III. Richárd a POSZT-ra megy

<p>Figyelemreméltó előadás született Komáromban, a megalakulásának hatvanadik évfordulóját ünneplő Jókai Színházban. A Martin Huba rendezésében néhány hete bemutatott III. Richárd a magyarországi szakma érdeklődését is felkeltette: beválogatták a Pécsi Országos Színházi Találkozó, azaz a POSZT idei versenyprogramjába.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója kérdésünkre úgy nyilatkozott: a társulat rendszeresen megfordul a szlovák és a magyar színházi seregszemléken, a közelmúltban Spiró Príma környékével a debreceni Deszka Fesztiválon szerepeltek, szinte minden évben bemutatkoznak Turócszentmártonban, valamint Kisvárdán, a határon túli teátrumok fesztiválján. „Ezzel együtt természetesen nagyon örülünk, hogy ott leszünk az idei POSZT-on. Utoljára tíz évvel ezelőtt kaptunk meghívást. A válogatók idén is több száz produkciót néztek meg, ebből választották ki azt a tizenkettőt, amelyet az elmúlt időszak legjobb előadásainak gondoltak. Tehát, ha így vesszük: a III. Richárd ott van az évad 12 legjobb előadása között. Ez mindenképpen rangot jelent” – emelte ki a direktor.

A 13. évfolyamához érkezett POSZT a legrangosabb magyar színházi rendezvénynek számít. Az idei versenyprogramban hat vidéki, négy budapesti és két határon túli előadás szerepel. A meghívott produkciókat Solténszky Tibor dramaturg és Szigethy Gábor író, színháztörténész válogatta, olyan előadásokból, melyeket a magyar színházak 2012. március 1. és 2013. február 28. között mutattak be. A válogatókat a találkozót szervező szakmai szervezetek – a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság – részéről semmiféle elvárás nem kötötte munkájukban. Az egyetlen szempont az volt, hogy a 6 nagyszínpadi és 6 kamara- vagy stúdióelőadás a házigazda Pécsi Nemzeti Színház játszóhelyein bemutatható legyen. A válogatók a határokon túli magyar színházakat elsősorban budapesti vendégjátékokon szemlézték, de több alkalommal jártak Romániában, láttak előadásokat Szlovákiában és Szerbiában is.

Stenczer Béla fesztiváligazgató elmondta: az eddigi mintegy 170 helyett 150 millió forintból tudják az idei rendezvényt megvalósítani. A költségvetés csökkenése elsősorban az off-programokat érinti. Ennek ellenére június 6. és 15. között izgalmas kísérőrendezvényeket is kínál a POSZT, egyebek között Varnus Xaver orgonaművész és Lajkó Félix hegedűművész közös koncertjét, a tajvani Gouguang Opera Company tradicionális kínai operáját és a Vígszínház Pesten születtem című szcenírozott koncertjét. A száz éve született Gobbi Hilda és Weöres Sándor alakját kiállításon idézik fel. Új elem, hogy a Kaszás Attila-díjat mostantól a POSZT megnyitóján adják át. Az idei program ünnepélyes kihirdetésén az is kiderült, hogy a jövő évi fesztivál válogatója Sándor L. István kritikus és Császár Angela színművész lesz. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?