Helyettünk tornázik

Nemrég találkoztam Ildivel. Meglepődtem a változáson, melyen szemmel láthatóan átesett. A meggyötört küllemű, a család, a munkahely és a házimunkák között vergődő többgyermekes anya szinte kivirult, mozdulatai energikusak lettek, lénye derűs.

Nemrég találkoztam Ildivel. Meglepődtem a változáson, melyen szemmel láthatóan átesett. A meggyötört küllemű, a család, a munkahely és a házimunkák között vergődő többgyermekes anya szinte kivirult, mozdulatai energikusak lettek, lénye derűs. Kérdezés nélkül is felelt: „Elárulom a titkomat: egy motor tornázik helyettem.” Látva elképedt arcomat, nevetve magyarázta: „Slender life” – és egy telefonszámot nyomott a kezembe.

Semmi sem természetesebb, mint hogy enyhén szólva felkeltette kíváncsiságomat a dolog, feltárcsáztam hát a számot. A vonal végén egy női hang jelentkezett. Nem szeretem, ha valamit rám tukmálnak, arra meg kimondottan allergiás vagyok, ha erőszakosak. Ezért leginkább saját magam lepődtem meg, amikor nemsokára egy kisebb szépségszalon bejárata előtt álltam. Jó néhány év eltelt azóta, hogy utoljára aerobikoztam, amióta pedig elköltöztünk a fitnesz közeléből, oda sem volt már kedvem eljárni. Egyre csak azt hajtogattam, inkább majd otthon! Majd holnap, vagy holnapután...

A középkorú nők általában nagyon jól ismerik önmagukat. Kevés az önbizalmunk ahhoz, hogy megjelenjenek egy tornateremben, ahol csupa kisportolt, jó alakú fiatal gyakorol. Ha mindezt elképzelik, inkább elmegy a kedvük attól, hogy szintén tornaruhába bújjanak. A slender life viszont amolyan motorizált torna, amelynek lényege, hogy a megerőltető gyakorlatokat egy motor végzi el helyettük. Mindenki annyit „segít be” a motornak, amennyit bír. Az agy úgy tudja, hogy tulajdonképpen nem is tornázunk, hanem pihenünk, lazítunk, a gép azonban az izmok irányában mozgást provokál, melyre olyan aktivitást fejtünk ki, mintha saját maguk tornáznának. A gyakorlatok után szinte eláraszt az energia, amellyel feltöltődünk, minden egyes óra (hat óra klasszikus gimnasztikával ér fel!) növeli mozgékonyságunkat, aktívabbá tesz. A gimnasztikaasztalok hatékonyságát leginkább a vízi gimnasztikához hasonlíthatnánk: a test szinte lebeg, miáltal az izmok igénybevétele csökken. Ebben az esetben azonban a lebegés érzéséért nem kell a vízbe ugrani, itt a kis elektromotorral mozgatott gyakorlóasztal teszi ezt a hatást. A motor masszíroz, fokozatosan megmozgatja a problémás testrészeket, az ízületeket, miközben nem fáradunk ki, nem izzadunk meg.

A gyakorlás mindenkinek ajánlott, de néhány betegségre kimondottan jótékonyan hat. Ilyenek például a tüdő-, szív- és érrendszeri betegségek, az asztmások, az allergiások, a cellulitisszel (narancsbőr), pszoriózissal (csontritkulás), visszerekkel, krónikus székrekedéssel, súlyfelesleggel küszködők. Az ízületi gyulladásban szenvedők észreveszik, hogy minden egyes órával csökken a fájdalmuk. Problémamentes terhesség esetén is ajánlott az első három hónapig. Természetesen azoknak a leginkább, akik valamilyen oknál fogva nem látogathatják a tornatermeket, nem végezhetnek megerőltető gyakorlatokat. Azok számára is nagyon hasznos, akiknek rossz a testtartásuk, akik egy irányban vannak megterhelve, vagy hátgerincbántalmaik vannak. Ez utóbbiaknak szükségük van arra, hogy a hát- és a hasizmaikat fejlesszék. Vízszintes helyzetben fekve nem emelnek semmilyen súlyt, az asztal a gyakorlás alatt támasztja és masszírozza a hátat és a lábakat. Mai rohanó világunkban nem elhanyagolható a gyakorlatok stresszoldó hatása sem. Nem kimondottan csak nők, hanem férfiak, házaspárok is járnak ide.

