Hahn: sok kis kezdeményezés töltheti meg élettel a Duna-stratégiát a kultúrában is

Bécs |

<p>Sok kis és közepes kezdeményezés töltheti meg élettel az Európai Unió Duna-stratégiáját, és ez igaz a kultúrára is - vélekedett Johannes Hahn EU-biztos pénteken a magyar kezdeményezésre létrejött Duna Lounge program keretében a bécsi könyvvásáron.</p>

Sok kis és közepes kezdeményezéssel nagy hozzáadott értéket lehet elérni a Duna-régióban, a Duna-stratégia ehhez adhat keretet - mondta az EU regionális politikáért felelős biztosa. "Kezdeményezések tucatjaira, százaira van szükség" - fogalmazott. Kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja a lakosság bekapcsolódását ebbe.

A regionális fejlesztésben fontos a kis és közepes vállalkozások támogatása, és ezen belül a kreatív ágazaté. Ennek a szektornak egyre fontosabb szerepe van Európában, csaknem minden tizedik vállalkozás a kreatív iparban tevékenykedik - tette hozzá.    A Duna-régió sokszínű, és mégis közös kulturális térség - értettek egyet a pódiumbeszélgetés résztvevői, köztük Márton László író, műfordító, Regina Hellwig-Schmid, a regensburgi Donumenta kortárs fesztivál alapító-vezetője és Peter Langer, Baden-Württenberg tartomány képviselője a Dunai Országok Munkaközössége (ARGE Donau) együttműködésben.    Csak akkor ismerhetjük meg magunkat igazán, ha a szomszédunkat ismerjük valamennyire - vélekedett Márton László író, műfordító. "A Duna jó közös nevező ebben a tekintetben" - tette hozzá. Mint mondta, a magyar kultúrában nagy hagyománya van a más kultúrák felé való "exportálásnak", ahogy azt a magyar irodalom német nyelvterületen való fogadtatása is példázza. Emellett erős az érdeklődés egyrészt a német nyelvterület, másrészt a szomszédos országok irodalma iránt - mondta.    Regina Hellwig-Schmid nézete szerint több anyagi forrásra lenne szükségük a dunai kulturális kezdeményezéseknek, és a stratégia helyi irányító testületeinek koordináló tevékenysége a kultúra és a turizmus területén még javításra szorul. Hahn válaszában rámutatott, hogy a stratégia korábban is meglévő európai uniós forrásokra támaszkodik, azok jobb kihasználását tűzte ki célul. Másrészről elismerte, hogy nem minden területen egyformán erős az együttműködés. A stratégia egy éve jött létre, és a kölcsönös bizalom kialakulásához időre van szükség - mondta.    Első alkalommal állítottak fel közös standot a Duna menti országok irodalmának és kultúrájának bemutatására a Buch Wien keretében. "A Duna Lounge az intézetünk, a Collegium Hungaricum Bécs által kezdeményezett Dunai Kulturális Klaszter eddigi talán legnagyobb vállalkozása" - mondta az MTI-nek Méhes Márton intézetigazgató.    A csütörtöktől vasárnapig tartó programban szerepelnek irodalmi felolvasások, kultúrpolitikai beszélgetés, de a látogatók történészek véleményét is megismerhetik a régióról, és részt vehetnek egy főzőshow-n is. Nyolc országból mintegy harminc résztvevő működik közre a programokban, köztük Márton László, Bán Zsófia, Németh Gábor, Farkas Péter és más magyar szerzők.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?