Hangyák a gatyában 2.

Egy filmről, melynek október 24-én volt a magyarországi premierje (azaz a pesti mozikban már levették a műsorról, csak a vidéki filmszínházak játsszák még), januárban cikket írni botorság, de legalábbis fáziskésés. ĺrásunk aktualitását az adja, hogy a film első részét a TV 2 a közelmúltban műsorára tűzte, így mindenki megtudhatta, mi történik azzal, akinek egy reggelen beszélni kezd a nemi szerve.

A vágy tárgya, Maja (Diana Amft) és a vágyakozó Florian (Tobias Schenke) „forró” helyzetben Igen, bármennyire is meghökkentő, Floriannal (Tobias Schenke) ez történik egy reggelen; s a férfi-nő kapcsolat ilyetén altesti redukciója, és a főhős csetlése-botlása végül is (valamilyen) célhoz vezet...

Német pite! – vághatja rá kapásból bármelyik (nem feltétlenül tizenéves) mozilátogató, s nem jár messze az igazságtól. A tengerentúlról hódító útjára induló műfajnak, a tinivígjátéknak – melynek emblematikus darabja az Amerikai pite – időközben elkészültek a „nemzeti mutációi”, így van francia, német, mexikói pite is. De a műfaj bölcsője – hacsak a ma már vígjátékként ható, végtelen Schulemädchen-Report sorozatot nem csoportosítjuk át ide – kétségkívül Amerikában ringott. S itt hadd ne készítsük el a horrorparódiák, klasszikus középiskolai történetek, Campus Fictionök katalógusát, hisz megtette ezt már számos filmes magazin, többek közt a Romániában megjelenő (egyébként nagyon jó) Filmtett is. Csak párat említenénk: természetesen az alfa és az ómega az Amerikai pite 1., mely szintén „altesti redukcióra” épít, a négy főszereplőnek az érettségiig el kell veszítenie szüzességét, s a feladatot – mivel Amerikában vagyunk – a maga módján ki-ki sikerrel teljesíti. Sajnos, a filmnek lett folytatása, melyről annak idején e lapokon nagyobb terjedelemben írtunk. Két, gazdasági szempontból biztos műfajt, a road movie-t és a tinivígjátékot keresztezi a Cool-túra. Ha könyv lenne, pikareszk regénynek nevezhetnénk. Az országúton száguldó hősökkel különböző (nem ritkán szexuális) kalandok esnek meg, a végén persze a főhős(ök) itt is megtalálja(‘k) az igazit. A katasztrofálisra sikeredett Wadkanok már a műfaj elfáradását jelzi, illetve hogy ezt is lehet (nagyon) rosszul csinálni. A film egyik „poénja” például egy tovaguruló heregolyó...

A cenzúrázott amerikai és a prűd német „pitékkel” szemben a francia (valójában nem is) pite, a Rózsatövis megy a legmesszebbre az intimitás terén. De a következetesen vállalt testiség mellett a kamaszlélekből ez a film mutat a legtöbbet.

A folytatások ritkán szoktak a filmek előnyére válni, legfeljebb a forgalmazónak hoznak hasznot. ĺgy van ez a Hangyák a gatyában második részével is, mely csupán a főhősök személye által kapcsolódik az első részhez, de minden kezdő közgazdász tudja, hogy a bejáratott terméket könnyebb eladni...

A főhős, Florian az érettségire készül, de az a bizonyos, övön aluli hang (a fütyi magyar hangja Mikó István) nem hagyja nyugodni, így történhet meg, hogy az iskola ajtajában kialakuló tömegben tanárnőjére veti magát, így szexuálterapeutához utalják, aki ellátja őt a megfelelő segédeszközzel. Majd felbukkan Flo vágyának tárgya, a szőke Maja (Diana Amft valójában hat évvel idősebb Schenkénél), s innentől felpörögnek az események, a történet nehezen reprodukálható, talán mert nincs is. Azaz valamiféle előrehaladást tapasztalhatunk, de a cselekmény nem egyéb gyomorforgatóan undorító, primitivitásukban nehezen meghaladható gegek lazán egymáshoz kapcsolódó sorozatánál.

Mert vicces-e az, mikor a főszereplő véletlenül a 99 éves nagymamát lesi meg a fürdőszobában, akinek ráadásul gyomorpanaszai is vannak, s ennek következményeit a film során folyamatosan halljuk (még szerencse, hogy a szagosfilmet nem találták fel ez idáig); azonkívül rövidlátó is, így egy kb. negyven centis, nikkelezett vibrátorral próbálja kitisztítani az eldugult vécét, melynek tartalma szétfröcsög a fürdőszobában? Humoros-e, ha allergiás reakcióként valakinek sugárban ömlik a taknya, és azt egy másik szereplő arcába tüsszenti, legalább háromszor a film során? A rendező, Granz Henman, láthatóan sok amerikai filmet nézett meg a két rész között, s ezek beépültek a második részbe. A már említett Cool-túra ifjoncai arról vitatkoznak, a barátnő megcsalásának számít-e, „ha bekened a zsákodat mogyoróvajjal, és a kutyád lenyalja?” Nos, ez meg is valósul a Hangyák... 2.-ben, csak a mogyoróvajat fagyi helyettesíti. A kikapós, fiatal fiúkhoz vonzódó nagynéni a fogalommá lett Stifler mamájára hajaz (Amerikai pite), az apa által félreértett pszeudoorális aktushoz hasonlót pedig az Amerikai szépségben láthattunk. Az egyébként tehetséges Tobias Schenke meg csak csetlik-botlik, miközben ököllel és egy jégtömbbel a „lába közé” ütnek, ugyanott egy kakadu is megcsípi, leöntik, letaknyozzák, a nagyi hozzávágja a vécétisztítás nyomait viselő vibrátort. A kínos helyzetek sorozatának pedig úgy próbál véget vetni, hogy a pechsorozat okozóját – tulajdon nemi szervét – akkurátusan a munkapadra helyezi, a másik kezébe egy baltát fog, és... Borzasztó!

Ezt a filmet – ha egyáltalán valamiért, akkor – Axel Stein, alias Red Bull alakításáért érdemes megnézni. A jóban-rosszban hű barát, hogy segítse Floriant, beépül az iskola női gyeplabdacsapatába, így egyszerre Wanda, a gólerős csatár, és annak öccse, a nagyszájú, nagydarab, szexmániás. A film a „férfi női ruhában” komédiai alaphelyzet összes létező poénját elsüti, ebben nincs semmi nóvum, de a ripacsságot tudatosan vállaló Axel Stein lényegesen karakteresebb játékot produkál Schenkénél.

A premier idején Budapestre látogató Schenke azt nyilatkozta, ha lenne harmadik rész, vállalná a főszerepet. Csak azt ne!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?