Harcosok és nyertesek

Még e hónapban jön a film. Mészáros Márta huszonhato-dik filmje, az Aurora Borealis – Északi fény, benne Törőcsik Marival. De már itt a könyv, azonos címmel. Munkanapló? Párhuzamos életinterjú?

Még e hónapban jön a film. Mészáros Márta huszonhato-dik filmje, az Aurora Borealis – Északi fény, benne Törőcsik Marival. De már itt a könyv, azonos címmel. Munkanapló? Párhuzamos életinterjú? Két nő, két kivételes ember, két nagy formátumú alkotó rendhagyó beszélgetése nem egész kétszáz oldalon.

Izgalmas vallomás mindkét részről. Ártatlan csevegés filmekről és filmesekről, pályáról és politikáról, a múlt tanúságairól és a jelen visszásságairól, női fortélyokról, házastársi kiszolgáltatottságról, egyenes utakról és váratlan kanyarokról, fentről és lentről, szerelmekről és fájdalmakról. A beszélgetések nagy része előbb a forgatási szünetekben hangzott el. A háborús idők borzalmairól, a szovjet katonák nők ellen elkövetett erőszakos cselekedeteiről, egy asszony meg a lánya különös kapcsolatáról szól a film, amelynek felvételei közben a két asszony, Mészáros Márta és Törőcsik Mari hol jóízűen anekdotázott, hol élesen szópárbajozott. Pataki Éva, a film forgatókönyvírója nagy érdeklődéssel, máskor izgatottan várta, hallgatta ezeket a színes eszmefuttatásokat, történeteket. De ott és akkor a film volt a fontos. A születendő mű. Később döntött úgy, hogy pótolja az elveszetteket. Vagyis hogy összeülteti a két nőt, ráveszi őket, hogy idézzék fel újra korábbi beszélgetéseiket, de már az ő diktafonja előtt. A maga módján még terelgette is őket szárnyaló társalgásukban, hogy a lényeg el ne vesszen.

„Nehéz meghatározni ennek a beszélgetésnek a műfaját – írja a könyv előszavában Pataki Éva. – Mi is ez? Színház- és filmtörténet? A XX. század női szemmel? Mesterkurzus? Pletykák? Történelmi mesék fiúknak és lányoknak? Ez mind egyben. Két fantasztikus nő, akik nagy életet éltek, két csodálatos művész, akik jelentőset alkottak, és nemcsak hazájukban, de a világban is hírnevet szereztek. De ami különösen izgalmas és lenyűgöző: fél évszázada magas színvonalon teljesítenek, évtizedek óta folyamatosan a csúcson vannak, miközben rendszerek és kurzusok dőltek össze, a semmibe tűntek nagy hatalmú kulturális vezetők, ők maradtak. Imádott szakmájuk művelése mellett szerettek, családot teremtettek és a közéleti, politikai érdeklődés is életük része, s az ember őket hallgatva csak ámul, hogy férhet bele egyetlen életbe ennyi minden.”

Párbeszédes formába öntötte Pataki Éva az „ennyi mindent”. A könyv kilenc fejezetben beszél Mészáros Márta és Törőcsik Mari nagy találkozásáról, az orosz kultúrához való viszonyukról, a háború démonairól és a mozi varázsáról, tanulóévekről és mesterekről, a meg nem tanulható dolgokról, baráti kritikákról és cannes-i nagydíjakról, szerelemről, férfiakról és családról, az ésszel meg nem érthető Oroszországról, művészetről és hatalomról, a művészet hatalmáról, és természetesen az új filmről, az Aurora Borealisról, amelynek főszerepét a rendezőnő kezdettől fogva Törőcsik Marinak szánta. „Még egy sor sem volt leírva a forgatókönyvből, de már tudtuk, Mari fogja játszani az idős, sorstragédiájának titkát egy életen át rejtegető Máriát.”

Pataki Éva Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, az Oscar-zsűri tagja. Mészáros Mártához több film köti, köztük a Napló szerelmeimnek, A temetetlen halott és az Utolsó jelentés Annáról. Könyve úgy tartozik az új filmhez, mint árnyék a fényhez. Kérdései ugyan kimaradtak a leírt szövegből, de érezhető, hogy mennyire értőn, finoman, pontos érzékkel terelgeti két alanyát. Mint írja: nem volt könnyű dolga, mivel gyakran elkalandoztak, elveszítve a történet fonalát, hiszen mindenről eszükbe jutott egy újabb emlék, és sokszor kellett visszacsalogatni őket az eredetileg felvetett kérdéshez. Lassan aztán rá kellett jönnie, hogy amikor egészen másról beszéltek, az is a válaszhoz tartozott.

Törőcsik Mari sok mindent elmesél, amit már az interjúiból, interjúköteteiből ismerünk, de vannak „új” történetei is, amelyek hasonlóan szórakoztatók, mint a régiek. Mészáros Márta sem fukarkodik a sztorikkal. Helyenként mintha egymásra licitálnának. Két sziporkázóan szellemes, sokszor mulatságosan bájos asszony húzza elő eddig rejtegetett kártyáit, az adu ász pedig hol az egyikük, hol a másikuk kezében van.

Nem mellesleg nagy küzdők ők ketten. Sok más közös vonásuk mellett ebben is hasonlítanak egymásra. Kemény harcosok. Van is még közös tervük. Puskin Pikk dámája. Szerepel a történetben egy idős, titokzatos grófnő, aki ismeri a három kártya titkát, és nyer is mindig. Mindketten ilyenek. Nyerők. Általuk pedig mi is nyertesek vagyunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?