Fókuszban a zsidó kisebbség

ll
Rimaszombat |

Október 18-án, azaz jövő kedden második alkalommal várja az érdeklődőket a helyi zsidó hitközség a Rimaszombat a tolerancia városa rendezvénysorozatra.

A színes program célja ráirányítani a figyelmet a régióban élő kisebbségek és etnikai csoportok kultúrájára, valamint felhívni a figyelmet az extrém és intoleráns megnyilvánulásokra.

Az egész napos rendezvény keretében délelőtt a középiskolások megtekinthetik a nyitrai Új Színház Anna Frank című előadását, amely az Anna Frank naplója alapján készült, és 2017-ben három jelölést is kapott a Deszka-díjra, és női főszereplője, Lucia Korená el is nyerte a rangos elismerést. Az előadás rendezője Šimon Spišák.

A magyar középiskolások megnézhetik Török Ferenc többszörös fesztiváldíjnyertes filmjét, az 1945-öt, melynek cselekménye a második világháború végét követően játszódik egy kis faluban, ahol bombaként robban a hír: „visszajöttek”. Hogy kik? Azok, akiket nemrég marhavagonokban vittek el. A film arról szól, hogyan néznek szembe önmagukkal, hogyan számolnak el saját döntéseikkel a falu lakói. A vetítést követően Szántó T. Gáborral, a film alapjául szolgáló elbeszélés szerzőjével, a forgatókönyv egyik írójával találkoznak. Az íróval Hizsnyan Géza beszélget.

Délután a zsidó hitközség tagjainak vezetésével temetősétán vehetnek részt az érdeklődők a rimaszombati zsidó temetőben. Ez a programpont 15 órakor kezdődik.

A kultúrház színháztermében 18 órától Két zenei kultúra találkozása címmel koncertet ad hazánk legismertebb klezmerzenekara, a pozsonyi Preßburger Klezmer Band, valamint a helyi magánkonzervatórium zenekara Martin Horvát vezetésével.

A programokon a diákok díjmentesen vehetnek részt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?