetükből azért helyezte át a természetbe, hogy az élő környezeti térrel tovább bővítse az illusztráció értelmezési lehetőségeit. Az élő természetbe kihelyezett figurák a kiállítás digitális felületén rajzolt természeti háttérrel is láthatók – a két verzió, azzal, hogy összevetjük a kétfajta látványt, még erősebben megmozgatja a fantáziát.

Török Bianka szeretetteljes illusztrációkat alkot, melyeken a házikert titokzatos növények rengetegévé terebélyesedik, hogy vonzó, misztikus lények hada lakhassa be. Illusztris példa ez arra, milyen csodálatos módon teremt a köznapiból vidám, talányos mesébe illő világot. Teszi könnyedén, mert intuitívan érezi és tudja, milyen stilizációval lehet megfogni leginkább a gyerekeket. A színes, de nem túlbonyolított narratív látvány megteremtésén túl Török Bianka újszerű formai megoldásokra is törekszik. „Még diákkorában kísérletet tett az illusztráció keretrendszerének kiszélesítésére pop-up könyveivel, ahol a rajz a harmadik dimenziót is célba vette, igazi, fizikai teret hozva létre” – írja Gyenes Gábor. Számos grafikai és könyvprojekt után született meg a Paper tales interaktív világa. 

Benne a friss, élettel és optimizmussal teli, szerethető figurákkal, főleg állatokkal, de vannak köztük emberek is. Mivel formanyelvük és színviláguk is a természettel harmonizál, organikusan épülnek bele a tájba, annak ellenére, hogy műalkotások műanyagon. 

A Berek látogatói pedig nemcsak hogy megcsodálhatják az oda költöztetett új „élőlényeket”, hanem az illusztrációk hátoldalán lévő QR-kód beolvasásával a projekt weboldalán találják magukat, ahol megírhatják a benyomásaikat. A valóságos tájban lévő, rendhagyó tárlat az érdeklődők bevonásával a virtuális térben íródik, alakul tovább. Az erdőparkban elhelyezett illusztrációkkal kapcsolatos élmények, gondolatok megosztásával a természetben tett séta és a fantáziavilág kombinációjából továbbterjedhet, közös alkotássá válhat a Paper tales projekt. 

A projekt anyagát ide kattintva érheti el. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs (középen), az Összefogás elnöke szerint ha az építési törvény javasolt változatát fogadnák el, akkor az építési engedély tízszer, hússzor is drágább lehetne a jelenleginél ⋌(TASR-felvétel)

A Szövetség szerint is rossz az új építési törvény tervezete

Parlament

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban

Vladimír Lengvarský
Frissítve

A beoltottak júniustól európai tanúsítványt kapnak

spanyolnátha

GALÉRIA: A történelem 10 leghalálosabb járványa

Ikea

Veszélyes termékekre figyelmeztet az IKEA

hold

Teljes holdfogyatkozás a jövő héten. Milyen lesz a vérvirágos szuperhold?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.