Finn Oroszlán Lovagrenddel tüntették ki a KeTK professzorát

Szombathely/Nyitra |

<p>Pusztay Jánost, a Savaria Egyetemi Központ Uralisztikai Intézeti Tanszékének vezetőjét, aki a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem (KFE) munkatársa is, a Finn Oroszlán Lovagrend I. osztályú érdemrenddel tüntette ki november 17-én Szombathelyen.</p>

A kitüntetést Jari Vilén, a Finn Köztársaság budapesti nagykövete adta át a Savaria Egyetemi Központban. A nagykövet továbbította a finn köztársasági elnök, Tarja Halonen üzenetét is, miszerint döntése könnyű volt, hiszen Pusztay munkássága nagyon jól ismert Finnországban. Pusztay professzor nemzetközileg is elismert finnugrista, és lelkiismeretesen kutatja a veszélyeztetett finnugor népeket és azok nyelvét. A Finn Oroszlán érdemrend a finn érdemrendek közül a legfiatalabb, 1942-ben alapították, és odaítéléséről a mindenkori finn köztársasági elnök dönt.

A nyitrai KFE-en további Finn előadássorozat zajlott a múlt hét folyamán.

A finnországi Jyväskyläi Egyetem professzora, Dr. Tuomo Lahdelma két előadást tartott Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán november 24-én és 25-én. A magyarul is kiválóan beszélő professzor első előadása Aki Kaurismäki finn filmrendező munkásságáról, valamint Kaurismäki filmjeinek a finn és a nemzetközi filmművészetben betöltött szerepéről szólt, és egyben bevezetést is jelentett a Finnország-filmtrilógia harmadik részéhez, A külvárosi fényekhez. Az érdeklődők később részt vehettek a Pedagógiai Kar épületében a rendező már említett A külvárosi fények c. filmjének vetítésén is.

A második, november 25-i előadás Márai Sándor finn fordításaival foglalkozott, valamint az általa finnre fordított A gyertyák csonkig égnek c. regény posztmodern vonásait elemezte. Lahdelma professzor a regény fordítójaként kitért a magyarról finnre történő fordítás nehézségeire, valamint betekintést nyújtott Márai könyvének finnországi fogadtatásába is.

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara belekezdett az információs kampányába is, melynek célja, hogy informálja és kapcsolatba kerüljön a leendő hallgatóival. A kar a http://www.fss.ukf.sk/ internetes oldalán kívül már a Twitteren (http://twitter.com/ketk_nyitra), ill. Facebookon (http://www.facebook.com/pages/Nitra/Kozep-europai-Tanulmanyok-Kara/174730419211174) is megtalálható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?