Harrison elment Lennon után

AIDS, alkohol, gyilkosság, kábítószer, rák – az egykor tündöklő, mára legendává nemesült sztárok halálhozói. Rajongók százezrei siratták őket. Mert nem a haláluk révén lettek híresek, zenéjükkel teremtettek újat, alkottak addig ismeretlent, mást, többet, mint slágergyáros elődeik, kortársaik; számos, elsősorban pénzért, a közönség kegyeiért muzsikáló zenésztársaik. A lázadás jelképei voltak nemzedékeknek.

A Beatles. George az együttes legfiatalabb tagja volt, s csak „csendes Beatleként” emlegették. A két nagy sztár, Lennon és McCartney mögött megbújva, visszahúzódva pengetettČTK/AP Félig már legendává foszlik a Beatles, miután George Harrison ötvennyolc éves korában végleg letette gitárját, és elment egykori csapattársa, John Lennon után.

A Beatles legfiatalabb tagjának és szólógitárosának nem jutott annyi fény életében, mint John Lennonnak és Paul McCartneynak, a négyek két észkombájnjának. Saját bevallása szerint a Beatles feloszlása valamennyiük közül őt viselte meg a legjobban. Szerette volna összebékíteni Lennont és McCartneyt. Amikor ez nem sikerült, a maga módján foglalt állást: a Beatles utáni időkben John Lennonnal is, Ringo Starral is játszott, Paul McCartneyval azonban soha.

George nem volt virtuóz szólógitáros, de a Beatles zenei világa nélküle egészen más lett volna, mint ahogy a szintén nem a csúcsdobosok között számon tartott Ringo Starrt sem nélkülözhette a két ász. George már az első időktől aktívan bekapcsolódott a dalszerzésbe. Az 1963-ban megjelent With The Beatles egyik remek dala, a Don’t Bother Me az ő szerzeménye volt, csakúgy, mint a két évvel későbbi Helpen az I Need You, vagy az 1966-os Rubber Soulon az If I Needed Someone, a Revolveren pedig a Taxman és az I Want To Tell You – mindegyik szerves része a Beatles-kincsnek, de érezni bennük a sajátos Harrison-hangulatatot. Ssikerdalai közé tartozik az 1968-as, egyetlen dupla Beatles-album ragyogó száma, a While My Guitar Gently Weeps, amelyet együtt játszott egyik legjobb barátjával, Eric Claptonnal. Az Abbey Roadról sok feldolgozást megért Something, vagy az ugyancsak többek által „használt” Here Comes The Sun bőven megütötte a legjobb Lennon-McCartney dalok színvonalát.

A Beatles utáni időkben – az együttes feloszlása miatt érzett csalódása, fájdalma ellenére – George hamar feltalálta magát. Játszott a kitűnő Delaney and Bonnie együttessel, Eric Claptonnal, együtt koncertezett és közös dalt írt Bob Dylannel, alkalmi zenésztársa volt Billy Preston, valamint a Travellin’Willbury’s társulatban Dylan mellett Roy Orbison és Jeff Lynne.

Harrison volt az a Beatles tagjai közül, aki John Lennon mellett legjobban szívére vette az emberiség sorsát és azokon a maga eszközeivel próbált segíteni. Az egyik legszebb példája volt ennek az általa szervezett, filmen és tripla lemezen megjelent Banglades-koncert.

Szólóéveiben hullámhegyek és hullámvölgyek követték egymást: legsikeresebb lemezének tartják az All Things Must Past című korongot, amelyet idén januárban, az eredeti lemez megjelenésének harmincadik évfordulójára ismét megjelentettek. Harrison előtte csaknem tíz éven át nem adott ki lemezt. Az elmúlt években Harrison életére betegsége, a két évvel ezelőtti, csaknem végzetes merénylet rányomta bélyegét. Élete utolsó perceiben családtagjai voltak mellette. (g, i-t, o-o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?