Kultúra

Férfiasan, anyák napja után – Férfitáncokról a Hajnaliban

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora május első hetében a férfitáncokat járja körül. A zenei válogatásban is ide illő kísérőzenék szerepelnek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. május 3. 13:30

Férfiasan, anyák napja után – Férfitáncokról a Hajnaliban

A Kossuth Rádió a „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsor a május 3-ával kezdődő héten a férfitáncok kísérőzenéivel foglalkozik: verbunk, pontozó, legényes, sűrű tempó, ritka tempó, oláhos, botoló, szegényes, figurázó, vénes, ropogtatás. Ezek az első hallásra furcsa elnevezések mind egy-egy Kárpát-medencei tájegység férfitáncát jelölik. A német anyanyelvű Hermann Ottó, természettudós és néprajzkutató a következőt mondta választott nemzetéről: „Az egész világrész legérdekesebb kutatásra legérdemesebb néprajzi egysége és tárgya a magyarság maga.” Jóllehet, fenntartások nélkül aligha fogadható el a megállapítás, vitathatatlan, hogy népi kultúránk az egyetemes európai örökség egyik leggazdagabb tárháza. E bőség létrejöttének mikéntjét még számos rejtély övezi. Az azonban megállapítható, hogy legtöbbször nagyon kézenfekvő és természetes erők hatottak táncaink, zenénk fejlődésére.

Amikor például Karsai Zsigmondot, a híres táncost, aki az erdélyi Küküllő–menti Lőrincrévéről származik, megkérdezték, miért tanulta meg a pontozót (így nevezik Erdélynek azon a vidékén az egyik férfitáncot), azt felelte: „Hát, máshogyan nem tudtuk volna fölhívni a lányok figyelmét magunkra.”

01

A híres néptánc- és népzenekutató, Martin György szerint a kalotaszegi legényes Európa legvirtuózabb férfitánca. Mátyás István „Mundrucz”, híres kalotaszegi, magyarvistai táncos jegyzi meg: „Az igazán jó táncos az, aki kicsipkézi lábával a levegőt.” A tánc virtuozitását a kísérő muzsika is visszaadja. A hegedű tizenhatod hangjai gyöngyszemekként peregve kerülgetik a fő dallamot, a brácsa-bőgő kettőse pedig óramű pontosságú, dinamikus lüktetéssel kíséri azt.

A táncos szemben áll a zenekarral, amelynek prímása árgus szemekkel figyeli minden mozdulatát, így szinte az egész banda együtt lélegzik vele. A prímás mindenkiről tudja, hogy melyik dallamra szeret a legjobban táncolni, sőt az egyes dallamokat a legkiemelkedőbb egyéniségek után nevezték el: a Mundruczé, az Árusé és így tovább. ...És hogy mekkorára kell felugrani a legényesben? Ahogy Mundrucz mondta: „Amekkorára csak tudsz, jó magasra, … egyszer úgyis leesel.”

A műsor zenei válogatásában a hallgatók a férfitáncok kísérőzenéivel ismerkedhetnek meg.

 

Szerkesztő-műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

Eduard Heger

Az oltásról és az EU-csúcsról tárgyalt Heger az uniós nagykövetekkel

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Rafael Nadal

Laureus-díj – Rafael Nadal, Oszaka Naomi és a Bayern München nyert

Komárom

2000 oltást fognak beadni a hétvégén Komáromban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.