Fiatal művészek a pincetérben

kiállítás
Érsekújvár |

Az érsekújvári Ernest Zmeták Művészeti Galéria évek óta magas szinten prezentálja a szlovák, a cseh, a magyarországi és a hazai magyar kortárs művészetet, kiemelkedő képviselőinek bemutatásával, nem egyszer ikonikus műveket is felsorakoztató tárlatokkal. A galéria ez évi tervéről igazgatóját, Helena Markusková művészettörténészt kérdeztük. 

„Bár ez az év nehezen indul, bízom a fokozatos javulásban – mondta az igazgató. – Ezúttal le kellett mondanunk a Zmeták-gyűjteményt bemutató régi művészeti kiállításról. Remélem, a jövő év elején már indíthatunk vele.” 

Az érsekújvári közönség ugyanis megszokhatta a hagyományt, hogy a galéria alapítójának és névadójának gyűjteményéből tematikus évindító kiállításokat láthatott. Példát említve, korábban ilyenek voltak A táj átváltozásai című, a Zmeták-gyűjtemény régi képtárának grafikai anyagából összeállított, vagy az olasz grafikát bemutató tárlatok. 

Március végére tervezik Uľjana Zmetáková retrospektív kiállítását a festőnő hetvenedik születésnapja alkalmából. A tárlat nagy vonalakban összefoglalja Zmetáková eddigi munkásságát, a fotorealizmuson belül bejárt egyéni útját. 

„Pézman Andrea kiállítását még tavaly terveztük – mondta Markusková. – Remélem, idén májusban meg tudjuk valósítani, és láthatja a közönség. Ez a tárlatunk szintén áttekintő jellegű lesz. A pozsonyi művész újabb alkotásait, könyvobjektjeit, installációit, grafikáit, rendkívül letisztult, valamint látványos szöveges munkáit szeretnénk bemutatni. Ugyancsak a tavalyi évre terveztük még a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem ipari dizájn műtermének a tárlatát. Ez nyáron lenne, a képzőművészeti egyetem műtermeit bemutató sorozatunk részeként rendezzük meg. Ez a szintén évek óta tartó sorozatunk teret ad a tanuló vagy végzős növendékek bemutatkozásának, egyben betekintést nyújt az egyes műtermek programjába.”

A kortárs magyar és szlovák művészeti színtér véletlen párhuzamait kutató PERTU projekt 14. évfolyamában, szeptemberben Gerhes Gábor és Martin Piaček művei folytatnak párbeszédet közös kiállításon. 

„A PERTU tárlatsorozat egyedülálló mindkét – a magyar és a szlovák – színtéren, minden évfolyama eredeti, a felfedezés erejével bír, új megvilágításba helyezi a művészek munkásságát” – fejtette ki Helena Markusková. 

„Ha októberben megvalósul, galériánk életében az év eseménye lesz František Skála eredeti szemléletű, élvonalbeli cseh művész kiállítása. A rendkívül sokoldalú, több műfajban dolgozó, egyéni mitológiájáról ismert művész munkásságát az utóbbi két év anyagából válogatott anyaggal mutatjuk be Érsekújvárban. Skála festményein természeti eredetű pigmenteket használ, témájukra részben ausztráliai útja és az aborigén törzsi művészet hatott. Láthatók lesznek František Skála sajátos, mágikus hatású objektjei is.”

Az évet a tervek szerint Marián Čunderlík, a modern szlovák művészet egyik klasszikusának kiállításával zárják az Ernest Zmeták Művészeti Galériában. „Kevésbé ismert, hogy Čunderlík találkozott Kassák Lajossal Budapesten. Hasonló volt a sorsuk, mindketten kiszorultak a művészeti színtérről. A szlovák művész év végén várható kiállítása kiemelten ezt a válságos korszakát dolgozza fel a szocreál idejéből és röviddel azt követően” – tudtuk meg a galériaigazgatótól. 

Ez évi újdonság lesz a P–1-es projekt, amelyben fiatal művészek kapnak teret, az ő műveiket mutatják be a galéria izgalmas tereket kínló pincehelyiségében. 

„Helyspecifikus művek, de festmények, sőt térbeli tipográfiai kompozíciók is láthatók lesznek. Két ilyen jellegű kiállítást tervezünk évente. Az idei, első évfolyamban tavasszal Koszorús Rita, ősszel pedig Samuel Čarnocký szerepelnek munkáikkal.”

A művészettörténész igazgató azt is elárulta, hogy kiállítási programjuk mellett szeretnénk folytatni a galéria koncertsorozatát Ivan Šiller irányításával, akivel a galéria több mint egy évtizede együttműködik. 

„Amint a járványhelyzet javul, az aktuális előírásokkal összhangban megnyílik a galéria. Addig marad az online tér, ahol jelenleg, március 20-ig Ľudovít Hološka Elmerülve a festészetben című retrospektív kiállítása látható. Azzal a tudattal rendeztük meg, hogy legalább így, virtuálisan együtt vagyunk a látogatókkal” – mondta Helena Markusková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?