Kultúra

Hatvan felett egy észrevétlen nő

Varsóban érettségizett, Prágában szerzett rendezői diplomát, Bretagne-ban él, Európa különböző pontjain forgat. Agnieszka Holland, a világhírű lengyel rendezőnő, akit háromszor jelöltek Oscar-díjra, új filmjén dolgozik.
Szabó G. László

2015. augusztus 7. 20:04

Olga Tokarczuk, a hazájában oly népszerű lengyel írónő Holtak csontjai című regényét viszi filmre lengyel–cseh koprodukcióban.
 
„Megelégeltem, pontosabban meguntam a különböző társaságoknak készített lélektani drámákat – nyilatkozta Karlovy Vary idei fesztiválján –, s valami egészen másra vágytam. Kifárasztottak a holokauszttörténetek, s azt mondtam, jöjjön végre valami olyan, amit senki sem várna tőlem. Így esett a választásom Tokarczuk regényére, s a film felét már le is forgattam. Fekete komédia lesz, ökológiai-feminista-anarchista fekete komédia. Olyan izgalommal várom a fogadtatását, mint fiatal koromban, az első filmem idején.”
 
A cseh–lengyel határvidéken játszódó történet egy hatvan feletti nő körül bonyolódik, aki úgy érzi, észre sem veszi a világ. Hogy egyszerűen láthatatlanná vált.
 
„Rengeteget dolgoztunk a forgatókönyvön, és még mindig nem működött. A végén megkértem korábbi munkatársamat, Štěpan Hulíkot, az HBO-nak forgatott Jan Palach-film, az Olthatatlanul cseh forgatókönyvíróját, hogy vegye kezébe a történetet. Bíztam a tudásában, az ízlésében, és örülök is, hogy ily módon újra együtt dolgoztunk.”
 
A Szívszakító, a Drót, a Treme, a Kártyakunyhó, a Félretett esetek és a 2013-ban bemutatott Olthatatlanul (Égő bokor) után Agnieszka Holland, aki sokkal inkább „mesélőnek” tartja magát, mint művésznek, most készülő alkotásával is kerüli az ún. transzparens nyelvet, amelyet a televízió használ.
 
„Tudom, hogy a nézők már rég elfogadták ezt, az egy kaptafára készült történeteket, amelyek nem igényelnek igazán elmélyült színészi munkát, én mégis inkább a tévémozi fogalmát szeretném visszahozni a köztudatba. Azt a műfajt, amely egyszerre volt népszerű és problémás is a nézők körében. Nélkülözi ugyanis az avantgárd elemeket, tehát bizonyos fokig konzervatív. A történet marad a fókuszban. Az amerikai televíziónak forgatott Drótot vagy az amerikai–francia–kanadai koprodukcióban készült Rosemary gyerekét is ezért tartom fontosnak. Ez is, az is eltér a megszokott formától, mondanivalójával azonban erősen maga mögé szorította a futószalagon gyártott napi sorozatokat. A Drótból csupán három rész az enyém, de ott ismertem meg David Simont, a jeles amerikai forgatókönyvírót, akivel később a Treme-ben is együttműködtünk.”
 
Agnieszka Holland, a súlyos történetek mestere, a Beethoven árnyékában, a Gyűlölt másság, a Teljes napfogyatkozás, a Titkok kertje, az Oliver, Oliver és a Megölni egy papot több rangos fesztiváldíjjal kitüntetett rendezője, Andrzej Wajda és Krzysztof Zanussi hajdani munkatársa, akit kétszer a legjobb idegen nyelvű film (Keserű altatás, A város alatt), egyszer pedig a legjobb forgatókönyv (Európa, Európa) kategóriájában jelölt Oscar-díjra az Amerikai Filmakadémia, most annak is örül, hogy készülő filmjének hőse hasonló korú nő, mint ő.
 
„Hatvan felett az ember már egészen máshogyan látja a világot, mint harminc- vagy negyvenévesen – vélekedik. – Másképpen viszonyul a családjához, a környezetéhez, és más értékekbe kapaszkodik, mint fiatalon. Agnieszka Mandat, aki a Holtak csontjai főhősét játssza, a mozinézők körében Lengyelországban sem tartozik az ismert színészek közé. Színházi alakításai azonban a legjelesebb művészek közé emelték. Első filmszerepét épp tőlem kapta a Vidéki színészekben. Elég nagy feladata volt a történetben, még motorkerékpározni is meg kellett tanulnia, a végén mégis az olló áldozata lett a vágóasztalon. Kivágtam őt a filmből. Meg is jegyezte most a forgatás első napján, hogy ha kisebb szerepet kapott volna, nem biztos, hogy elvállalja, de így, hogy a történet középpontjában áll, nem nyugtalankodik, mert tudja, ezúttal nem vághatom ki őt.”
 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A hírek szerint a most tervezett Covid-pass az első körben az európai újranyitásban segíthet, de később akár az egész világon is használhatnák, elfogadhatnák egy egységes irányelv alapján.

Covid-pass: A jövő útlevele?

koronavírus

Koronavírus: 23 beteg elhunyt, mindössze 196 új esetet találtak vasárnap

Romain Grosjean

A Haas csapatfőnöke meglátogatja Grosjeant a kórházban

Sir Sean Connery

Kiderült, mi okozta Sean Connery halálát

omega

História a VASÁRNAPBAN: Az Omega (már) történelem

koronavírus Csehország

Csehországban ezerre csökkent a napi fertőzések száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.