Hetvenöt éve született Paco de Lucía

ll

Ma hetvenöt éve, 1947. december 21-én született Paco de Lucía Grammy-díjas spanyol gitáros, zeneszerző, a flamencogitár legnagyobb modern mestere.

Az andalúziai Algecirasban látta meg a napvilágot, művésznevét portugál édesanyja keresztnevéből és a Francisco helyben elterjedt becézéséből gyúrta össze. Első gitárleckéit apjától és bátyjától – mindketten neves flamencozenészek – kapta ötéves korában.

A csodagyerekként ünnepelt Lucía tizennégy évesen készítette első felvételét bátyja társaságában, két évvel később csatlakozott a neves flamencotáncos José Gréco együtteséhez, akikkel három évig turnézott. Életében fordulópontot jelentett, amikor New Yorkban az első nemzetközi hírű flamencogitáros, Sabicas azt mondta neki: ne másoljon soha másokat, járja a saját útját. A tanácsot megfogadva tágította később a műfaj határait, amiért kapott hideget-meleget a hagyományokhoz mereven ragaszkodóktól.

Első, 1967-ben megjelent szóló albumán már fellelhetők a saját stílus kialakítására irányuló törekvései, erre a két évvel későbbi, Flamenco fantázia című lemezén talált rá. A szakma által csak egyszerűen El Maestro (A Mester) néven emlegetett Lucía játéka nagyban hozzájárult a flamencozene világszerte egyre növekvő népszerűségéhez. Már első nagy külföldi fellépésén, 1970-ben óriási sikert aratott a New York-i Carnegie Hall színpadán. Tíz albumot adott ki a legnagyobbnak tartott flamencoénekes El Camaron de la Islas társaságában, dolgozott együtt a billentyűs Chick Coreával és a gitáros Al di Meolával, valamint John McLaughlinnal. A há- rom gitáros 1983-ban és 1996-ban is rögzített lemezt, mindkettő sorra döntötte a lemezeladási rekordokat.

Paco de Lucía 67 évesen, szívroham következtében hunyt el a mexikói Cancúnban. Canción Andaluza (Andalúz dalok) című lemeze megjelenését már nem érhette meg, amely újabb latin Grammy-díjat nyert az év albuma kategóriában 2014-ben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?