Hypertrofiás heg

Jelige nélküli levél: „17 éves lányom vállán egy gyermekkori oltás helyén 2,5x1 cm-es heg keletkezett. A bőrorvos javaslatára Contractubex géllel kezeltük, de fél év alatt a heg 4 mm-t nőtt. Időnként érzékennyé válik, színe sötétebb, érintésre fájdalmas és viszket. A bőrorvos plasztikai sebészeti beavatkozást tanácsol. Lányomon néhány helyen új szeplők keletkezését és nagyobbodását vettük észre, melyeket szintén szeretnénk szakorvossal megvizsgáltatni. Kielégítő információhoz szeretnénk jutni a heg és a szeplők eltávolításával járó kockázatokról.”

Hypertrofiás hegnek nevezzük azt a heget, mely különböző műtéti beavatkozás, oltás, traumatikus, égési és forrázási sérülések helyén alakul ki a bőr felszíne fölé emelkedve, de nem lépi túl a sérülés határait, ellentétben az ún. keloid heggel, mely a sérülés határait nem veszi figyelembe, és a környékére is átterjed. A hypertrofikus, valamint a keloid heg szubjektív panaszokkal járhat – égés, viszketés, fájdalom, érzékenység kísérheti. Később a heg pigmentálódhat, a szubjektív panaszok csökkennek. Terápiás szempontból legfontosabb a prevenció, vagyis a megelőzés. A hypertrofiás heggel reagáló betegnél epiláció, fülcimpalyukasztás vagy egyéb kozmetikai célból történő műszeres beavatkozás tilos. Műtéti beavatkozásnál csomós öltés nem alkalmazható. A hypertrofiás heg kezelésére többféle módszer javallott: 1. A Contractubex compositum nevű gél, melynek pontos használati utasítása a dobozban megtalálható. Mivel levében nem tudatta, milyen hosszú ideig használták a gélt, ezért nem tudom lemérni a kezelés hatékonyságát. A Contractubex gélt mindenképpen 5–18 hónapig kell használni napi 3 alkalommal speciálisan bemasszírozni a hegbe. 2. Kortiko-szteroidos kenőcs okklúziós kötéssel. 3. Dermabráziós lézerrel, amellyel a heget a bőr szintjéig lecsiszolják prevenciós utókezelést alkalmazva. Ezt az eljárást a pozsonyi, a kassai és a besztercebányai lézerközpontban végzik.

Az új szeplők keletkezése és a már meglevők nagyobbodása miatt, kérem, keressenek fel bőrgyógyász szakorvost, hisz ez komoly diagnosztikai elemzést igényel különböző kockázati tényezők kizárásával. Figyelmeztető jelnek számít, ha a pigmentált folt viszket, nedvedzik, fáj, növekvő tendenciát és pigmentációs rendellenességet mutat. A megelőzés első helyére a napsugárzás elleni védelem kerül. A kezelés lehet otthoni, ami különböző fehérítő krémekkel – legújabban az Unitone nevű fehérítő krémekkel történik: estére az Unitone 4 krém, nappalra pedig az Unitone bi-phasic krém, ha nincs erőteljes napsütés. A készítmények fényvédő faktort is tartalmaznak. Ezenkívül léteznek még bőrgyógyász által előírt higanytartalmú krémek. Természetesen az orvos dönti el, hogy melyik készítmény alkalmas az adott páciens részére. Az utóbbi években alkalmazott 70%-os gyümölcssavas bőrhámlasztás szintén jó eredményt mutat a különböző pigmentfoltok és szeplők halványításában, amit a bőrgyógyászati szakrendelőkben is végeznek mint ambuláns kezelést.

Dr. Csernák Sylvia, bőrgyógyász

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?