Fókuszban a dráma és a próza

JUHÁSZ KATALINA budapesti Katona József Színház 1998 óta repertoáron tartja Egressy Zoltán Portugál című darabját Lukáts Andor rendezésében, aki egyébként a színműből készült filmet is jegyzi.

JUHÁSZ KATALIN

A budapesti Katona József Színház 1998 óta repertoáron tartja Egressy Zoltán Portugál című darabját Lukáts Andor rendezésében, aki egyébként a színműből készült filmet is jegyzi. Ez a tragikomédia végigsöpört Európán, és a szerző szerint a fordításokon is múlik, hogy a kacagás vagy a könnyek törölgetése dominál-e a nézőtéren. Nem csupán Magyarországon kérdés, hogy összeegyeztethetőek-e álmaink, vágyaink a valósággal, hogy vajon rossz helyen születtünk-e, vagy a többiek rosszak és unalmasak körülöttünk.

Egressy Zoltán kedden a Pozsonyi Magyar Intézet vendége volt, és néhány műhelytitkot is elárult az őt kérdező Garajszki Margitnak, illetve a szép számú közönségnek. Ezek közül a legérdekesebb talán a szerző munkamódszere, hogy tudniillik nem a történetre koncentrál, hanem a szereplőkre és a közegre. Ha a figurák élethűek, „működnek” , akkor egy idő után önálló életet kezdenek élni, és ők alakítják a történetet. A három szereplős, futballbírókról szóló Sóska, sültkrumpli szintén sokat játszott darab, talán a kevés szereplő miatt is kedvelik a takarékosságra törekedő színházak. Csehországban például több helyen játszották, mint Magyarországon. A kisszerűségről, a pitiánerségről és az árulásról szól, ami szintén nemzetközi téma. Londonban is szerették, komoly castingot tartottak a megfelelő színészek felkutatása érdekében, az ottani közönség pedig egyedül a lerobbant öltözőt nem értette, mivel Angliában a hatodrangú klubok öltözői is jobban néznek ki az instrukciókban leírt díszletnél.

Egressy egy ideje prózaíróként is tevékenykedik. Első novelláját Békés Pál noszogatására írta egy rockzenei ihletésű történeteket tartalmazó antológiába, és annyira megtetszett neki a műfaj, hogy azon nyomban írt még tizenhat novellát. Azóta egy regénye és egy novelláskötete látott napvilágot, mindkettő a Kalligram kiadó gondozásában. Fontos helyeken jó kritikák jelentek meg róluk, ami átsegítette a szerzőt a kezdeti kétségeken. Legújabb, kiadás előtt álló novelláskötetében már összefüggnek az egyes történetek, például az egyikben megismert mellékszereplő a másikban főszereplővé avanzsál. Drámáiból szintén a Kalligramnál jelent meg tavaly válogatás, amelynek lesz második része is.

Múlt év szeptemberétől Egressy Zoltán a győri színház dramaturgja és művészeti tanácsadója, azaz beleszólhat abba, milyen darabokat tűz műsorra a teátrum. Egy másik színház felkérésére most fejezett be egy színművet, amelynek alapötlete egy drámaíró versenyen született, ahol egy újságcikket kellett színpadra alkalmazni. Kíváncsian várjuk a rendkívül aktív alkotó új műveit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?