Filléres emlékek

Csaknem minden háztartásban halomban állnak az élet néma kísérői: régi fényképek, folyóiratok, játékok. Tulajdonképpen használhatatlanok, fölöslegesek – de nehéz tőlük megválni. Az alábbi nyolcpontos program ehhez nyújt segítséget.

„Talán egyszer még jó lesz valamire”, „egyszer még értékes lehet” – ilyen és még számos hasonló kifogást lehet találni az úgynevezett mókusszindrómára, azaz az előszeretettel végzett gyűjtögetésre és elraktározásra. Egy felmérés szerint a nők 57%-a elteszi azokat a ruhákat, amelyeket már nem tud hordani. A nyaralásból hazahozott emléktárgyak a háztartások háromnegyed részében a vitrinekben, polcokon porosodnak. A szerelmes leveleket a nők 64%-a, a családi fényképeket 97%-a, a régi játékokat 58%-a őrzi meg. Ám ha az ajtókat, fiókokat már nem lehet becsukni, eljött a lomtalanítás ideje! „Tényleg meg kell válnom egy csomó dologtól?” – adódik a kérdés. A válasz: Nem, még annál is többtől! Az alábbi nyolc ötlet segítséget nyújthat a lomtalanításhoz.

A működés ellenőrzése

Minden háztartásban találhatók kiszolgált háztartási gépek – hajszárító, mely alig fúj, kávéfőző, mely csöpög, és hasonlók. Tartaléknak tettük el, „hátha az új tönkremegy...” Az a néhány alkalom, amikor ezek valóban hasznosak lehetnek, nem éri meg azt a zűrzavart, amit a kiselejtezni való vackok maguk körül teremtenek. Megoldás: ha valami nem működik kifogástalanul, szemétbe vele, persze, a neki megfelelő hulladékgyűjtőbe!

A hasznosság ellenőrzése

Fitneslabda, megvarratlan anyagok, barkácsolási utasítások – valamikor azt gondolta, hogy ezeket a dolgokat használni fogja. Aztán rájött, hogy a sport, a varrás, a barkácsolás nem az Ön „műfaja”. A fel nem használt eszközök csak rossz lelkiismeretet okoznak. Arra emlékeztetnek, hogy az elhatározásokat minduntalan elodázza. Ha megszabadul ezektől a felesleges dolgoktól, higgye el, megkönnyebbül.

A veszélyesség ellenőrzése

Különösen gyerekes családoknál gyűlik össze hamar mindenféle gyógyszer, gyógyászati segédanyag, pedig tudja mindenki: a lejárt határidejű gyógyszerek veszélyesek. Erre csak egyetlen ellenszer van: a gyógyszeres szekrényt rendszeresen át kell nézni, és a lejárt gyógyszereket ki kell selejtezni, mégpedig vissza velük a patikába! A kozmetikumokra, szépségápoló szerekre általában hároméves lejárati ridő vonatkozik. Ha valamelyiknek az állaga vagy az illata megváltozott, rögtön ki kell dobni mint veszélyes hulladékot.

Az ízlés ellenőrzése

„Ez a ruha már kiment a divatból – és marad a szekrényben: – Talán ismét divatba jön” – reméli. ĺgy persze nehezére esik megválni tőle. Ezért ajánlatos az ízlés ellenőrzése: tényleg el tudom képzelni, hogy ezt a ruhát valamikor még fel fogom venni?” Ha nem, adjon túl rajta, sokan vannak, akik örülnének neki.

Az új szerzemények ellenőrzése

Prospektusok, használati utasítások, folyóiratok – ezeket a papírokat rendszerint „elővigyázatosságból” őrzik meg. Felmérések viszont kimutatták, hogy e nyomdatermékek 80%-ára sohasem lesz szükség. Megfontolandó, hogy adott esetben egy másolat beszerezhető-e. Ha valamit szükség esetén újra meg kell venni, a régit nyugodt lélekkel ki lehet dobni. Természetesen a papírgyűjtőbe.

Az érzelmi ellenőrzés

Ezek a tárgyak mindenkinél valamilyen formában függőséget jelentenek – ajándékok, öröklött apróságok, emléktárgyak. Mivel itt érzelmekről van szó, a megérzés a legjobb tanácsadó: Kellemes érzést vált ki ennek-annak (például egy kerámiacserépnek) a megpillantása? Vagy teljesen közömbösek ezek az ajándékok, csecsebecsék? Amit már ócskaságnak talál, vagy nem tetszik és nem is fűzi már hozzá semmi mélyebb emlék, attól is érdemesebb megválni, hogy helyet kapjon az új.

A lebonyolítás stratégiája

Alaposan vagy sehogy sem – így lehet legkönnyebben selejtezni. Ne csak mellékesen végezze a válogatást, egy meghatározott napot szánjon rá. Azzal az elhatározással lásson hozzá, hogy megszabadul egy csomó felesleges dologtól – ez pedig nagy erőt kölcsönöz.

Az időtrükk

Hasznos ötlet mindazok számára, akiknek a fentiek ellenére nehezére esik a kidobás: rakja össze a tárgyakat csoportosítva egy-egy ládába, kívül írjon rájuk valamilyen (egy vagy két évvel előre) dátumot, és tegye félre őket. A felírt időpontot követően már biztosan nyugodtan túladhat mindegyik ládán úgy, ahogy van – anélkül, hogy újra át kellene néznie. A címkére akár azt is ráírhatja, hova adhatná, vihetné vagy dobhatná (például papírgyűjtésre, egyéb hulladékgyűjtőbe, hajléktalanoknak ruha, kukába, barátaink gyermekeinek stb.), ha letelt a bűvös esztendő és kiderült, mégsem volt rá(juk) szükség. (Márk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?