Jó üzlet a végtelen háború

Bosszúállók: Végtelen háború

A Bosszúállók: Végtelen háború minden idők egyik legnagyobb filmes vállalása: 300 milliós büdzsé, 68 beszélő karakter, és az, hogy a Marvel 10 éves moziverzumának eddig 18 filmje végig efelé, a végső összecsapás felé tartott. Hogy a több millió rajongó óriási elvárásairól ne is beszéljünk.
 

A kérdés csak az volt, sikerül-e a grandiózus vállalás. Erre nyugodt szívvel majd csak jövő ilyenkor tudunk válaszolni, hiszen akkor érkezik a Végtelen háború folytatása, amely teljesen(?) lezárja ezt az egész Thanos-féle mizériát. De nem kell megijedni, a Végtelen háború abszolút megállja a helyét önálló filmként, van eleje, közepe és vége is. De még milyen vége! Úgy földbe döngöl, mint az első Bosszúállók filmben Hulk Lokit, és még kicsit meg is tapos, hogy jobban fájjon.

Anthony és Joe Russo ez idáig is arról voltak híresek, hogy mertek frissességet és jó értelemben vett tökösséget vinni a Marvel-mozi-verzumba. Ahogy a Russo-fivérek előre jelezték, ez a háború bizony áldozatokkal jár. És ha a készítők nem ijednek meg a saját merész vállalásuktól, és nem degradálják az eddigi koncepciót egy idétlen húzással súlytalan bűvészmutatvánnyá, akkor bizony a Russo-fivérek örökre beírják magukat a Marvel-moziverzum történetébe.

Maradjunk még kicsit a Russo-fivéreknél. Remekül éreztek rá arra, hogy ennyi hőst nem lehetne egyszerre egy helyen összehozni úgy, hogy abból egy koherens, dinamikus mozi jöjjön ki. Ezért csapatokra bontották őket, és minden csapat kapott egy külön történetszálat, amelyek ugyan egy irányba mutatnak – Thanos megfékezésére – de egyik sem válik unalmassá. Arra is remekül éreztek rá, hogy mely szereplőket kell összehozniuk. A két egoista, és beképzelt karakter, Tony Stark és Dr. Strange párosa remek: zseniális szópárbajokat vívnak egymással, a barátságos, és közkedvelt Pókember pedig tökéletes villámhárítóként szolgál kettőjük között.
 

Azt sem gondoltuk volna, hogy a Mordály-Groot-Thor triónak ilyen remek dinamikája lesz, pedig a mogorva mosómedve nagyon is jól passzol a mostanában már kevésbé borongós villámok istene mellé.

A komolyabb vonalat a Kapitány és csapata kapta, élükön Skarlát boszorkánnyal és Vízióval, akik kapcsolata némi romantikát is csempész a sok zúzás mellé.

Így, hogy a rendezők több szálra bontották a történetet mindenki megkapja a maga 15 percét, legyen szó akár drámai jelenetről, akár jelentősebb akciózásról.

A Bosszúállók: Végtelen háború legfőbb pozitívuma meglepő módon maga Thanos, a fő gonosz. Ami eddig a Marvel-filmek Achilles-sarka volt. A 18 film során még egyszer sem sikerült igazán kiemelkedő fő gonoszt a vászonra vinniük. Egészen mostanáig. A rendezők már a film médiakampányakor elmondták, hogy a Végtelen háború főszereplője maga Thanos, és az egész film az ő eredettörténete. Nem hazudtak. Egy őrült titán, akiben ésszerűség lakozik, aki racionális, de az érzelmei is eltudják ragadni. És végre érthető motivációja is van, amely – egy képregényfilmtől egyáltalán nem elvárhatóan – reflektál a mi világunkra is. Thanos ad súlyt a történéseknek. Nem egy olyan ellenfél, akire legyintünk, hogy majd Hulk lezúzza, vagy Thor belecsap egy villámmal, és kész. Nem, ő átveszi az irányítást. A Bosszúállók pedig végig egy lépéssel le vannak maradva mögötte, próbálnak rajta fogást találni, de ehelyett csak az elkeseredettségük nő, ami olyan feszültséget ad a Végtelen háborúnak, amelyre még nem volt példa egy képregényfilmben.
 

Kapcsolódó cikkünk

A Bosszúállók: Végtelen háború a Marvel-moziverzum egyik legfényesebb, ha nem a legfényesebb ékköve lett. Megvan benne minden, ami eddig is jellemezte a Marvel-képregényfilmeket: remek karakterek, amelyek közül néhányat már 10 éve csiszolgatnak; lélegzetállító kalandok tökéletes látvánnyal; kiváló humor; kellő mennyiségű dráma, amelynek itt és most tényleg súlya van. És ehhez egy olyan főgonosz, amelynek hála végre komoly feszültség és kétségbeesés is került egy szuperhősös filmbe. Végre tétje lett a világ megmentésének.

Várható volt, hogy ez a film megrengeti a kasszákat. Na de ennyire? A nyitóhétvégéjén világszerte 630 millió dollárt hozott, ami rekordnak számít. A Halálos iramban 8-ik részét lökte le a dobogó legfelső fokáról, Vin Diesel akciófilmje 541 millió dollárt termelt tavaly. A Végtelen háború úgy döntött rekordot, hogy a kínai piacon még be sem mutatták, ott május 11-én lesz a premier. (A másik nagy képregényes univerzum, a DC zászlóshajója, az Igazság Ligája teljes mozis pályafutása során csupán 28 millió dollárral keresett többet, mint a Végtelen háború egy hétvége alatt).

És hogy vajon melyik film tudja megdönteni ezeket a rekordokat? Minden bizonnyal a jövőre érkező Bosszúállók 4. része, amelyben kiderül, hogy a Russo-fivérek, hogyan viszik tovább a történetet. Annyi bizonyos, hogy a rajongók már most számolják a napokat, és ha tehetnék, az Idő Kövével repülnének előre a premierig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?