Így búcsúzott el végleg a Black Sabbath

<p>Bölcsőjében, az angliai Birminghamben adta utolsónak mondott koncertjét a hard rock királya, a Black Sabbath brit heavy metal együttes, csaknem kerek fél évszázaddal a megalakulása után.</p>

A 16 ezer férőhelyes Genting Arénában szombat este tartott búcsúkoncerten a négy alapító tag közül három volt jelen, Tony Iommi (68) vezető gitáros, Ozzy Osbourne (68) énekes és Geezer Butler (67) basszusgitáros, hozzájuk Tommy Clufotes dobos és Adam Wakeman billentyűs csatlakozott.

A közel kétórás koncert zárószáma a zenekar legismertebb dala, a Paranoid volt. Az utolsó perceket a zenekar Facebook-oldalán élőben közvetítették.

A közép-angliai iparvárosban, ahol a banda az 1960-as évek végén megalakult, két koncertet is adott az együttes a The End elnevezésű búcsúturné befejezéseként. A 2016 januárjában indított, és 80 koncertből álló világturné részeként Budapesten június 1-jén léptek fel. 

Ozzy Osbourne, az együttes frontembere a birminghami koncert előtt a BBC-nek elmondta: főleg arra büszke, hogy együttesét "nem valamiféle mogul alapította", "egyszerűen ott volt négy fickó, aki azt mondta, legyen egy álmunk - ami aztán megvalósult". 

Az énekes szólózenészként folytatja pályafutását. A gitáros Tony Iommi a BBC-nek nyilatkozva sejteni engedte, hogy a zenészek nem maradnak tétlenek, nem zárta ki, hogy alkalmanként összeállnak egy-egy koncertre, esetleg albumra is, de világturnéra már biztosan nem indulnak.

Az 1968-ban Polka Tulk Blues Band néven alakult zenekar különféle összetételekben lépett fel, az évtizedek során összesen két tucat zenész váltotta egymást. Ozzy Osbourne újra és újra komoly drog- és alkoholproblémákkal küzdött, és legutóbb elismerte, hogy szexfüggő is. 

A búcsúkoncertet egy héttel azután tartották, hogy 68 évesen tüdőrákban meghalt Geoff Nicholls, az együttes egykori billentyűse. 

Az 1970-es években megjelent nagylemezeivel a Black Sabbath az egyik legelső és legnagyobb hatású heavy metal együttes lett, azóta több mint 100 millió példányban keltek el lemezei a világon. Az MTV a legnagyobb metálegyüttesnek választotta őket 2008-ban. (MTI, Index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?