Három perc fogmosás

Egy felmérés szerint háromból kettő polgárnak kell fogai elvesztésével számolnia, mivel a baktériumok megtámadták fogínyét és állkapcsát. ĺme néhány tipp, hogyan kerülhetjük el ezt a sorsot.
Egy harapás az almába – véres nyomok. Fogmosás – a fogkrém habja pirosra színeződik.

Egy felmérés szerint háromból kettő polgárnak kell fogai elvesztésével számolnia, mivel a baktériumok megtámadták fogínyét és állkapcsát. ĺme néhány tipp, hogyan kerülhetjük el ezt a sorsot.

Egy harapás az almába – véres nyomok. Fogmosás – a fogkrém habja pirosra színeződik. A fogorvosok szerint mindezek a tünetek gyulladás félreérthetetlen jelei. A fogíny elsősorban akkor vérzik, ha a szájban elszaporodtak a káros baktériumok. Idővel ez a fertőzés a fogakon kívül az egész állkapocsra is kiterjedhet: az orvosok ezt nevezik parodontitisznek, azaz fogágygyulladásnak. A gyulladás az állkapocs csontjait is érinti, amelyben a foggyökerek helyet foglalnak. Ennek következtében a fogak kilazulnak, később kihullanak.

Miért alakul ki a fogágygyulladás?

Azt gondolhatnánk, az ok egyszerűen a szájhigiénia elhanyagolása. Ez azonban sajnos nem igaz: a parodontitisz olyanokat is érinthet, akik lelkiismeretesen ápolják fogukat. Közéjük elsősorban a dohányosok tartoznak, vélik a szakemberek. A dohányzás gyengíti a száj ellenálló képességét, és akadályozza a fogíny vérellátását. Előfordul, hogy a fogíny ezért kevésbé tűnik gyulladtnak, egyes körülmények között akár teljesen egészségesnek nézhet ki. Ennek ellenére a parodontitisz halad előre, és mivel általában fájdalommentesen zajlik, alattomos módon már csak akkor válik észrevehetővé, amikor a fogak mozogni kezdenek. A dohányzás abbahagyása ilyenkor éppoly fontos, mint a szájhigiénia tökéletesítése. A paradontitisz előtörténete: a nem megfelelően eltávolított foglepedék, amely tele van baktériumokkal, behatol a fogíny pereme alá. Ennek megakadályozásában sokat segíthet az alapos fogápolás. Ha ugyanis a parodontitisz csírái már továbbjutottak a fogíny alatt, és meglazították a fogíny és a fogak összekapcsolódását (zsebképződés), akkor már nem sokat tehet a mégoly rendszeres fogmosás sem.

Hogyan előzhető meg?

Fogunkat minden étkezés után mossuk meg, naponta egyszer különösen alaposan. l Használjunk lekerekített fejű, közepesen kemény szőrű, rövid fejű fogkefét. l Fontos, hogy a fogkefét ne nyomjuk rá túl erősen! A túlzott súrolás hatására a fogíny lejjebb csúszhat, és az érzékeny fognyak láthatóvá válik. Szerencsére ez nem jelent automatikusan parodontitiszt, de a kárt már nem lehet jóvátenni. Egy kis trükk a gyakorláshoz: fogkefénk fejét nyomjuk egy konyhai mérlegre, hogy megtanuljuk érzékelni az erőkifejtés helyes mértékét. A mérleg maximum 150–200 grammot mutathat! l Fogmosási technika: először a fogak külső, majd a belső felét tisztítsuk meg körkörös mozdulatokkal, a fogkefe szőre eközben mindig a fogíny felé mutasson. l Lényeges, hogy lassan haladjunk előre, minden részen hosszabb ideig időzzünk, és különösen alaposan tisztítsuk meg a fogíny alatti részt. Utoljára vegyük a rágófelületeket – ha mindezt már begyakoroltuk, három perc alatt elkészültünk a fogmosással! l Fogkefénket két-három havonta cseréljük, mielőtt a kefe szőre elhajlana. Ez az elektromos fogkefékre is vonatkozik. l Olyan fogkrémet használjunk, amely triclosant (pl. Colgate Total), vagy cink-fluoridot (Elmex, Mridol) tartalmaz. Ezek az anyagok csökkentik a gyulladást, megölik a baktériumokat, és bizonyos mértékig még az állkapocscsontok leépülését is akadályozzák. A habot köpjük ki, ne öblítsünk rá vízzel – akkor keményebb lesz a fogzománc! l A fogközöket legjobb naponta fogmosás előtt fogselyemmel (a nem viaszozott jobban tisztít) vagy – a fogközök nagyságától függően – műanyag fogpiszkálóval, illetve speciális fogköztisztító kefével (interdentális fogkefe) megtisztítani. A helyes használatról kérdezzük meg fogorvosunkat! l A szájvíz nem helyettesíti a fogkefét, mivel nem oldja le a fogkövet. Fogmosás után azonban részben megakadályozhatja annak újraképződését (ugyanez igaz a szájzuhanyra). l A fogvédő rágógumik praktikusak olyan helyzetekben, amikor a fogmosás körülményes (az autóban, az irodában, utazás közben). Étkezés után felére csökkentik azt az időszakot, amikor az élelmiszerek savas öszszetevői megtámadják a fogzománcot. l Félévente végeztessünk fogorvosunkkal fogtisztítást, és feltétlenül kérjük meg, hogy parodontitisz-szondával derítse fel a már meglevő fogínysebeket, hogy ezeket is kitisztíthassa. (-de)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?