Igric-díj: a Báthoryt is díjazták

Pozsony |

<p>Szerdán bejelentették a Szlovák Filmszövetség, a Szlovák Televíziós Alkotók Uniója, valamint az Irodalmi Alap éves díjainak, a 2009-es Igric-díjaknak a kitüntetettjeit. A héttagú zsűri Vido Horňák elnökletével a 2008-as mozgóképtermést értékelve hozta meg döntését.</p>

Az ünnepélyes díjátadást szeptember 3-án tartják majd.

Az Igric a legidősebb szlovákiai filmdíj. Első alkalommal 1967-ben osztották ki. Három évolyam után, 1970-ben a díjat odaítélő Televíziós és Filmes Szövetséget (FITEZ) a szövetségi belügyminiszter politikai okokból betiltotta, s a díjazás hosszú esztendőkre szünetelt. 1993-ban az Igric-díjak átadását felújították. Idén huszadik alkalommal adják majd át. A húsz év alatt 73 kiváló szlovák filmes szakembert tüntettek ki vele.

A mozifilmért járó 2009-es Igric-díjat a zsűri Juraj Jakubisko Bathory című mozgóképének ítélte oda, a film vizuális koncepcióját elismerve.

A mozifilmek kategóriájában alkotói díjat kapott Viktor Csudai rendező Nagy tisztelet című filmjéért. Ugyanezen alkotás operatőri munkájáért kapott alkotói díjat Štefan Bučka operatőr.

A tévéfilm kategóriában Igric-díjjal jutalmazták Dušan Trančík rendezőt, Optimista című munkájáért.

A televíziós dokumentumfilm kategóriában Igriccel tüntették ki Ladislav Kaboš Szlovákiai modern építészet című opusát.

Az animációs film kategóriában az Igric Boris Šimáé, Fogják meg! című munkájáért.

A mozi- vagy tévéfilmben nyújtott színészi alakítás kategória Igric-díját Pavol Višňovskýnak ítélték oda Az árnyak városa című televíziós krimisorozat Tomeček felügyelőjének megformálásáért.

Alkotói színészi díjban részesült Tomáš Maštalír és Tereza Nvotová. Maštalír a Nyár című diákfilmben, Nvotová pedig a Hétköznapi ünnepek című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki az alkotói díjat.

Ugyancsak szerdán hirdették ki a szlovák filmkritikusok díját, a 2008-as termést megítélve.

A legjobb játékfilm kategóriában a kritika Juraj Nvota Muzsika című filmjét hozta ki első helyre. Az egyéb audiovizuális alkotások kategóriában Juraj Lehotský Vak szerelmek című filmje tetszett legjobban a kritikusoknak, a szlovákiai mozikban 2008-ban bemutatott legjobb külföldi film pedig a kritika szerint Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmje lett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?