Hatások és újítások

Nedbalka

Milyen hatást gyakorol egymásra apa, fiú és unoka, ha mindhárman szobrászok? Ebbe az izgalmas témába kaphatunk bepillantást, ha megnézzük a Nedbalka Galéria aktuális tárlatát, amely egy képzőművészcsalád három generációjának alkotásait mutatja be. A Čutek a harmadikon című tárlat mintegy hetven évet ölel fel.

Anton, Juraj és Maximilián Čutek a kortárs szlovák képzőművészet elismert alakjai. Közülük a legidősebb, a 2002-ben elhunyt Anton Čutek a negyvenes évek végén kezdett el szobrászattal foglalkozni, míg a család legfiatalabb képzőművésze, Maximilián pályája éppen most van indulófélben. Juraj, a középső generáció képviselője Anton Čutek műhelyében nőtt fel, apja látásmódja formálta a világát és a képzőművészetről alkotott fogalmát a kezdeti időszakban. Míg az apa – hazai berkekben akkor már befutott képzőművész – formavilága tartós hatást gyakorolt rá, Juraj Čutek alkotásaiban könnyedebb, humorral teli látásmód érvényesül. Maximilián Čutek munkáiban pedig szintén frissességet, újfajta alkotói módokat fedezhetünk fel.

A november végén nyílt kiállítás időrendi sorrendet követ. Azokra a művekre és időszakokra koncentrál, amikor az egyes alkotók kidolgozták a védjegyükké vált stílust.

Anton Čutek számára a hatvanas évek volt ez az időszak. Nemcsak szűk képzőművészeti körökben vált ekkor ismertté, hanem keresett képzőművész lett: monumentális, dekoratív plasztikáit intézmények beltereinek falaira tervezte, alkotásai ezért máig láthatóak országszerte, nem csak galériákban. Alkotótevékenységének kezdeti szakaszát a Mikuláš Galanda vezette csoport látásmódja formálta, mely a szlovák képzőművészet haladó vonalának számított a huszadik század első felében azzal, hogy az aktuális képzőművészeti irányzatokra reagált. Anton Čutekra elsősorban a kubizmus volt hatással – innen ered stilizált formavilága. Szobrai elsiklanak a részletek felett, archetípusokat jelenít meg. Szintén fontos hatással volt munkásságára a monumentális bronzszobrairól ismert angol képzőművész, Henry Moore.

Juraj Čutek munkáiban a tematikai játékosság érvényesül. Az időről, amit apja műtermében töltött, a helyenként visszaköszönő zömök formavilág árulkodik, plasztikái azonban érezhetően egy más gondolkodású alkotóról árulkodnak. Csakúgy, mint Anton Čutek esetében, munkái középpontjában az ember áll, viszont már nem csupán leegyszerűsített, archetipizált formában. Juraj Čutek hagyja, hogy inspirálják a mitológiák, a mesék, a természet, a sport, a zene, de valóságos történelmi személyiségek is. Foglalkoztatja a századforduló időszaka, és erre koncentrál a kiállítás is: a korszak technikai vívmányai, a motoros járművek, a repülés hőskora jelennek meg alkotásaiban. Művei az emberi kreativitást ünneplik, témájához finom humorral közelít.

A trió legfiatalabbika szintén a családi műhelyben nevelkedett. Maximilián Čutek Írországban is tartózkodott hosszabb időn át, restaurálással is foglalkozik. A kiállításon szobrain kívül néhány festményt is láthatunk tőle, melyeken egyfajta expresszív kifejezési mód érvényesül. Hogy alkotótevékenysége pontosan hogyan fejlődik tovább, és hogyan érvényesülnek műveiben a felmenői hatásai, azt érdeklődéssel figyelhetjük az elkövetkező időszakban.

A kiállítás a Nedbalka Galériában február 26-ig látogatható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?