Kultúra

György Norbert: Moleskine

György Norbert: Moleskine
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. december 24. 10:30

Illusztráció: Calin Veronika
Illusztráció: Calin Veronika

A Livika egy ideje azzal szekál, hogy írjak regényt a molyokról. Végül is regényíró valál, mondja, vagy miaszösz. Mondom neki, hogy nem fogok regényt írni a molyokról, mert nálam csak nagy témákban van meg a hajlam, úgymint szerelem, élet, halál (szex, drog, rock and roll) stb. Meg különben is, mi a szart írjak a molyokról, kedves jó Livika, mégis?

Gyorsan megértem, hogy a Livikának ez a molytéma, ha nem is a szerelem, de mindenképpen az élet és a halál kérdése. Az ellenük folytatott harc számára az önazonossággal azonos, és mint olyan, személyes kinyilatkoztatási manifesztum. S mivel én, mikor az empátiát osztották (nem ismervén a szó valódi jelentésével járó kockázatokat), vesztemre kétszer is sorba álltam, így azt mondtam, rendben.    

Molyok márpedig vannak.

Így kezdődik a regény, mutatom a Livikának, hogy mit szól. Azt mondja, zseniális. És, hogyan folytatódik, kérdi türelmetlenül, mire én, fogalmam sincs. De eddig azért jó, ugye?

Nyitómondatokban verhetetlen vagyok.

Abból, ahogy a Livika látványosan elhúzza a száját, rögtön megértem, hogy nem éri be ennyivel. Kitépi kezemből a laptopot, és azt mondja, ha töketlen vagy, megírom én.

És már írja is.

„A gardróbban esett meg a felismerés. Aztán hosszú időn át halomban hevertek a ruhák a komódon, vállfástul, míg lassan, egyesével, módszeresen visszakerültek eredeti helyükre, mintha semmi sem történt volna. Pedig történt: addigra visszafejthetetlenné és -fordíthatalanná váltak a folyamat egyes fázisai, így nem maradt más, mint együtt élni az elkövetett gaztett nem kívánt következményeivel. Repült a felbontott liszteszacskó, fűszerpaprika, szárazbab, zsemlemorzsa, az érintetlennek látszó készlet lezárható üvegekbe került, és úgy a fiókba. Vegyszerekkel átitatott, ragasztóval bevont papírszeletek lepték el a polcokat – a ruhásakat és az élelmiszereseket egyaránt, ám annak ellenére, hogy a jelenlétük nem maradt egészen hatástalan, a helyzet egyre fokozódott.”
Kitűnő, mondom a Livikának, nekem ilyesmi eszembe nem jutott volna. Mert egy lusta disznaj vagy, azért nem. Mosok, főzök, takarítok rád, te meg arra sem vagy képes, hogy lefirkants egy lófasz kis regényt a molyokról. Nono, mondom, csak lassan a testtel, ez így, ebben a formában nem igaz. Mert főzni én főzök rád, mosni a mosógép mos, takarítani meg többnyire együtt szoktunk, bár azt elismerem, hogy takarításban alaposabb vagy. Ami pedig a lustaságomat illeti, nos, az egy afféle nemes lustaság, csak hogy tudd, kevesek, tehát a legnagyobbak kiváltsága, mondom büszkén és boldog vagyok, hogy legalább ezt sikerült megfogalmaznom, de a Livika ekkor már egész más dimenziókban mozog.

„A regényíró tehát nem írja a regényét, a molyokról sem, mert, azt mondja, most épp tárcát ír, ebben egyezett meg a megbízójával, és a tárcának a regénnyel ellentétben időre kell elkészülnie. A regényíró, mit ne mondjak, rühellte ezt az állapotot, és valahol ő is pipa volt a molyokra, mert azok nem hogy nem termelték a szöveget, de – érintett faj esetén – még fogyasztották is.”

Nocsak.

„A regényíró viszont irigykedett is a molyokra, mert hiányos nyelvismerete okán arra a következtetésre jutott, hogy a róluk írt tárcájáért még csak a róluk elnevezett, regényíróknak megálmodott jegyzetfüzet árának megfelelő összeget sem zsebelheti be, és így, ugye, sokkal nehezebb regényírónak lenni. A regényíró ekkor elhatározta, hogy nem írja meg a tárcát, a regényt meg aztán végképp, nem ír meg semmit, sőt egyáltalán, semmit sem sem fog csinálni, csak lefekszik az ágyra, nézi azt, ami a szeme elé kerül, a plafont, például, és így várja meg az apokalipszis négy lovasát, akik, nyilván, már úton vannak Dévényújfalu felé. Az apokalipszis négy lovasa ugyanis éppen arra a harmincegynéhány négyzetméternyi garzonlakásra kívánta rátenni a kezét – lásd: lakásmaffia –, ahol a regényíró éppen nem írja a tárcáját, nem írja a regényét stb. Az apokalipszis négy lovasa előretolt helyőrségei molyok formájában jelentek meg...”

Bakker.

„...és ha a regényíró még életben volna a szöveg ezen pontján, alighanem bepötyögné a Google mindent lefordítani képes magyar–angol online szótárába az említett főnevet, és meglepetten jutna arra a következtetésre, hogy a molynak semmi köze a mole-hoz, utóbbi ugyanis vakondot jelent. Elgondolkodna a vakondbőr jelentésén, Hemingway jutna eszébe, róla Fitzgerald, aztán meg Salinger, és megint csak azon kapná magát, hogy meg kell írni ezt a regényt...”

Istenem, a Livika.

Előszuszog, halkan fújtat, kompenzál. Kattog az agya, ahogy ezt szokja volt mondani. Odabújok, megölelem, mire a légzése elmélyül, szinkópás lesz, és akkor már tudom, hogy aludni fog.

„A molyok hangosan harapják a szövetet és a száraztésztát, a vakondok utat törnek a hátsó ablak felé. Ekkor a regényíró kivonul a képből, és rágyújt egy cigarettára. Szép napunk volt ma is, jó, hogy vége van.”

A regényíró a plafont nézi.

A regényírónak Tibika jut eszébe, a falu kabalája.

A Tibika, finoman szólva, kicsit zakkant volt. Ezt arrafelé úgy mondják, megvan a magához való esze. A Tibika épp a verandán köt vagy horgol valamit, nehéz eldönteni. Pulóvert, sálat, sapkát, vagy csak úgy valamit, az önkifejezés kedvéért. Tibika, te kötsz, kérdi a regényíró, sőt, állítja ezt, tökéletes érzékkel fogalmazva meg a nyilvánvalót, mire a Tibika: én is te vagyok, hogy nem kötök!

Kötök, molyok, gondolja a regényíró.

Gondolkodom, tehát molyok.

Molyni jó.

Mert zárómondatokban is verhetetlen vagyok.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Jahnátek

Kartellegyezség az uniós támogatásokért

Dacia

Szerb Fiat, szlovák Škoda és mexikói Audi?

Peter Pellegrini

A Hlashoz kötődő képviselők ügyészt fognak választani főügyész-jelöltnek

Igor Matovič

A rendőrség foglalkozni fog Matovič horogkeresztes bejegyzésével

bécsi terrortámadás

Továbbra is másodfokú készültség van érvényben Szlovákiában

gyerek k

Nem valószínű, hogy a túlsúlyos gyerekből karcsú felnőtt lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.