Fókuszban: Európa fiatal (film)ízlése

Pöstyén |

<p>A fürdővárosok kulturális rendezvényeikkel bizonyára arra is méltán számíthatnak, hogy a(z esetleges nemzetközi) fürdőközönség is látogatja majd azok eseményeit, s „kulturális kincsüknek” ezáltal híre megy nemcsak idehaza, hanem a határokon túl is. Ez minden bizonnyal érvényes Pöstyén Cinematik elnevezésű, fiatal, mindössze hároméves filmszemléjére is. E nemzetközi filmfesztivál harmadszor nyitja meg kapuit, s idén szeptember 10-étől 15-ig várja látogatóit.</p>

Idehaza már csak egy évszaknak, a tavasznak nincs filmes mustrája (bár, ami késik, nem múlik): a téli a pozsonyi, a nyári a trencsénteplici, a (kora)őszi pedig a pöstyéni. Ez utóbbi versenyszekciója mellé sorakoztatva további kilenc információs szekcióban kínál látnivalót: összesen nyolcvan nagyjáték- és rövidfilmet sikerült megszerezniük a szervezőknek.
A versenyszekciónak beszédes elnevezést választottak: A találkozó színhelye Európa. Ez kifejezi, hogy a programszervezők a szemlén történő megméretésre 2007 és 2008 legjobb alkotásait gyűjtötték egybe az öreg kontinensről. Az opusokat a földrész egyes országaiból megszólított, tizenhárom filmkritikusból virtuálisan összeállt testület nevezte be szavazással a versenybe (Magyarországról Váró Kata, Csehországból Petr Siska, Szlovákiából Jana Kadlecová szavazott). A Cinematik – a szándék szerint – ezáltal Európa fiatal (film)ízlését közvetíti az idehaza országos terjesztésbe nem került filmek révén. A szavazásban részt vett negyvenkét alkotás közül tizenegy jutott be a pöstyéni mustra versenyébe. Köztük van Cristian Mungiu román rendező 4 hónap, 3 hét, 2 nap című, számtalan rangos díjat, élen az Európai Filmakadémia és Cannes előkelő kitüntetéseit magáénak tudható alkotása, Tarr Béla A londoni férfi című, cannes-i Arany Pálmára jelölt munkája, Emir Kusturica ugyancsak pálmával belengett, vagyis Arany Pálmára jelölt Az ígéret szép szó című mozija, valamint Fatih Akin Németországban élő török rendező A másik oldalon című opusa.
A filmes alkotók előtti tisztelgés a Cinematik fő szekciójában ezúttal a spanyoloknak jutott ki, név szerint Ventura Pons rendezőnek, akinek Anita nem adja fel című filmje lehet ismerős régiónkban is. Ez a Pons-opus valamiféle spanyol „Cinema paradiso”-sztori. A régi, „személyes lélegzettel” létező mozi pusztulásáról a multiplexek javára, megspékelve egy „személyes lélegzetű” szerelmi történettel: egy megkésett szenvedély fellángolásának reményével. Jó alkalom, hogy megismerkedjünk azzal a szeretet nélküli kapcsolatok miatti felkavaró és rideg világgal, amely – az ismerői szerint – Ventura Pons filmvalóságának sajátja.
Az ez évi Cinematik A kultusz rejtélye elnevezésű szekciójában annak is megpróbál utánajárni klasszikus darabok bemutatásával, hogy mi által váltak ún. kultfilmmé az akcióműfajban megalkotott egyes produkciók.
A szemle nézői ízelítőt kapnak a legújabb olasz moziból, az osztrák dokumentumfilm-termésből, de a hazai újdonságok sem hiányoznak majd a kínálatból. Közönségcsalogatóként pedig az első félév nézettségi listáján az első öt helyen állomásozó opus is bekerül majd a Cinematik műsorába. Kísérőprogramként kiállítások és koncertek (főként alternatív zenekarok fellépése) gazdagítják a fesztivált. (Tallósi Béla)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?