Holnap kezdődik a Sziget Fesztivál

lllk
Budapest |

Két év kényszerpihenő után holnap kezdődik a Sziget, amelyből idén lefaragtak ugyan egy napot, de még így is Európa leghosszabb bulijának számít. A nyugati fiatalok elsősorban ezért szeretik. Nekik annyiba kerül egy hét Budapesten, mint három nap bármely más komolyabb fesztiválon.

Mi, magyarok (bárhol éljünk is a térségben) minden évben morogni szoktunk az árakon, pedig egy Sziget-napijegyért csak annyit kérnek, mint bármelyik világsztár stadionkoncertjéért. És sokkal többet kapunk érte, gyakorlatilag egész nap „szigetelhetünk”, akár hajnalig is, ha másnap nem dolgozunk.

Idén Dua Lipa és a pénteki nap headlinere, Justin Bieber a két legerősebb mágnes. Utóbbit csodával határos módon sikerült megszerezniük a Sziget szervezőinek – egy turné kellős közepén, amelybe beiktattak néhány, de tényleg csak néhány nyári fesztiválfellépést. Az ekkora kaliberű sztárokról tudni kell, hogy nem sűrűn fesztiváloznak, hiszen ha meg tudnak tölteni egy hatvanezres stadiont, sokkal többet kereshetnek. Nos, Justin Bieber jövőre pont erre készül Budapesten, úgyhogy ez a mostani „jelenés” ellentmond minden logikának. Mi viszont örülünk neki, mert legutóbbi lemeze határozottan jóra sikeredett, ráadásul volt ez az arcbénulása, ami miatt több koncertje elmaradt. Most már szerencsére minden rendben van. A Sziget programszervezői – mintha maguk sem hitték volna el, hogy Justin valóban megérkezik – olyan erős programot hoztak össze péntek estére/éjszakára, ami nélküle is csábító lehet. Stromae végre felküzdötte magát a nagyszínpadra, miután legutóbb, olyan öt-hat éve tumultust okozott az A38 sátorban – az érdeklődők fele nem jutott be, és a tömeg eltorlaszolta az utakat a helyszín körül. A Jungle ugyan már harmadszor lép fel a Szigeten, de mostanra lettek internacionális szupersztárok, és sokan kifejezetten miattuk érkeznek aznap a Szigetre. A New Yorkban élő francia Woodkid sem igényel bővebb bemutatást. Ő másnap nálunk lép fel a Grape Fesztiválon, amely szívesen csipeget fel olyan sztárokat a Sziget-programból, akik másnap ráérnek, és amely idén átkerült Trencsénbe, sokak örömére, még többek bosszúságára – de ez egy másik történet. FKJ, azaz Vincent Fenton az én személyes favoritom a kínálatból, bár későn kerül színpadra, már nem is pénteken, hanem szombat hajnalban.

Térjünk vissza a holnapi napra, és emeljük ki gyorsan a Los Angeles-i székhelyű ausztrál triót, a Rüfüs Du Solt, amely jelenleg a világ egyik legnépszerűbb elektronikus produkciója. Idén bezsebelhették első Grammy-díjukat is, de nem ezért ajánljuk őket szíves figyelmükbe, hanem mert eredeti módon közelítenek az elektronikus zenéhez.

A nagyszínpad headlinere Dua Lipa lesz, akit talán már a mai negyveneseknek sem kell bemutatni. Egyenesen Koszovóból érkezik a Szigetre, ahol ismét fellépett az édesapja által szervezett fesztiválon. Ez a történet szerintem nagyon szép, úgyhogy hadd ismertessem, a többi szigetes headlinerről úgysem most terveztem írni.

Kezdjük azzal, hogy Koszovónak, ennek a kis országnak rossz híre van, illetve a fejlett Nyugaton alig ismerik. Segíthet ezen egy ottani származású világsztár? Úgy tűnik, igen. A koszovói albán család Londonba menekült, a kislány ott született 1995-ben, aztán a helyzet javult, egy időre visszatelepültek Pristinába. Azért választották később mégis Londont, hogy az akkor 16 éves Dua elit művészeti iskolába járhasson, és minden esélye meglegyen a popkarrierre – mert édesapja látta benne a tehetséget.

A lánya érvényesülése érdekében mindenre kész apuka, Dukagjin Lipa maga is zenész, volt egy eléggé sikeres rockbandája, de albánul énekelni Jugoszláviában nem tűnt biztos megélhetésnek, ezért szülei tanácsára inkább fogorvosi tanulmányokba kezdett.

2018-ban pedig fesztivált szervezett Pristina legnagyobb parkjában, Sunny Hill Festival néven, ahol saját lánya volt a fő attrakció. A többi már történelem. Dua Lipa azóta bejárta az egész világot, olyan előadókkal dolgozott, mint Sean Paul, Calvin Harris és Martin Garrix, és tarol a slágerlistákon. Dukagjin Lipa a fesztivállal változtatni akart Koszovó nemzetközi megítélésén, bizonyítani szerette volna, hogy Pristina egy jó hely, akár turisták is felkereshetik. Hogy a zene összeköti az ott élő szerbeket és albánokat. És csodák csodája, így is történt.

Dua Lipa, aki ma is akcentus nélkül beszél albánul, 2018-ban pont a Szigeten adta első komoly fesztiválkoncertjét, pár nappal az otthoni fesztivál után. Most is onnét érkezik, de azóta már fenn jár a sztrato- szférában, pedig még nincs 27 éves.

Idén újragondolva és exkluzív külsőbe öltöztetve tér vissza a Colosseum, a nívós elektronikus zene szentélye. A szervezők hatalmas teret, lenyűgöző méreteket, különleges dizájnelemeket és pazar hangtechnikát ígérnek.

És vajon hogy néz ki a vietnámi vízi bábszínház? Holnap ezt is megtudhatjuk. A Global Village programját nyitja – és minden nap visszatér – a Water Puppet Show, ami tényleg az, aminek hangzik – bábelőadás vízen.

Persze beindul az összes helyszín, A Magic Mirrorban – az angolul szórakoztatók mellett – Tóth Edu viccel majd, a Vándor Vurstliba érkezik a Ploufet Replouf, egy néma komédia, amelyben az emberi testre vetítik érzéseiket, pontos fizikai mozgásokból álló párbeszédet teremtve a finom és váratlan humor érdekében. A Sláger FM színpadán az örökifjú Korda György nyitja a Szigetet holnap, természetesen az ő Klárikájával. És lesz még vagy 150 további program, megannyi helyszínen, és ez még csak az első nap.

A Sziget Fesztivál a statisztikák szerint több külföldi turistát vonz Magyarországra, mint az államilag agyontámogatott Forma–1. A pan- démia előtti évben, 2019-ben 530 ezren buliztak az Óbudai Hajógyári-szigeten, 95 ezer főben maximalizáták a napi létszámot, és idén is komoly érdeklődés várható. Hollandiából, Nagy-Britanniából és Írországból érkeznek a legtöbben, de a németek, a franciák és az olaszok is szeretik ezt a fesztivált. Mi is ott leszünk, tudósításainkat főleg online felületünkön olvashatják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?