Fiatal sztárok jövőre csúcsközelben

Talán bizakodók is lehetünk a jövő nagy filmes eseményeit illetően. Mindig is keserű szájízzel figyeltem, hogy a menő hollywoodi sztárok, akikért döglenek a rajongók, a szakmabeliek táborában nem aratnak olyan egyértelmű sikert, mint a nagyközönség körében.

Talán bizakodók is lehetünk a jövő nagy filmes eseményeit illetően. Mindig is keserű szájízzel figyeltem, hogy a menő hollywoodi sztárok, akikért döglenek a rajongók, a szakmabeliek táborában nem aratnak olyan egyértelmű sikert, mint a nagyközönség körében. Valahogy mostohán bánnak velük az Amerikai Filmakadémia tagjai, akik az Oscar-díj sorsáról döntenek, és a Los Angelesben akkreditált Külföldi Újságírók Szövetsége sem igazán őket preferálja. Pedig rájuk írnak, építenek óriási költségvetésű mega- és gigafilmeket, mert velük lehet becsalogatni a moziba a legnagyobb számú közönséget. A múlt század nyolcvanas éveiben az amerikai mozi emblémájává vált Tom Cruise, aki a mai napig a legnagyobb közönségkedvencek közé tartozik, a Született július 4-én című háborús filmdrámával és a Jerry Maguire – A nagy hátraarc című filmdrámával Oscar-közelbe került ugyan, mindkét alkalommal jelölték a díjra, ám mind a kétszer lemaradt róla. Brad Pitt, Hollywood szőke (rossz nyelvek szerint szőkített) hercege sem koronázta meg eddigi pályafutását a legnagyobb filmdíjjal – a 12 majom című sci-fiben nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő, az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi című krimi társszereplőjeként mint a legjobb filmes csapat tagja díjra jelölték, de az elismeréstől mindkét esetben elesett.

A 2005-ös Arany Glóbusz-jelölések bejelentése után bizakodók is lehetünk, mert a jövő év – legalábbis jelölésben – kedvez a fiatal sztároknak. Tom Cruise és Brad Pitt ezúttal sem szerepelnek a felterjesztettek között – holott az utóbbi, a pazar kivitelezésű, ám rém unalmas Trója című filmben ismét hódított, a félisten, Akhilleusz szerepében, a filmkritikusoknál számításba se jött. Az esélyesek között viszont ott van Johnny Depp Mark Forster rendező Én, Pán Péter című mozgóképében nyújtott alakításáért. A rebellisnek is nevezett szépfiú sokak szerint azzal lóg ki hollywoodi társai sorából, hogy tehetséges, és többször került már díjközelbe. Talán azért, mert nem sablonfigurák életre keltésével bízzák meg általában, hanem független filmekben igazi hús-vér alakok megformálásával. Leonardo DiCaprióról is kevesen hitték volna, hogy valaha még felkapaszkodik az Oscar-létrán. Pedig egyszer már sikerült majdnem a csúcsra kerülnie: a Gilbert Grape című film értelmi fogyatékos Arnie-jaként – éppen Johnny Depp partnereként. Oscar-esélyes azóta sem volt, viszont Arany Glóbuszra kétszer is jelölték már: A Titanic és a Kapj el, ha tudsz szerepéért. Ne legyünk rossz jósok, ám ahogy az előzőekben nem kapta meg a díjat, valószínű, ezúttal is lemarad róla, hiszen a kategóriában, amelyben jelölték, olyan vetélytársa van, mint Javier Bardem. Új sztár is bemutatkozik az Arany Glóbusz gálán: Gael Garcia Bernal, aki a legjobb külföldi film kategóriában jelölt Che Guevara: A motoros naplója című filmben a címszerepet játssza. Bernal nagyon feljövőben van – Pedro Almodóvar Rossz nevelés című filmjében kimagaslót alakít. A nők között is lesz izgalmas vetélkedés: „ringbe száll” ugyanis Kate Winslet és Renée Zellweger, aki tavaly mint a legjobb mellékszereplő elvitte az Arany Glóbuszt és az Oscart is.

Az idén tehát kiderülhet, menynyire tudnak labdába rúgni a fiatalok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?