Hollywood Prágában nyaral

<p>Prága Európa nyugtalan szíve. Věra Chytilová, a cseh filmművészet karcos nagyasszonya fogalmazott így külföldön is sikerrel vetített dokumentuma címében. Prága Közép-Európa Hollywoodja, állítják a tengerentúli forgatócsoportok, amelyek tavasz óta egymást váltják a cseh fővárosban.</p>

SZABÓ G. LÁSZLÓ

Filmesek vették birtokukba a strahovi kolostort, az Óváros sikátorait, a Nemzeti Múzeum alagsorát, a Károly hidat, a várnegyedet, a Rudolfinumot, a Kisoldalt, a Vencel tér melletti kávézó teraszát, az Ágnes-kolostor előtti terecskét, de nemcsak az amerikaiak, hanem a dánok, a svédek, az olaszok, sőt még az indiaiak is választottak forgatási helyszínt Európa hevesen pulzáló szívében. Történelmi tablóhoz, akciófilmhez vagy akár politikai krimihez, romantikus szerelmi történethez egyaránt remek háttérként szolgálnak a prágai utcák, udvarok, parkok, épületek. Azt a látványt, amit ez a város kínál, a világ minden táján megcsodálják a mozinézők. Ennél hatásosabb reklámról pedig nem is álmodhat a város: turizmusán egy jó film nagyobbat lendíthet, mint egy többszáz oldalas írott anyag.

Prága ezekben a hetekben is világsztárokat fogad. Hollywoodi csúcstalálkozónak is nevezhetnénk, ami most a városban zajlik. Még moziba sem került az amerikai–angol–cseh koprodukcióban, Tom Hardy főszereplésével készült Child 44 (A 44. gyermek), amely a sztálinista diktatúra besúgókra és kínzásokra épülő rendszeréről és a Szovjetunió leghírhedtebb sorozatgyilkosáról fest kíméletlen portrét, amikor Nicole Kidman a strahovi kolostor barokk freskókkal díszített, 130 ezer kötetes könyvtárában állt kamera elé – egy légitársaság reklámfilmjében. Amikor a BBC a Muskétásokat forgatta a barrandovi stúdiókban, már ismeretes volt, hogy Prága új szerepet kap. Bécs, Moszkva, Párizs, Drezda és New Yersey után egy dán fantasytörténethez ölt új külsőt, rögtön azután pedig Adrien Brody főszereplésével az Emperort forgatják majd a város különböző pontjain.

Ezekben a napokban, hetekben két nagy forgatócsoport dolgozik a cseh metropolisban. Itt áll kamera elé a Pearl Harbor című háborús dráma főszereplője, a harminchét éves Josh Hartnett, akit nemcsak az tett híressé, hogy olyan színésznők szívét törte apró szilánkokra, mint Scarlett Johansson, Penélope Cruz és Kirsten Dunst, hanem elsősorban az, hogy ő vitte sikerre a Hóbortos szerelem, az Alvilági játékok és a Véres monszun című filmet. Prágában most egy harci jelenetekkel tarkított kosztümös produkció főszereplőjeként dolgozik, a Hegyek és kövek című filmben. Partnerei közül elég, ha csak az Oscar-díjas Ben Kingsleyt és a Trónok harcával népszerűvé vált holland Michiel Huismant emeljük ki.

Nem kisebb sztár Donald Sutherland sem, a Tű a szénakazalban agyafúrt német kémje, aki most a Crossing Lines (Határok nélkül) című televíziós sorozat főhőseként áll kamera előtt. A történet főhőse egy Európa-szerte körözött sorozatgyilkos, akit a kontinens több országában üldöz a rendőrség, míg végre sikerül tőrbe csalniuk. Az első szériát is részben Prágában forgatták, még 2013 februárjában. Majd Nizza és Párizs következett, tízmillió euró mindenesetre a cseh államkasszába csörgedezett. A nyolcvanadik születésnapjához közeledő kanadai világsztár, aki a M.A.S.H.-ben, Robert Redford Átlagemberek című remekében és Fellini Casanovájaként növelte nimbuszát, törött karral érkezett a prágai forgatásra, munkabírása azonban még most is átlagon felüli.

S bár a nyár Prágában is változékony, egyszer szakad az eső, máskor perzsel a nap, mindig akad utca, ahol – a filmesek kedvéért – képeslapra illő tél van, finom hótakaró, a színészek pedig nagykabátban izzadnak. De ez már a szakma velejárója. Mint ahogy a tél közepén, a csontig hatoló hidegben is lehet nyári jeleneteket forgatni.

Hogy a következő produkció, a Jamie Dornan főszereplésével cseh–francia–angol öszszefogásban születő Antrophoid milyen helyzetek elé állítja a résztvevőket, arra csak pár hét múlva derül fény. Addig csak azt tudhatjuk: a Reinhard Heydrich náci birodalmi helytartó elleni merénylet történetét feldolgozó filmet Sean Ellis rendezi, Dornan pedig a két merénylő közül az egyiket alakítja. A cseh Jan Kubišt, aki 1942. május 27-én bombát hajított Heydrich Mercedesére, s olyan súlyosan megsebesítette a protektorátus vezetőjét, hogy az nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

Kalandokban gazdag lesz tehát a nyár Prágában. A történelmi látványosságok mellett pazar filmjeleneteket is kínál látogatóinak az egyre több külföldi alkotásból visszaköszönő város.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?