Fontos díjat kapott a Viva Musica!

ddd
Pozsony |

Az Európai Fesztiválok Társulása (EFA) olyan művészeti fesztiválokat díjaz, amelyeket magas színvonal és nemzetközi felhozatal jellemez, emellett a rendező ország zenei szcénájának fejlődésére is hatással vannak. A pozsonyi Viva Musica! pont ilyen.

Ez a komolyzenei fesztivál immár 18 éves múltra tekinthet vissza, és épp jelenleg zajlik. A szervezők ugyanis azt vallják, hogy nem kell egy hétbe sűríteni a programot, hanem akár három hónapon át is potyogtathatják a jobbnál jobb koncerteket Pozsony különböző helyszínein.

A Viva Musica! mindig is kicsit lazábban kezelte a komolyzenét, amit a közönség is megérzett: nem öltönyben, illetve estélyiben feszengnek a nézőtéren, itt-ott néhány farmernadrág is kéklik a széksorokban.

„Az EFFE Label díjat nemcsak eddig munkánk megkoronázásának tekintjük, hanem lehetőségnek is a további fejlődésre, a külföldi partnerekkel való szorosabb együttműködésre, illetve a rendezvény nemzetközi presztízsének növelésére. Ennek az elismerésnek köszönhetően a Viva Musica! olyan fesztiválok társaságába került, mint a londoni BBC Proms, az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál, a Berliner Festspiele, a Pražská jar vagy az Ars Electronica Linz” – mondta Janka Kubandová, a Viva Musica! igazgatója.

A fesztivál következő programja csütörtökön lesz a Régi városháza udvarán, ahol Nikol Bóková cseh zongoraművész adja elő saját darabját, a Prometheust, illetve Rachmanyinov, Liszt és Bach műveit, remek zenészek társaságában (Radek Baborák – kürt, David Dorůžka – elektromos gitár, Jaromír Honzák – bőgő és Michał Wierzgoń – dobok).

Egy héttel később a holland Joep Beving zongoraművész és zeneszerző koncertezik a Szlovák Rádió nagytermében. A fesztivál zárása pedig vélhetően felejthetetlen lesz, hiszen egy igazi legenda, az amerikai Laurie Anderson érkezik szeptember 11-én, hogy a brünni szimfonikusok kíséretében előadja Amelia című művét. Két nappal előtte a pozsonyi Lumiére mozi levetíti a Heart of the Dog című filmet, amely Laurie Anderson egyéni hangú vallomása a kutyákhoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?