Hétfő reggelre minden kiderül

ss
Los Angeles |

Vajon sikerül-e Beyoncénak Grammy-történelmet írnia? Megkapja-e végre Björk az őt régóta megillető elismerést? Labdába rúghatnak-e olyan ifjú feltörekvők, mint a Wet Leg vagy a Maneskin? A legfontosabb zenei díjkiosztót itteni idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra tartják Los Angelesben.

Beyoncé a Grammy történetének eddigi legtöbbször jelölt női előadója. Ha legalább négy arany gramofont megkap a kilenc jelölésből, ő lesz a legtöbb győzelemmel rendelkező előadó, megdöntve a néhai magyar–brit zongoraművész, karmester, Solti György (Sir Georg Solti) rekordját, aki 31 díjat nyert. A legjobb albumok között, amely a négy fő kategória egyike, Harry Styles és Adele is komoly esélyes, ez utóbbinak 2017-ben már sikerült legyőznie Beyoncét.

A rapkirály Kendrick Lamar nyolc kategóriában esélyes a díjra, Adele és Brandi Carlile hét-hét jelölést kapott. Hat kategóriában jelölte az Akadémia a következőket: Harry Styles, Mary J. Blige, Future, DJ Khaled és Randy Merill hangmérnök.

Hat új kategóriát is kitaláltak, vélhetően az utóbbi évek hangos kritikáinak hatására. „Az év dalszövegírója”, „Nem klasszikus”, „A legjobb alternatív zenei előadás”, „A legjobb amerikai előadás”, „A legjobb hangoskönyv formátumú versalbum”, és „A legjobb videójáték-betétdal” kategóriákban is hirdettek ki jelölteket idén.

Pozitív fejlemény, hogy a legjobb új előadók most tényleg újak. Ez a mezőny ráadásul eléggé változatos és izgalmas, a jelöltek között ott van a kritikusok kedvence, a tavaly berobbant, két amerikai gitáros-énekes lány alkotta Wet Leg, illetve a kritikusok által gyakran szapult, szemérmetlen lenyúlásokra is képes, mégis szórakoztató olasz Maneskin zenekar is.

Sokak számára érthetetlen, miért kerülhetett be A legjobb album kategória jelöltjei közé az ABBA meglehetősen közepesre sikeredett visszatérő lemeze, a Voyage, és miért maradt ki megannyi gyöngyszem, például Taylor Swift műfajteremtő Redje, a spanyol Rosalía kritikusok által egekbe magasztalt albuma, illetve az elmúlt időszak olyan fontos teljesítményei, mint Mitski vagy Charli XCX új lemezei.

Az alábbiakban mi is megtesszük tétjeinket a négy fő kategóriában, azaz igyekszünk kitalálni, mely szempontok dominálnak a döntésben az illetékeseknél. Az év albuma szerintünk Beyoncé Renaissance című korongja lesz, erre egy nagyobb összeget is hajlandóak lennénk feltenni. Ez ugyanis a mai mainstream popzene tökéletes lenyomata. Ha valaki 50 év múlva kíváncsi lesz, hol tartott a műfaj 2023-ban, elég lesz meghallgatnia ezt az albumot. Remek zenészek, dalszerzők és producerek dugták össze a fejüket a siker érdekében, olyan szám is akad rajta, amelynek nyolc szerzője van, és összesen huszonnégy nevet sorolnak fel kreditként a sok felhasznált hangminta miatt.

„Az év felvétele” kategória legalább ilyen fontos. Itt szívünk szerint Kendrick Lamar The Heart Part 5 című dalának adnánk a Grammyt, de a zsűri feltehetően Adele-t hozza ki győztesnek az Easy On Me-vel, hogy a britek első számú dívája is megkapja, ami alanyi jogon jár neki. Ebben a kategóriában egyébként tíz jelölt van idén, úgyhogy bármelyik győzelem komoly teljesítménynek minősül.

„Az év dala” kategóriában még ennél is több, tizenegy jelölés gyűlt össze. Itt is Adele-t tippeljük győztesnek, mi viszont Harry Styles As It Was című dalának drukkolunk, vagy az USA-ban rendkívül népszerű, nálunk viszont erősen hanyagolt énekesnő, Bonnie Raitt Like That-jének, amire sajnos kevés az esély.

„A legjobb új előadó” a negyedik fő kategória – aki itt Grammyt kap, annak rakétasebességgel ívelhet felfelé a pályája. Szintén rekordszámú, tíz jelölt közül kell választania az Akadémiának, és úgy érezzük, a 25 éves Omar Apollo kapja tőlük ezt a fontos lökést, aki popzenével vegyített R&B-t prezentál rendkívül hatásosan és invenciózusan. Tavalyi bemutatkozó albuma, az Ivory bombaként robbant Amerikában, miközben egy szegény családból származó mexikói bevándorlóról van szó, azaz a döntnökök részéről egy hangsúlyos társadalmi állásfoglalás is lehet ez a díj. Mi viszont egyértelműen a Wet Leg duót választanánk ebben a kategóriában, ha odaengednének minket az urnához, mert ez a két vidéki lány” tavaly alapjaiban forgatta fel a rockzenét. Egyszerre bájosak és harapósak, szokatlan, merész alternatív harmóniákkal kísérleteznek. (Idén nyáron a trencséni Pohoda Fesztiválon is lesz hozzájuk szerencsénk, ami komoly szervezői bravúrnak számít, hiszen most mindenki őket akarja.) Szóval szurkolunk nekik, hiszen arra is volt már példa ebben a kategóriában, hogy az elvontabb, dzsesszes Esperanza Spalding legyőzte a fő esélyesnek tartott tinisztárt, Justin Biebert.

És akkor nézzünk még egy kategóriát az idei 91-ből, mivel maradt egy kis helyünk, és a legjobb alternatív albumok jelöltlistája csak öt korongból áll.

Itt is szerepel a Wet Leg bemutatkozó albuma, de szerintünk nem ők kapják a Grammyt, hanem a veterán Björk várva várt lemeze, a Fossora. Izland besorolhatatlan, formabontó, kísérletező királynője 56 évesen végre megkaphatná első Grammy-díját, és szívből kívánjuk neki ezt, mivel zenészek generációira volt hatással, egyszerre intellektuális és szórakoztató, meditatív és felkavaró. Björköt ráadásul az évtizede során eddig 16 alkalommal jelölték, ami kisebb rekordnak számít, ha nem is túl örömteli tény.

A 65. Grammy-gálát itteni idő szerint holnapról hétfőre virradóra rendezik meg Los Angelesben, és szokás szerint az amerikai CBS csatorna közvetíti élőben, de több internetes platformon is követhető lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?