Harag Anita kapta a 2020-as Margó-díjat

ddd
Budapest |

Hatodik alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének. Idén Harag Anita érdemelte ki az elismerést a Magvetőnél megjelent, az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetével.

Az egyre tekintélyesebbnek számító Margó-díjjal 500 ezer forint, valamint próbafordítás is jár. A Bookline 15 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a könyv népszerűsítéséhez, a konyvesmagazin.hu pedig tárcasorozat lehetőségét ajánlotta fel a szerzőnek.

Harag Anita novellái kamasz vagy fiatal felnőtt mesélők nézőpontjaiból mutatnak meg bonyolult kapcsolatokat, családtörténeteket, különös tekintettel a generációk együtt-élésének konfliktusaira, az unoka-nagyszülő viszonyra, az egyik szülő elvesztésének traumájára, a gyász különböző megnyilvánulásaira. Mondatai szikárak, nyelvezete minimalista. A 32 éves szerző indológiát hallgatott az ELTE-n, urdu és hindi nyelvű elbeszéléseket fordított, és saját bevallása szerint kedvenc indiai íróinak narrációs technikái is hatottak rá. Kamaszkora óta foglalkozik írással, de első szövegei csak néhány éve jelentek meg különböző lapokban. „Nem szabad túl korán elengednem a szövegeket. Minden novellának megvan a maga ideje, amit ki kell várni, sokszor kell visszatérni hozzá, újraolvasni, átírni” – mondta egy interjúban. A szakma kitörő lelkesedéssel fogadta, sokak szerint ő az utóbbi tíz év legígéretesebb elsőkötetese. 2018-ban Petri György-díjat kapott, idén pedig felkerült az Aegon Művészeti Díj shortlistjére, 2020-ban 19 elsőpróza-kötetet jelöltek a kiadók Margó-díjra, a tíz legjobbat előzsűri választotta ki, majd egy másik zsűri döntött a legjobb háromról: Harag Anita könyve mellett az esztétaként ismert Babarczy Eszter A mérgezett nő című novelláskötete és Hegyi Ede A senki című regénye került az élmezőnybe.

A zsűri tagjai idén: Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók Társasága), Gaborják Ádám szerkesztő és Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?