Gwerkova - Lebegés és relaxáció a föld alatt

sss
Pozsony |

Sajátos hangulata és remek programkínálata miatt is szeretem a pozsonyi Fuga klubot. A város szívében, a híres Manderlák tövében található pinceklub a leghaladóbb zenés programokat kínálja, dacolva az elemekkel, a fél- és negyedházakkal. 

A kísérleti elektronika nem számít tömegzsánernek, pedig szerintem egyáltalán nem beszélhetünk holmi lila ködös, öncélú zenéről. Abszolút fogyasztható, sőt, szórakoztató például az experimentális trip-hop, a deep techno vagy a liquid drum and bass, akár takarítás közben is élvezheti őket az egyszeri háziasszony is, ha rájuk bukkan valahol a neten. 

A Guča umenia egy lelkes zólyomi szervezőbrigád, amely a múlt hétvégén miniturnét rittyentett össze néhány előadónak, köztük a dunaszerdahelyi magyar zenészekből álló Gwerkova triónak. Ez az időnként felbukkanó, ám akkor általában nagy feltűnést keltő (például a RadioHead Awardot megnyerő) formáció szimpatikus módon nem a hazai magyar színtéren kíván boldogulni. Sőt, sokkal több szlovák zeneipari szakembert, koncertszervezőt ismernek, mint amennyi magyart, és szerintem az őket rendszeresen hallgatók egy része azt sem tudja, hogy magyarok, illetve nem igazán érdekli őket. Ez azért egészségesebb hozzáállás, mint a kisebbségi pocsolyában tapicskolás, mert így országos szinten is megméretheti magát egy-egy tehetséges zenekar. (Legutóbb a blues-rockot játszó somorjai The Butchersre figyelt fel a szlovák szakma, a közösség, illetve a koncertszervezők.)

Szóval a Gwerkova, azaz Gaspi, Zsuzsi és Jani kompromisszumok nélküli zenét játszanak, valahol az Extasy of Saint Theresa, a Lamb, a Khoiba és a Pale Saints világának közelében. De valójában semmihez sem hasonlítható, amit csinálnak, és ezt tényleg jó érzés leírni. Az énekdallamok általában lebegősek, lassúak, mintha Gaspit nem is igazán érdekelné az a gyakran lüktető, tempós kíséret, amit Jani produkál a kütyüivel. Zsuzsi pedig mindeközben olyan gitártémákkal jön elő, amelyek az úgynevezett indie-rock sajátjai. Nem ritkán olyankor szólózik, amikor az énekesnő egy teljesen más tempójú, egyébként fülbemászónak is nevezhető dallamot énekel, éteri, lebilincselő hangon. 

A dalszövegek angol nyelvűek (ez a többségi nemzet felé való nyitás egyik alapkövetelménye), a témák pedig rendkívül trendik: környezetvédelem, az internet veszélyei, a politikai élet kártékony szereplői stb. A Gwerkova az elmúlt hétvégén egy miniturnén vett részt a zólyomi szervezők jóvoltából: a vasárnapi pozsonyi fellépés előtt Léván és Besztercebányán léptek színpadra. Ez azért is nagy szó, mert előtte sokáig nem lehetett róluk hallani. A rajongók viszont ki vannak éhezve rájuk, a pozsonyi Fugába például szép számmal érkeztek nézők Dunaszerdahelyről is. 

Továbbra is szorítunk ennek a szimpatikus, formabontó triónak. Reméljük, nem torpan meg a mostani lelkesedés, újabb dalok születnek a műhelyükben, és sok helyen láthatja őket idén a közönség. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?