Ganxsta Zolee és a Kartel új albummal rukkol elő

Budapest |

<p>Ismét "szigorú" lemezt készített Ganxsta Zolee és a Kartel; a hazai hardcore hip-hop élcsapata Amikor már azt hitted, hogy vége című albuma tele van meglepetésekkel.</p>

Az album például végig serceg, de senki ne reklamáljon emiatt, mert ezt éppen így akarták.

"A régi hip-hop arcok, például a Cypress Hill vagy a House of Pain sokszor a bakelit lemezekről vették a loopjaikat, így a vinyl recsegése rákerült a CD-kre. Mi csak diliből tettünk az egész anyag alá sercegést, a hatás miatt" - magyarázta Ganxsta Zolee az MTI-nek adott interjúban.

Ganxsta Zolee és a Kartel első korongja 1995-ben jelent meg (Egyenesen a gettóból), a legutóbbi stúdióalbum négy éve látott napvilágot. A felállás: Ganxsta "Döglégy" Zolee (Zana Zoltán), Big Daddy Laca (Kalmár László), OJ Sámson (Sámson Gábor) és Steve (Bándi István). A szövegek nagy részét ezúttal is Döglégy írta; ezek talán még keményebbek, mint valaha: napjaink elüzletiesedő, érzelmileg kiüresedő világát, az érzéketlenséget "pécézik ki".

"Most is azokkal a jelenségekkel próbáltam foglalkozni, amik engem zavarnak a világban. Sajnos létezik például állatkínzás, ami engem kiborít, hiszen imádom a kutyákat, van két argentin dogom. A lemez szerintem is szigorú lett, de általában elmondhatom, hogy az életünk minden területen sokkal elviselhetetlenebb ma, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt" - fejtette ki a frontember.

Az album számait több intermezzo szakítja meg, több ilyen főszereplője Miller Zoltán musicalénekes, aki egyszer csillagok háborújás vicceket mesél, a lemez végén található egyik rejtett, a lemezen olvasható dallistán kívüli számban (hidden track) meg a Kukori és Kotkoda mese betétdalát operaáriaként adja elő, meglehetősen trágár szöveggel. A Pitbull című dalban Big Daddy kisfia, működik közre, Majka a Semmi személyes (itt minden üzlet) és a címadó Amikor már azt hitted, hogy vége című számban, több dalban pedig a népdalénekes Bede Sarolta hangja is hallható.

Három track zeneszerzője Pierrot, a többi zene Gajdacsi Gábor (ő a Fényes Ösvény nevet viselő kísérőzenekar gitárosa is) és Cséry Zoltán (billentyűs) munkája.

Eddig két új dalra készült videóklip. Az egyik, a Tengertánc az EFOTT felkérésére készült, és az egyetemisták és főiskolások bulizási szokásairól szól. A másik aktualitása szomorú, hiszen a "19" Ocskay Gábornak, az idén elhunyt kiváló jégkorongozónak állít emléket. "Nagyon jó viszonyban voltunk, halála feldolgozhatatlan, ezt a nótában is megpróbáltuk érzékeltetni" - mondta erről a frontember.

A harmadik klip a Dublin című számhoz készül novemberben. A lemez végén a 16-iktól a 65-ik számig húsz másodperces sercegések következnek, aztán a 66., a 68. és a 70. szám ismét igazi hardcore hip-hop.

"A magyarázat az, hogy OJ Sámson és én 1966-ban születtünk, Big Daddy 1968-ban, Steve pedig 1970-ben. Azért lettek +hidden track+-ek, mert utólag, az utolsó pillanatban kerültek az albumra, a Négy ász például egy pókeres honlap felkérésére" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban.

A Kartel a jövő héten az ország több városát érintő turnéra indul a lemezzel; a fővároson kívül fellépnek többek között Debrecenben, Siófokon, Zalaegerszegen és Dunaújvárosban, az új év első napján pedig a budapesti Old Man,s-ben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?