– Látogatóinkat szinte nem is tudjuk kategorizálni, az egyetlen, amit mondani tudnék, hogy a tizenhat évestől nem húzható meg a felső korhatár... – mondja Magdaléna Šarmírová mérnök, a pozsonyi Relax 2000 relaxációs és rehabilitációs központ vezetője. – Még tavaly nyáron kezdett ide járni egy idős, hetvenöt éves dáma. Már az ötödik kúránál tart, és azt mondta, nem hagyja abba (egy kúra tíz gyakorló órából áll). Megnyerte az év nagymamája címet, és nem csak úgy akárhogyan tornázik. Azt bárki megnézheti! Persze, nem mindenki ilyen vitális. Viszont sokan vannak olyanok, akik a legszebb éveiket már régen túllépték, akik számára az aerobik vagy más, gyors tempójú torna nem felel meg, hiszen a hagyományos gimnasztikánál a saját erőnkkel emelgetjük a testünket, míg itt kényelmesen, a motor dolgozik helyettünk, miközben kilóink apadnak...

Egy kúra általában tíz órából áll, hetente két látogatás elegendő. A kúra megkezdése előtt mindenkiről méretet vesznek, lemérik a súlyát. Az adatokat betáplálják egy számítógépbe, majd a tizedik gyakorlat befejezésekor újabb méréseket és számítógépes analízist végeznek. Ezek a gyakorlatok elsősorban erősítik és feszesítik az izmokat. Az izmos test mindig karcsúbbnak tűnik. Súlyra nem biztos, hogy nagy változás észlelhető, viszont a zsiradék átalakul izommá, ami feszesebb, ezért az eredmény nem a súly csökkenésében, inkább a test karcsúságában mutatható ki. (Látogatásunkkor több súlyos hölgy edzett a teremben, elmondásuk szerint a kilók számában is változás állt be, de ez nem ilyen irányú hatást kifejtő csodaszer, inkább mozgékonyabbnak, egészségesebbnek, sikkesebbnek, izmosabbnak érzik magukat, nem fulladnak ki a lépcsőjárásban, az autóbuszra futásnál, ezáltal önbizalmuk is megnövekedett). A derék karcsúbb, a hátizmok feszesebbek, a váll és a láb zsiradékot veszít és frissebbnek tűnik.

A hat asztal közül valamennyi más, problémás testtájékra „szakosodott”. A kliens mindegyiken tíz percet tornázik, tehát egy órát tölt itt. Tíz perc alatt kilencven lefekvést, felülést végez el anélkül, hogy izmai fájnának, izzadna vagy kifáradna. A homokzsákos asztal például tíz perc alatt ezer csípőmozgást szimulál, a láberősítő ugyanannyi idő alatt három kilométer gyaloglást, és így tovább.

A központ a felsoroltakon kívül más szolgáltatásokat is nyújt. A kúra ideje alatt kéthetente ingyenes kozmetikai ápolást és vizázs-szaktanácsadást kínálnak, s az összegben benne foglaltatik egy maszszázs, a gyakorlások utáni teázás, csevegés. Legújabb szolgáltatásuk az Amecs-diagnosztizálás, amely a régi, több ezer éves keleti orvostudomány és a legújabb tudományos vívmányok ötvözete (ezt a módszert először Nakatani japán orvos próbálta ki). Dr. Vasil Semančák a test akupunktúrás pontjaiban a bőr elektromos vezetésének mérésével és az eredmények számítógépbe való táplálásával képes megállapítani a szervezet egyes szerveinek aktuális állapotát. Az eredmények szerint életmódváltást, alternatív gyógymódokat javasol. Ennek a módszernek a segítségével sok esetben még a betegség kirobbanása előtt fel lehet mérni, hogy szervezetünk mely pontjai a leggyengébbek, a leghajlamosabbak a betegségekre, s így lehetőségünk nyílik a hatékony megelőzésre.

VERSENY

Azok közt a kedves Olvasóink közt, akik megválaszolják az alábbi kérdést, öt szerencsésnek tíz órából álló ingyenes slender life-kúrát sorsolunk ki a pozsonyi Relax 2000 szépségszalonban, hárman pedig kedvezményes áron részt vehetnek dr. Semančák fájdalommentes diagnosztikai vizsgálatán.Ki volt az az orvos, aki először próbálta ki az Amecs-diagnosztizálást?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?