Gömörország: 2002 ősze

Szinte almanachhá növekedve, 92 oldalon jelent meg a Gömör-Kishonti Múzeum Egyesület kiadásában a Gömörország őszi száma. A lap központi témája a szellemi műveltségnek otthont adó múzeumok története, jelenkori helyzete – Honttól Abaújig.

Szinte almanachhá növekedve, 92 oldalon jelent meg a Gömör-Kishonti Múzeum Egyesület kiadásában a Gömörország őszi száma. A lap központi témája a szellemi műveltségnek otthont adó múzeumok története, jelenkori helyzete – Honttól Abaújig. Olvasmányos, színvonalas tudományos, népszerűsítő írások mutatják be, hogyan formálódott a muzeológia az elmúlt 120 év alatt. Helyet kapott a válogatásban az idén százéves rozsnyói Bányászati Múzeum, Krasznahorka és Betlér, a Nógrádi Galéria, a Szabó Gyula Emlékház és Alkotói Műhely, valamint a Bódva menti múzeumok és tájházak egész sora. A határon túlra szakadt gömöri részek kiállítóhelyeiről és tájházairól éppúgy megemlékeznek a szerzők, mint a hányatott sorsú füleki múzeumról és a centenáriumát ünneplő ipolysági Honti Múzeumról. A tudományos igényességgel megírt ismertetők szerzői, B. Kovács István, Kovács Ágnes, Sz. Haltenberger Kinga, Bodnár Mónika, Jacsmenyík József, Puntigán József, Pusko Gábor, Danis Ferenc és Liszka József szinte már a lap állandó szerzőinek számítanak. A Magyarok a nyelvhatáron rovatban Gyömbér Béla tollából a rozsnyói Kossuth-szobor 1939-ben történt visszaállításáról olvashatnak. Alap külön rovatban köszönti Faggyas Istvánt, Kósa Lászlót és Thököly Gábort. Az Agórában, a gömöri iskolai névadó ünnepségeken elhangzott beszédek mellett olvasható egyebek közt Ft. Erdélyi Géza püspök igehirdetése, melyet a református középiskolák találkozójának megnyitó istentiszteletén mondott, Nt. Somogyi Alfréd a füleki gimnázium alapításának évfordulóján tartott emlékezőbeszéde és Nt. Molnár Sándor igehirdetése, amely a rimaszombati lelkészkibocsátó ünnepségen hangzott el. Harsányi István tanár úrra Czenthe Zoltán emlékezik a Szomorú kapu című rovatban. A választék tehát bőséges, a kivitel tetszetős, tartalom és forma néhány igen aprócska hibát eltekintve tehát jól erősítik egymást. Akit érdekel a felvidéki magyarság sorsa Honttól Abaújig biztosan talál érdekes olvasnivalót a Gömörország őszi számában, melyet főszerkesztőként B. Kovács István jegyez. (szasz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?